Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (φωτό - video)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλες οι γυναίκες που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, θέλουν να ξέρουν αρκετά νωρίς αν είναι έγκυες. Ει δυνατόν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κύησης. Η επιβεβαίωση μιας εγκυμοσύνης θα έρθει με σιγουριά από τον γυναικολόγο και την εξέταση αίματος, ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορείτε να παρατηρήσετε από τις πρώτες εβδομάδες μιας κύησης.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Πριν ακόμα κάνετε το τεστ, παρατηρείστε το σώμα σας. Οι αλλαγές σε αυτό ξεκινούν από την πρώτη εβδομάδα. Δεν είναι σημαντικές, και μπορεί να θυμίζουν τα σημάδια της περιόδου, ωστόσο το σώμα σας, σάς μιλάει εξ αρχής. Από την ημέρα που θα έχετε καθυστέρηση, "αφουγκραστείτε το".

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εγκυμοσύνη της, οπότε σημειώστε ότι κάθε κυοφορία είναι διαφορετική ακόμη και σε ότι αφορά τη συμπτωματολογία της.

Τα κλασσικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Απουσία περιόδου: Αυτό είναι το πρώτο και πιο αξιόπιστο σημάδι αν έχετε έναν τακτικό έμμηνο κύκλο. Αν και είναι πιθανόν να έχετε ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες κατά το χρονικό διάστημα περίπου που αναμένετε την περίοδό σου, ακόμη και αν είστε έγκυος.

Αν δεν έχετε τακτικό κύκλο, μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα από τα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πριν παρατηρήσετε την απουσία της περιόδου σας.

Αίσθημα κόπωσης: Μπορεί να αισθανθείτε ασυνήθιστη κούραση τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Αυτό οφείλεται στα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης.

Αίσθημα ναυτίας: Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ναυτία, και ακόμη τάση για εμετό μεταξύ της 2ης και 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αν και αυτό ονομάζεται συνήθως "πρωινή αδιαθεσία" μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Αλλαγές στο στήθος: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μαστοί σας μεγαλώνουν και αισθάνεστε μεγαλύτερο πόνο ή γαργάλημα (όπως το αισθάνονται ορισμένες γυναίκες ακριβώς πριν παρουσιαστεί η περίοδός τους) στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι φλέβες στους μαστούς μπορεί να είναι εντονότερες και οι θηλές πιο σκουρόχρωμες.

Πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα: Περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη μπορεί να σηκώνεστε τη νύχτα για να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Ορισμένες έγκυες γυναίκες, επίσης, παρατηρούν ότι έχουν "ακράτεια" όταν βήχουν, γελούν ή φτερνίζονται.

Μεταπτώσεις της διάθεσης και στρες: Μπορεί να αισθάνεστε γρήγορες αλλαγές στη διάθεση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και, ακόμη και ν' αρχίσετε να κλαίτε, ορισμένες φορές χωρίς να γνωρίζετε γιατί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό, αλλά και  στη συνειδητοποίηση της μητρότητας που σας κάνει να νιώθετε πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη, πιο ευσυγκίνητη, πιο μαμά!

Αλλαγή των προτιμήσεων στο φαγητό: Μπορεί να αρχίσουν να μη σας αρέσουν ορισμένα τρόφιμα όπως το τσάι, ο καφές ή τα λιπαρά τρόφιμα. Ορισμένες γυναίκες, επίσης, αισθάνονται μεγάλη επιθυμία για τρόφιμα που συνήθως δεν τους αρέσουν.

Πονοκέφαλοι: Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει συχνούς αλλά ήπιας έντασης πονοκεφάλους.

Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος: Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχετε τη στιγμή που ξυπνάτε το πρωί. Ανεβαίνει ελαφριά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο.

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα 

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης: 2η εβδομάδα

Τα συμπτώματα ωορρηξίας: Δεν είστε ακόμα έγκυος, αλλά ενδέχεται να εντοπίσετε σημεία που έχετε ωορρηξία. Η εκμάθηση πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα ωορρηξίας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε πότε να κάνετε σεξ, εάν θέλετε να μείνετε έγκυος.

Κολλώδης βλέννα του τραχήλου της μήτρας: Η αυχενική βλέννα είναι η κολπική έκκριση που μερικές φορές βρίσκετε στο εσώρουχό σας. Στις ημέρες γύρω από την ωορρηξία, θα είναι σαφές, κολλώδης και ελαστικό (όπως ωμά ασπράδι αυγού).

Ήπιες κράμπες: Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ήπιες κράμπες ή κνησμό του πόνου στην κοιλιακή χώρα, ή μια μονόπλευρη οσφυαλγία, γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας. Αυτό είναι γνωστό ως mittelschmerz - Γερμανικά για "μεσαίο πόνο".

Ισχυρές μυρωδιές: Εάν οι οσμές είναι ξαφνικά πιο έντονες, μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να "απαντήσει" στις αρσενικές φερομόνες

Ευαισθησία στα στήθη: Οι ορμονικές αλλαγές γύρω από την ωορρηξία μπορεί να κάνουν το στήθος σας να αισθάνεται λίγο γεμάτο ή επώδυνο.

Μια μικρή άνοδο στην βασική σας θερμοκρασία σώματος (BBT): Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο για να πάρετε τοBBT σας κάθε πρωί. Την επόμενη μέρα μετά την ωοθυλακιορρηξία, ανεβαίνει λίγο και παραμένει ανυψωμένη μέχρι την επόμενη περίοδο.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης: 3η εβδομάδα κύησης

Tην τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης ορισμένες γυναίκες αισθάνονται  ήδη έγκυες πριν ακόμη από το θετικό τεστ, ωστόσο οι περισσότερες δεν παρατηρούν τίποτα ακόμα.

