Q&A :"Γιατρέ, πείτε μου για όλα φταίει η προωρότητα; "

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη

Ερώτηση:


"Γεια σας. Είμαι μητέρα μιας κόρης 3,5 μηνών η οποία γεννήθηκε πρόωρα λόγω ενδομήτριας καθυστέρησης. Συγκεκριμένα, γεννήθηκε 2,5 μήνες νωρίτερα, με βάρος 680 γρ. Τώρα το βάρος της είναι -δεδομένου ότι υπέστη εγχείρηση και βρογχιολίτιδα- στα τέσσερα και κάτι κιλά... Φυσικά, είναι εκτός των καμπυλών ανάπτυξης. Ωστόσο, ενώ έτρωγε περίπου 100 με 120 ml τη φορά -αντλημένο μητρικό γάλα-, τώρα με πολύ κόπο φτάνουμε στα 75 γρ. Έχουμε ένα θεματάκι με τον θυρεοειδή, το οποίο όμως είναι σε διαδικασία ρύθμισης. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν ευθύνεται γι' αυτό η προωρότητα του παιδιού -όσον αφορά στην όρεξή του- ή αν πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Τέλος, θα ήθελα πολύ να την θηλάσω, αλλά αν και πιάνει το στήθος κουράζεται, με συνέπεια να υποσιτίζεται (αυτό το διαπίστωσα από το ότι δεν έπαιρνε βάρος και τα ούρα δεν είχαν αρκετό βάρος). Αυτή τη στιγμή αντλώ με το θήλαστρο και της δίνω γάλα. Μήπως θα έπρεπε να τη βάζω στο στήθος, ούτως ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει να σιτίζεται αποκλειστικά από αυτό;"

Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, έχεις ένα προωράκι και ήδη αυτά που έχεις κάνει για αυτό είναι αξία συγχαρητηρίων. Το παλεύεις και έχεις κάνει πολύ καλό που με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχεις καταφέρει να του δίνεις το πιο πολύτιμο γάλα, που είναι το μητρικό σου. Φυσικά, αυτή η προωρότητα θα το ακολουθεί για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα και θα το αντιλαμβάνεσαι τόσο με την δυσκολία στην σίτιση, όσο και με την ψυχοκινητική εξέλιξη, καθώς θα πρέπει να μετατρέπεις τη χρονολογική ηλικία του μωρού σου στη “διορθωμένη”, όπως σίγουρα σου έχουν εξηγήσει οι γιατροί που το παρακολουθούσαν στη δύσκολη περίοδο της νοσηλείας της. Τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής της θα έχεις αυτά τα σκαμπανεβάσματα στη σίτιση, αλλά μην ξεχνάς ότι και όλα τα μωρά που έχουν γεννηθεί κανονικά, κάθε τόσο παρουσιάζουν αλλαγές στην όρεξή τους.

Στην ερώτηση που θέτεις, φυσικά το ιδανικότερο θα ήταν το μωρό σου να έτρωγε κατευθείαν από το μαστό σου και αυτό θα πρέπει να το δοκιμάζεις κάθε τόσο, μήπως και το πετύχει. Είναι αναμενόμενο ότι ακόμα κουράζεται, όμως μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Καθώς περνάει ο καιρός και ωριμάζει περισσότερο, αυξάνονται και οι πιθανότητες να τα καταφέρεις. Συμπερασματικά: κάνε όποια προσπάθεια νομίζεις ότι είναι εφικτή, προκειμένου το μωρό σου να πίνει το πολύτιμο γάλα σου.