Νέο τέστ προβλέπει την προωρότητα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μέσα σε λίγα λεπτά η μέλλουσα μανούλα μαθαίνει αν θα γέννησει πρόωρα

Λονδίνο


Ενα νέο επαναστατικό τεστ που αναπτύχθηκε στη Βρετανία μπορεί να προβλέψει εάν μια γυναίκα θα γεννήσει πρόωρα μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το τεστ που αποτελεί «τέκνο» ειδικών του νοσοκομείου Guy’s and St Thomas’ μετρά τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης της κύησης.

Μείωση του χρόνου για αποτελέσματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί να σώσει πολλές γυναίκες αλλά και τα παιδιά τους με δεδομένο ότι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένα στα 13 βρέφη γεννιέται πρόωρα. Οι σημερινές εξετάσεις που προβλέπουν πότε θα γίνει ο τοκετός απαιτούν περί τα 25 λεπτά για να δώσουν αποτελέσματα ενώ η νέα εξέταση μειώνει αυτόν τον χρόνο σε μόλις 10 λεπτά.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του τεστ οι ειδικοί λαμβάνουν επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας σε γυναίκες που εμφανίζουν συσπάσεις εβδομάδες πριν την κανονική ημερομηνία τοκετού. Μετρούν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που είναι γνωστή ως εμβρυϊκή ινονεκτίνη (fetal fibronectin, Ffn) – η πρωτεΐνη αυτή παρουσιάζεται στις 22 εβδομάδες της κυήσεως καθώς και στο τέλος της. Εάν τα επίπεδα της ινονεκτίνης είναι υψηλά και η γυναίκα εμφανίζει πρόωρες συσπάσεις, τότε οι γιατροί καταλαβαίνουν ότι θα γεννήσει πρόωρα μέσα στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Νέα εξελιγμένη έκδοση της εξέτασης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριου Σέναν που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τεστ που μετρά τα επίπεδα ινονεκτίνης υπάρχει και σήμερα. Ωστόσο η νέα «έκδοσή» του που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του Guy’s and St Thomas’ είναι πολύ πιο ακριβής. «Το εξελιγμένο τεστ είναι πιο ακριβές και μειώνει την ανάγκη να μένουν γυναίκες χαμηλού κινδύνου στο νοσοκομείο για θεραπεία ή νοσηλεία ενώ δεν χρειάζεται» ανέφερε ο καθηγητής σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Κλινικές δοκιμές που διεξήγαγαν οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει την επιτυχία του τεστ. Από αυτές προέκυψε ότι τα υψηλά επίπεδα ινονεκτίνης διπλασιάζουν τον κίνδυνο τοκετού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις γυναίκες που συμμετείχαν στις δοκιμές το 75% όσων είχαν υψηλές μετρήσεις ινονεκτίνης γέννησε πριν την 34ηεβδομάδα της κύησης – τουλάχιστον έξι εβδομάδες νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Σημειώνεται ότι το πρώτο νοσοκομείο το οποίο θα διεξάγει ευρέως το νέο τεστ είναι το Guy’s and St Thomas’, ωστόσο ο εξελιγμένος εξοπλισμός για τη διεξαγωγή του έχει ήδη τοποθετηθεί σε τουλάχιστον άλλα 133 νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Αγνωστο τοπίο» η προωρότητα

Τη στιγμή που η καινούργια εξέταση δίνει ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων πρόωρων γεννήσεων, ειδικοί προειδοποιούν με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ότι η προωρότητα  και οι επιπλοκές της που αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, είναι ακόμη ένα άγνωστο σε μεγάλο βαθμό πεδίο με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω μελέτες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων.

Ανάλυση που διεξήγαγαν ειδικοί στην υγεία των παιδιών από πλήθος οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η οργάνωση «Save the Children» καθώς και η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και η οποία αφορούσε 39 ανεπτυγμένες χώρες έδειξε ότι τα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων θα μπορούσαν να μειωθούν – τουλάχιστον ως έναν βαθμό - εάν εφαρμόζονταν μέτρα όπως η αποφυγή των πολύδυμων κυήσεων μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο οι ειδήμονες υπογραμμίζουν ότι τα αίτια των πρόωρων γεννήσεων παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται παγκοσμίως περί τα 15 εκατομμύρια παιδιά πριν την 37η εβδομάδα της κυήσεως ενώ 1,1 εκατομμύρια πρόωρα βρέφη πεθαίνουν ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, κατά τους ειδικούς, τα ποσοστά προωρότητας αυξάνονται σε όλες τις χώρες, τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες.

Η ανάλυση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Προωρότητα η οποία είναι η 17η Νοεμβρίου.

πηγή: tovima.gr