Τηλεκπαίδευση: "Πονοκέφαλος" για τους γονείς - Πως επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Δημοσιεύθηκε στις

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα στη ζωή των πολιτών και έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων. Η τηλεκπαίδευση φοιτητών και μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων μπήκε πλέον στη ζωή μας, δημιουργώντας όμως ένα νέο "πονοκέφαλο" στους γονείς, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

της Μαργαρίτας Αργυροπούλου


Γονείς με ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους, τόσο σε ηλεκτρονικές υποδομές, όσο και σε θέμα χώρου μέσα στην οικία. Κάθε φοιτητής ή μαθητής χρειάζεται έναν υπολογιστή, δικό του δωμάτιο και ισχυρό Ίντερνετ, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τα μαθήματά του. Πολλές οικογένειες έβαλαν... βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν κάποιο λαπ τοπ και να αναβαθμίσουν το διαδίκτυο.

"Έχω τρία παιδιά. Ο μεγάλος είναι δευτεροετής φοιτητής, ο δεύτερος μαθητής της Γ' Λυκείου και η κόρη μου πηγαίνει στη Γ΄ Γυμνασίου. Καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να έχω τρεις υπολογιστές μέσα στο σπίτι, ένα δωμάτιο για κάθε παιδί, ώστε να μπορεί να κάνει μάθημα, χωρίς να ενοχλεί τον αδερφό του και να αναβαθμίσουμε το ιντερνέτ ώστε να αντέχει περισσότερα άτομα συγχρόνως. Όλα αυτά είναι έξοδα που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε χωρίς να μας περισσεύουν. Ειδικά σε αυτές τις εποχές αβεβαιότητας" υποστήριξε στο All4mama.gr η κ. Νίκη Καρέτσου.

Στο ίδιο πνεύμα και η φιλόλογος κ. Βασιλική Μπούρα, η οποία είναι μητέρα επίσης τριών παιδιών. "Τα προβλήματα είναι πολλά. Φανταστείτε ότι εγώ θα πρέπει να έχω ένα χώρο και κομπιούτερ, ώστε απρόσκοπτα να διδάξω, χωρίς να ακούγεται κάποιος άλλος, έναν άλλο χώρο ο σύζυγος μου, ο οποίος εργάζεται από το σπίτι επίσης, και ξεχωριστά κάθε παιδί. Ακροβατικές... καταστάσεις που εμείς έστω και δύσκολα, βρήκαμε λύση".

Όμως υπάρχουν και αυτές οι οικογένειες που δεν... αντέχουν οικονομικά να υποστηρίξουν την τηλεκπαίδευση. Για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν την υποδομή να διδάξουν από το σπίτι, υπάρχει η πρόβλεψη να πηγαίνουν στο σχολείο και να κάνουν από εκεί τα μαθήματά τους. Για τα παιδιά που οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν λαπτοπ ή να έχουν Ίντερνετ στο σπίτι τι γίνεται; "Εμείς έστω και δύσκολα ανταπεξήλθαμε, όμως έχουμε στο σχολείο μας μαθητές που οι γονείς τους δεν μπορούν να τους καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Με αυτά τα παιδιά τι θα γίνει; Ποια είναι η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας; Θα μείνουν από απουσίες;" αναρωτιέται καταλήγοντας η κ. Καρέτσου.