Το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις έδωσε στις μητέρες άδεια αποβολής - γιατί δεν κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα;

Δημοσιεύθηκε στις

Η αποβολή είναι καταστροφική. Κι όμως, για τόσες πολλές γυναίκες, ο κόσμος περιμένει από αυτές να προχωρήσουν σαν να μην συνέβη τίποτα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό αρχίζει να αλλάζει. Μια νέα πολιτική θα εγγυάται σύντομα στους γονείς δύο εβδομάδες αμειβόμενης άδειας πένθους μετά από αποβολή - αναγνωρίζοντας επιτέλους αυτό που οι οικογένειες γνώριζαν πάντα. Η απώλεια ενός εμβρύου δεν είναι απλώς ένα ιατρικό γεγονός—είναι ένα συναισθηματικό και σωματικό τραύμα που απαιτεί χρόνο για επούλωση. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία, όπου επίσης έχει θεσπιστεί άδεια για την αποβολή.

Όμως στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει τέτοια στήριξη, ούτε και στην Ελλάδα, αν και πλέον στη χώρα μας έχουν προβλεφθεί σημαντικές άδειες για τη μητρότητα ή την πατρότητα.


Τι συμβαίνει όταν μια μητέρα αποβάλλει στις ΗΠΑ;

Αν μια γυναίκα στις ΗΠΑ χάσει την εγκυμοσύνη της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα εξής:

  • Καμία εγγυημένη άδεια: Δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να δίνει στις γυναίκες χρόνο για να πενθήσουν ή να αναρρώσουν.
  • Το FMLA δεν εφαρμόζεται πάντα: Ο Νόμος για την Οικογενειακή και Ιατρική Άδεια (FMLA) μπορεί να καλύψει μια αποβολή, αλλά μόνο αν ένας γιατρός την κρίνει ως «σοβαρή ιατρική κατάσταση». Ακόμα κι έτσι, η άδεια δεν είναι αμειβόμενη.
  • Εξαρτάται από τον εργοδότη: Μερικές εταιρείες προσφέρουν άδεια για αποβολή, αλλά για τις περισσότερες γυναίκες, αυτό είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη τους.

Καμία αναγνώριση: Πολλοί εργασιακοί χώροι δεν αναγνωρίζουν καν την απώλεια εγκυμοσύνης ως λόγο για άδεια. Οι γυναίκες αναμένεται να εμφανιστούν στη δουλειά σαν να μη συνέβη τίποτα.

Πώς κάποιες μητέρες αγωνίζονται για αλλαγή

Ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, έχουν αρχίσει να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη, μη αμειβόμενη άδεια για αποβολή. Παράλληλα, μερικές πρωτοπόρες εταιρείες, όπως η Monzo, η Zip Co και η Deutsche Bank, έχουν εισαγάγει αμειβόμενη άδεια για αποβολή. Όμως, αυτό παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία ηγούνται της προσπάθειας να αναγνωριστεί η αποβολή—και να διασφαλιστεί ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να περνούν τις πρώτες τους μέρες μετά από αυτή, καθισμένοι σε ένα γραφείο, προσποιούμενοι ότι είναι καλά.

Γιατί αυτό έχει σημασία

Για τόσες πολλές γυναίκες, η αποβολή δεν είναι απλώς μια συναισθηματική πληγή- είναι και μια σωματική δοκιμασία. Μπορεί να σημαίνει έντονες κράμπες, βαριά αιμορραγία, ορμονικές μεταπτώσεις, εξάντληση και ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Κι όμως, στις ΗΠΑ, οι γυναίκες συχνά έχουν μόνο δύο αδύνατες επιλογές: να χρησιμοποιήσουν τις λιγοστές αναρρωτικές άδειές τους (αν έχουν) ή να επιστρέψουν στη δουλειά ενώ ακόμα αιμορραγούν.

Ήρθε η ώρα για αλλαγή. Το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε ότι η άδεια για αποβολή δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό - είναι κοινή λογική. Γιατί λοιπόν οι υπόλοιπες χώρες εξακολουθούν να αφήνουν τις μητέρες να υποφέρουν στη σιωπή;