Τα παιδιά μας μαλώνουν συνέχεια μεταξύ τους; Δοκιμάστε αυτό!

Δημοσιεύθηκε στις

Η διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να είναι καθημερινή και να δυσκολεύει την οικογενειακή ηρεμία. Συχνά τα αδέρφια μαλώνουν για απλά καθημερινά πράγματα και πολλές φορές οι γονείς δεν ξέρουν πως αντιμετωπίσουν τις μεταξύ τους εντάσεις.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες απλές μεθόδους που θα βοηθήσουν στην επίλυση ενός καβγά με τον πιο ευνοικό τρόπο.


  • Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένο χρόνο για  την κοινή χρήση ενός παιχνιδιού ή ενός αντικειμένου

Δεν φαίνεται ότι τα παιδιά θέλουν πάντα το ίδιο παιχνίδι την ίδια στιγμή; Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργεί προστριβές ωστόσο  μπορεί να αποδειχθεί και διδακτικό.  Εξηγήστε στο κάθε μέλος της οικογένειας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει οικογενειακά παιχνίδια, ωστόσο σε κάθε περίπτωση καλό είναι να είναι ευγενικό και να μοιράζεται.  Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να διασφαλίσετε ότι κάθε παιδί παίρνει τον ίδιο χρόνο για την κοινή χρήση ενός παιχνιδιού ή ενός αντικειμένου. Και επειδή συχνά εμείς οι γονείς  ξεχνάμε στο παιχνίδι την ώρα που υποσχέθηκε ένας χρονοδιακόπτης για μεγαλύτερα παιδιά και μια κλεψύδρα για μικρότερα παιδιά που μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμη αριθμούς, αποτελεί την καλύτερη επιλογή

  • Κρατήστε αποστάσεις και μην παίρνετε θέση υπέρ κάποιου

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να μαλώνουν οι γονείς συχνά μπαίνουν στη μέση για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αν και κάποιες φορές με αυτόν τον τρόπο σταματάει ο καβγάς ωστόσο έτσι τα παιδιά δεν μαθαίνουν  να διαχειρίζονται το ζήτημα και την επόμενη φορά που θα προκύψει πάλι θέμα , είναι πιθανό να καταλήξουν να μαλώνουν ξανά. Μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμο να καθοδηγήσετε τα παιδιά στο πώς να χειριστείτε τις διαφωνίες με την αυτο-συζήτηση. Στην αυτο-συζήτηση, ένας ενήλικας δίνει προτάσεις για το πώς να χειριστεί μια κατάσταση σκεπτόμενος δυνατά. Για παράδειγμα, εάν η κόρη σας παραπονιέται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τους μαρκαδόρους που έχει ο αδελφός της, ζητήστε: "Εάν ήθελα έναν μαρκαδόρο, θα έλεγα" Μπορώ να έχω το κόκκινο, σε παρακαλώ; ".  Η αυτο-συζήτηση διδάσκει στα παιδιά τι να πείτε χωρίς να τους μιλάτε. Περιορίζει επίσης τις διαμάχες μεταξύ παιδιών και γονέων.

  • Ενσωματώστε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα στη ζωή των παιδιών σας

Για να διατηρήσετε τις εντάσεις χαμηλές, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν ημερήσια δόση σωματικής δραστηριότητας. Εκτός από το ότι η  άσκηση που είναι βοηθά στη σωματική διάπλαση, βοηθά και  στην ανακούφιση της έντασης βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεση. 

  • Κρατήστε τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα

Πιθανότατα έχετε κουραστεί να το ακούτε μέχρι τώρα, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να κρατάτε τα παιδιά σε ένα καθημερινό πρόγραμμα ή σε μια  ρουτίνα. Βεβαιωθείτε ότι τρώνε υγιεινά,  ότι κοιμούνται στην ώρα τους και ότι έχουν ένα πρόγραμμα από το οποίο δεν παρεκλίνουν.  Αυτές οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά  να αισθάνονται υγιή και ασφαλή και αυτό είναι ένα σημαντικό συστατικό της καλής διάθεσης - όλοι είναι γκρινιάρηδες όταν είναι κουρασμένοι και πεινασμένοι.

  • Βρείτε ποιοτικό χρόνο με το κάθε παιδί χωριστά

Η ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών σας για προσοχή και συναισθηματική σύνδεση θα βοηθήσει στη μείωση της έντασης μεταξύ των αδελφών και θα τους επιτρέψει να διαχειριστούν καλύτερα την απογοήτευση και το άγχος. Η φροντίδα που χρειάζονται τώρα περιλαμβάνει πραγματική φυσική φροντίδα (αλλαγή πάνας και μπουκάλια), καθώς και συναισθηματική φροντίδα (χρόνος ιστορίας, snuggles και προσοχή). Εάν έχετε ένα μωρό που χρειάζεται πολλή φροντίδα, χτίστε χρόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά όταν το μωρό κοιμάται. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, προγραμματίστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με ένα από τα παιδιά σας  όταν τα άλλα παιδιά ασχολούνται με κάποιες άλλες δραστηριότητες.  Ζητήστε πχ από ένα παιδί να φάει ένα σνακ ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο με ένα άλλο. Είναι εντάξει εάν περνάτε μόνο λίγα λεπτά μαζί, αρκεί κάθε παιδί να έχει τον αντίστοιχο χρόνο από εσάς.

  • Δημιουργήστε εξατομικευμένες "ζώνες" για διάλλειμα

Δώστε στα παιδιά τους δικούς τους χώρους για στιγμές που χρειάζονται μόνο ένα διάλειμμα. Ακόμα και σε μικρά σπίτια μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε ένα εξατομικευμένο σημείο για κάθε παιδί. Εάν τα παιδιά σας έχουν τα δικά τους δωμάτια, δημιουργήστε μια τέτοια "ζώνη" σε μια γωνία. Εάν μοιράζονται ένα δωμάτιο, μπορεί να είναι ένα σημείο δίπλα στο κομοδίνο ή μπροστά από το κρεβάτι. Θα μπορούσε επίσης να είναι στο υπνοδωμάτιο σας ή κάτω από το τραπέζι της κουζίνας. Ο στόχος είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι ένας ασφαλής χώρος, προσβάσιμος στο παιδί,  όποτε χρειάζεται ένα διάλειμμα. Αν έχει άνετα υλικά (μαξιλάρια, γεμιστά ζώα, κουβέρτες), ακόμα καλύτερα! Όταν τα παιδιά σας αρχίζουν να καβγαδίζουν, υπενθυμίστε τους τις δικές τους ¨ζώνες" για χαλάρωση . Μην στείλετε τα παιδιά σας εκεί όταν είναι θυμωμένα για να μην το εκλάβουν ώς τιμωρία. Απλά  ρωτήστε τα αν θα ήθελαν να κάνουν  ένα διάλειμμα 

 

 

tags:


tags: