Είναι φυσιολογικό το παιδί μου να έχει φανταστικό φίλο;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συχνά ακούμε τους γονείς να ανησυχούν για την ύπαρξη φανταστικών φίλων στη ζωή των παιδιών τους, θεωρώντας ότι δεν είναι φυσιολογικό και ότι κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, αρκεί βέβαια να διευκρινίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ‘φανταστικός φίλος’ και μέχρι ποια ηλικία θεωρείται φυσιολογική η παρουσία του” εξηγεί η Msc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νατάσα Καραμολέγκου.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες το φαινόμενο εμφανίζεται σε παιδιά δημιουργικότερα, πιο κοινωνικά και πιο επικοινωνιακά από τα υπόλοιπα, με ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη φαντασία και εξεζητημένες ικανότητες επεξεργασίας πληροφοριών.


Μέχρι τα 6 χρόνια του, το παιδί δεν ξεχωρίζει το φανταστικό από το αληθινό. Στην ηλικιακή αυτή περίοδο, τα περισσότερα παιδιά επινοούν φανταστικούς φίλους, ανθρώπους ή και ζώα, οι οποίοι έρχονται μόνο όταν εκείνα το επιθυμούν, κυρίως για να καλύψουν την ανάγκη τους για συντροφιά ή να ‘αναλάβουν την ευθύνη’ για τις σκανταλιές τους.

Ένας φανταστικός φίλος προωθεί τη δημιουργικότητα του παιδιού και μπορεί να γίνει η ιδανική παρέα στο παιχνίδι του, καθώς και ένας έμπιστος σύντροφος στον οποίο θα εκμυστηρεύεται τα πάντα και θα τον βοηθήσει να διαχωρίσει τον κόσμο του από τον κόσμο των ενηλίκων. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίστε την κατάσταση με ψυχραιμία, μην αγνοείτε και μην προσβάλλετε το φανταστικό του φίλο.

Από τα 6 του χρόνια και μετά, το παιδί αρχίζει πια να ξεχωρίζει το φανταστικό από το αληθινό. Αν λοιπόν μετά την ηλικία αυτή το παιδί συνεχίζει να διατηρεί τον φανταστικό του φίλο, πιθανότατα αυτό να είναι σημάδι συναισθηματικής διαταραχής και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με Ειδικό.