Γονιμότητα και εγκυμοσύνη μετά τα 35!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η καθυστερημένη εγκυμοσύνη παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Γυναίκες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε ηλικία περίπου 40 ετών είναι συνήθως καλά ενημερωμένες και κατά συνέπεια τις ενδιαφέρουν και πολλά ιατρικά θέματα. Ο ρόλος ενός εξειδικευμένου ιατρού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτιμος. Παρακάτω προβάλλουμε τις θέσεις των ιατρών σχετικά με τα πιο συχνά θέματα που απασχολούν τις γυναίκες οι οποίες ενδιαφέρονται για αργοπορημένη μητρότητα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται θέματα όπως η άμνιοπαρακέντηση και το ενδεχόμενο αποβολής, η ικανότητά των γυναικών αυτής της ηλικίας να γίνουν μητέρες, το πώς επηρεάζει ένας προηγούμενος τοκετός την ικανότητά τους να συλλάβουν για δεύτερη φορά, πως θα βοηθήσουν τον οργανισμό τους ώστε να συλλάβουν πιο εύκολα και εάν η εγκυμοσύνη θα τους επιβάλλει έναν περιοριστικό τρόπο ζωής.


Μητρότητα στα 40

Το πιο σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να μη χαθεί χρόνος. Είναι σπάνιο (σε ποσοστό 1%) μια γυναίκα αυτής της ηλικίας να παρουσιάζει κλιμακτήριες διαταραχές. Ωστόσο, καλό είναι να προηγηθεί ορμονικός έλεγχος, ώστε ο γιατρός να έχει μια εικόνα για τις εφεδρείες στις ωοθήκες (μια πρώτη ένδειξη δηλαδή με τον αριθμό των ωαρίων που διαθέτει). Επίσης, χρειάζεται υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος θα δείξει την κατάσταση των ωοθηκών και αναλυτικό ιστορικό της υποψήφιας μαμάς. Αν όλα είναι καλά, οι ιατροί προτείνουν στο ζευγάρι να χαλαρώσει και να διασκεδάσει για 6 - 8 μήνες ελεύθερου έρωτα (χωρίς αντισυλληπτικά μετρά και χωρίς άγχος), με έμφαση (μέρα παρά μέρα) στις ημέρες της ωορρηξίας. Αν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς εγκυμοσύνη, καλό είναι να γίνει έλεγχος της ωορρηξίας και περαιτέρω έλεγχος της γονιμότητας του ζευγαριού.

Ο ρόλος προηγούμενου τοκετού

Ο αριθμός των ωαρίων είναι συγκεκριμένος, οπότε δεν παίζει ρόλο η ύπαρξη ενός προηγούμενου παιδιού. Απλώς είναι μια ένδειξη για τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύλληψη

Το στρες είναι πολύ κακός σύμβουλος για τη γονιμότητα σε κάθε ηλικία. Χρειάζεται ηρεμία και αισιοδοξία. Επίσης, βοηθά η καλή φυσική κατάσταση (η παχυσαρκία και το πολύ μικρότερο του κανονικού βάρος είναι αρνητικοί παράγοντες), η ισορροπημένη διατροφή, όσο το δυνατό λιγότερο κάπνισμα και φυσιολογική άσκηση. Ό,τι δηλαδή συντελεί στο να είμαστε υγιείς θα βοηθήσει οποιαδήποτε γυναίκα ώστε να συλλάβει πιο εύκολα.

Αλλαγές στη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, αν δεν συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι. Όλα θα συνεχιστούν κανονικά, η σεξουαλική ζωή, η επαγγελματική, η κοινωνική. Χρειάζεται προσοχή στην αύξηση του βάρους (το σώμα επανέρχεται πιο δύσκολα στις μεγαλύτερες ηλικίες και επιπλέον υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στις εγκύους άνω των 35 ετών). Βεβαίως διακοπή του καπνίσματος (εκτός των άλλων, η υπερτασική νόσος της κύησης παρουσιάζεται συχνότερα στις μεγαλύτερες γυναίκες) και ήπια άσκηση. Άλλωστε η ιατρική παρακολούθηση είναι πλέον συστηματική (μια φορά τον μηνά) σε όλες τις γυναίκες και προλαμβάνει τυχόν προβλήματα.

Η αμνιοπαρακέντηση και το ενδεχόμενο αποβολής

Όντως, υπάρχει 1-2% πιθανότητα αποβολής εξαιτίας των επεμβατικών μεθόδων (λήψη τροφοβλάστης η αμνιοπαρακέντηση), που αποκλείουν την πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου (σύνδρομο Down). Ωστόσο, καθώς με την πάροδο της ηλικίας τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα παρουσιάζουν μια φυσιολογική φθορά, ενδέχεται να μην μεταφέρουν καλό γενετικό υλικό (να μην υπάρχει, δηλαδή, στις γυναίκες φυσιολογικός αριθμός χρωμοσωμάτων στα ωάρια). Βεβαίως, η επιστημονική έρευνα πλέον επικεντρώνεται στην προσπάθεια διάγνωσης τέτοιων προβλημάτων με μια απλή εξέταση του αίματος της μητέρας - και μάλλον στο σύντομο μέλλον θα έχει αποτελέσματα. Προς το παρόν όμως η σύσταση της διεθνούς ιατρικής κοινότητας είναι να γίνεται πάντοτε αυτός ο έλεγχος στις εγκύους άνω των 35 ετών, παρά το ενδεχόμενο αποβολής.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος