Εγκυμοσύνη σε μεγάλες ηλικίες: Η πρωτεϊνη που δίνει ελπίδες!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Την απάντηση αναφορικά με τη γονιμοποίηση μιας γυναίκας σε μεγάλη ηλικία αναζητούν οι επιστήμονες. Πρόσφατη μελέτη που έγινε με τη συνεργασία δύο κορυφαίων διεθνώς Επιστημονικών Κέντρων (Monash Biomedicine Discovery Institute και University College London) ίσως τελικά να έχει βρει την απάντηση και να μπορεί να υπάρξει λύση, σχετικά με το γιατί οι γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν και να έχουν μωρά με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications».

Οι ερευνητές παρουσίασαν ένα μηχανισμό που στην περίπτωση σφάλματος οδηγεί σε ωάρια με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αυτός αφορά τον τρόπο με τον οποίο το ωάριο ελέγχει τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται securin. Όπως ανέφεραν, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη πιθανότατα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης και ωρίμανσης των ωοκυττάρων, δηλαδή στις φάσεις Μείωση Ι και Μείωση ΙΙ των κυτταρικών διαιρέσεων, ακριβώς πριν από την ωορρηξία.
Η πρωτεΐνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή διεκπεραίωση και των δύο αυτών φάσεων, αλλά, από ό,τι φαίνεται, σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας τα επίπεδά της δεν επαρκούν στα ωάρια ώστε η Μείωση ΙΙ να συμβαίνει φυσιολογικά, γεγονός που οδηγεί σε ωάρια με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.


Σύμφωνα με τον Καθηγητή John Carroll, επικεφαλής της μελέτης στο MONASH BDI, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων σε μεγαλύτερες γυναίκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικά στην εποχή μας που οι γυναίκες προσπαθούν να κάνουν παιδί σε μεγάλη ηλικία.
Όπως είπε ο καθηγητής, οι θεραπείες πρέπει να είναι ασφαλείς τόσο για τα ωάρια, όσο και για τα έμβρυα που προέρχονται από αυτά. Γνωρίζοντας λοιπόν έναν από τους κύριους λόγους που οδηγεί σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες και αποβολές τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν τώρα πλέον οι επιστήμονες να βρουν μηχανισμούς που θα το αποτρέψουν.

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή, η μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Χαρούλα Μπιλάλη επισημαίνει ότι βοηθάει τους ειδικούς να κατανοήσουν για ποιο λόγο οι μεγάλες σε ηλικία γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Μία τέτοια ανακάλυψη, όπως είπε, ανοίγει νέους δρόμους στη διαχείριση περιστατικών υπογονιμότητας σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

naftemporiki.gr