Voucher 200-250 ευρώ στους γονείς για νταντάδες και «παιδότοποι» στους χώρους εργασίας

Δημοσιεύθηκε στις

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν πάντα οι γονείς είναι το ποιος θα προσέχει τα παιδιά, τις ώρες που θα εργάζονται. Λύση στο πρόβλημα αυτό προσπάθεια να δώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η αρμόδια υφυπουργός, Μαρία Συρεγγέλα.

Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσειςμε 100% κρατική συμμετοχή, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα δρομολογείται η επιδότηση μέσω voucher (αξίας 200 - 250 ευρώ) της πρόσληψης παιδαγωγού από τους γονείς για την φύλαξη παιδιών έως 2,5 ετών


Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει τους γονείς να είναι κοντά τα παιδιά τους όταν εργάζονται. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τόσο την κατασκευή του χώρου φύλαξης τέκνων ηλικίας έως 2,5-3 ετών, όσο και την πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων που θα απασχολούν τα βρέφη των εργαζόμενων. Η επιδότηση θα διαρκεί τρία χρόνια, με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον χώρο για επιπλέον τρία χρόνια. Για τη δράση, έχει προβλεφθεί ποσό συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ερχονται οι «νταντάδες» της γειτονιάς

Πρόγραμμα επιδότησης των εργαζόμενων γονέων, κηδεμόνων ή φροντιστών για την πρόσληψη βρεφοκόμων - baby sitter που θα φροντίζουν βρέφη από 6 μηνών έως 2,5 ετών αναμένεται να ενταχθεί στο πλέγμα των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Η επιδότηση περίπου 200-250 ευρώ μηνιαίως (δεν έχει οριστεί ακόμα το ποσό) θα καταβάλλεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν μέσω πλατφόρμας νταντά για λίγες ή περισσότερες ώρες την ημέρα, για την φύλαξη των παιδιών τους εντός σπιτιού, ή στο σπίτι του παιδαγωγού (όταν πρόκειται για επαρχία ή απομακρυσμένες περιοχές)

Το πρόγραμμα επιδότησης θα διαρκεί τρία έτη και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο πιλοτικά σε κάποιους δήμους της χώρας, ενώ από το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την επικράτεια. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των εργαζόμενων γυναικών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αποτελεί το ύψος του εισοδήματός τους.

Οι νταντάδες θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Δε θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες, ενώ δε θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.