Εάν έχετε συμπτώματα αυτή την εβδομάδα, μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Φούσκωμα και κράμπες: Η προγεστερόνη χαλαρώνει τους μυς σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού σας σωλήνα. Αυτοί οι χαλαροί μύες επιβραδύνουν την πέψη, που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα, δημιουργώντας δυσάρεστες αισθήσεις στο έντερο.

Πόνο στο στήθος: Πολλές γυναίκες λένε ότι η ευαισθησία που νιώθουν στο στήθος  είναι μια υπερβολική εκδοχή του πώς αισθάνονται τα στήθη τους πριν από μια περίοδο.

Κηλίδες: Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν μια μικρή ποσότητα αίματος αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι γνωστό ως αιμορραγία εμφύτευσης επειδή συμβαίνει γύρω από το χρόνο που τα γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτεύονται στη μήτρα. (Εάν έχετε πόνο μαζί με αιμορραγία, καλέστε αμέσως τον γυναικολόγο σας, διότι αυτό μπορεί και να αποτελεί ένδειξη έκτοπης εγκυμοσύνης.)

Η βασική θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή: Εάν βάλετε θερμόμετρο αυτήν την εβδομάδα μπορεί να παρατηρήσετε κάποια δέκατα. Μην ανησυχήσετε καθώς και αυτά μπορεί να αποτελούν ένα από τα συμπτώματα της τρίτης εβδομάδας κύησης.

Tα συμπτώματα της εγκυμοσύνης: 4η εβδομάδα κύησης

Κανονικά, υπολογίζετε  την περίοδό σας περίπου 4 εβδομάδες από την αρχή της τελευταίας σας περιόδου, αλλά εάν είστε έγκυος, το πιο ξεκάθαρο σημάδι σε αυτό το σημείο είναι μια χαμένη περίοδος.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται καλά σε 4 εβδομάδες, και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Μην ανησυχείτε τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα ξεκινούν μετά τις 6 εβδομάδες.

Ωστόσο κάποιες  άλλες γυναίκες  μπορεί να παρατηρήσουν

Πόνο στο στήθος: Οι μαστοί αρχίζουν να γίνονται ευαίσθητοι ανάμεσα στην 4η και 6η εβδομάδα.

Κόπωση: Για κάποιες γυναίκες έχει ξεκινήσει η κούραση και αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Η βασική θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή: Αν έχετε καταγράψει τη θερμοκρασία σας και παραμείνει πιο υψηλή απ΄ότι συνήθως  για 18 συνεχόμενες ημέρες, ίσως είστε έγκυος.

Ναυτία: Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών εμφανίζουν ναυτία στην 4η εβδομάδα της  εγκυμοσύνης. Μάλιστα η ναυτία και οι εμετοί μπορεί να συμβαίνουν καθ' όλην τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το πρωί.

Πότε μπορείτε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (φωτό - video)

Η ανυπομονησία είναι μεγάλη όταν περιμένουμε να μάθουμε εάν είμαστε έγκυος. Συνήθως πριν τον γυναικολόγο και τις εξετάσεις αίματος, προσφεύγουμε στα τεστ εγκυμοσύνης. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή, για ένα πιο σίγουρο αποτέλεσμα;

Στα περισσότερα τεστ αναγράφεται ότι έχουν ακρίβεια σε ποσοστό 99% από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένουμε μία εβδομάδα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης και μετά να προχωρήσουμε σε τεστ, καθώς μετά το διάστημα αυτό η απάντηση είναι ακριβέστερη.

Εάν έχετε ασταθή κύκλο και δεν ξέρετε ποια μέρα πρέπει να το κάνετε, ξεκινήστε από το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύκλο σας και υπολογίστε με βάση αυτόν τις ημέρες.

Εάν το τεστ βγει αρνητικό και η καθυστέρηση συνεχίζεται, έπειτα από 2-3 ημέρες μπορείτε να το επαναλάβετε ή να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

Το τεστ, σ σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζεται από τη χρήση φαρμάκων.

Να το κάνω το πρωί ή το βράδυ;

Στις οδηγίες χρήσης αναγράφεται η ώρα που πρέπει να κάνεις το τεστ. Όπως όμως και στις γενικές εξετάσεις, τα πρωινά ούρα είναι πιο καθαρά. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της hCG σε περίπτωση εγκυμοσύνης, οπότε συνήθως συστήνεται να κάνετε το τεστ το πρωί, μόλις ξυπνήσεις.

Οδηγίες χρήσης

Τα περισσότερα τεστ έχουν περίπου την ίδια μορφή και λειτουργία. Μοιάζουν με στικ, που στη μία τους πλευρά έχουν ένα απορροφητικό σημείο που πρέπει να βραχεί με τα ούρα, ενώ στην άλλη βρίσκονται τα παραθυράκια όπου θα φανεί η θετική η αρνητική ένδειξη εγκυμοσύνης.

Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, δείτε τα παραθυράκια. Εάν εμφανιστεί μία γραμμή (-) ή ένα συν (+), ανάλογα με το τεστ, είναι ένδειξη εγκυμοσύνης. Σημειώστε ότι δεν έχει σημασία αν είναι απαλή ή έντονη: οποιαδήποτε ένδειξη σημαίνει ότι το τεστ βγήκε θετικό.

Φυσικά η εξέταση αίματος και η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας είναι αυτά που θα σας επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη!