Θύμα απαγωγής από ζευγάρι Ρομά η 4χρονη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Θύμα απαγωγής από ζευγάρι Ρομά η 4χρονηΔεν είναι παιδί του ζευγαριού των Ρομά το 4χρονο κοριτσάκι που βρέθηκε την Τετάρτη σε έφοδο της αστυνομίας σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, όπως έδειξε η εξέταση DNA στην οποία υποβλήθηκε.
Το ενδιαφέρον της αστυνομίας κέντρισε το γεγονός ότι το κορίτσι έχει λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως με αυτά των δύο ατόμων που δήλωναν ότι είναι γονείς του.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 39χρονος και μια 40χρονη Ρομά προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε, έπεσαν σε αντιφάσεις σχετικά με την απόκτηση του παιδιού, οι οποίες εδραίωναν σφόδρα την πεποίθηση ότι το κορίτσι δεν είναι τέκνο των συγκεκριμένων γονέων.

Όπως προέκυψε από την πρόοδο των ερευνών, οι δύο ημεδαποί Ρομά το 2009 αφαίρεσαν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του, ενώ κατάφεραν να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του.


Σε βάρος των ανωτέρω, οι οποίοι συνελήφθησαν, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Στο ανήλικο κορίτσι παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, μετά από αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εκδόθηκε διάταξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την οποία αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο Ρομά και το κορίτσι χθες παραδόθηκε στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ανακοίνωση για το θέμα της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του μικρού κοριτσιού εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων, στην οποία κάνει λόγο για "προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων".

"Με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι  οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου!", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι ο Δήμος είναι σε αναμονή της πιστοποίησης των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων.

antenna.gr/news