Τα self tests ανοίγουν τα σχολεία - Πώς θα κάνουν σωστά οι μαθητές το διαγνωστικό τεστ στο σπίτι

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας τα πρώτα self tests, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές άνω των 12 ετών και εκπαιδευτικούς.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Συγκεκριμένα, τα self tests, τα οποία θα επιτρέψουν να χτυπήσει ξανά το κουδούνι στις σχολικές τάξεις και να χαλαρώσουν τα μέτρα της καραντίνας, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας ως το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Θα φέρουν τη σφραγίδα της ελβετικής Roche και μίας Κινέζικης εταιρείας, και ο σχεδιασμός είναι μέσα σε 48 ώρες να φτάσουν σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, μέσω του συστήματος διανομής των φαρμακοαποθηκών.

Με αυτό το "όπλο" (τη διενέργεια self test κάθε εβδομάδα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές), η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων την επαναλειτουργία των Λυκείων και για τρεις τάξεις.

Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κάτω των 18 ετών θα έχουν προτεραιότητα στην προμήθεια των τεστ, ώστε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή στα θρανία.

Πάντως, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε την ανάγκη για διπλά τεστ την εβδομάδα, για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Σε ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Μόσιαλος τονίζει: «Χρειάζεται να γίνονται τεστ δυό φορές την εβδομάδα στα σχολεία και όχι μια».

Ως φαίνεται σε δεύτερη φάση θα ανοίξουν τα Γυμνάσια, ενώ για μετά το Πάσχα φαίνεται να μετατίθενται τα Δημοτικά. 

Πως θα προμηθευτείτε τα self tests

Οι γονείς θα παραλαμβάνουν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΦΜ τους τα διαγνωστικά τεστ. Θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με μια υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, που θα υπογράφουν οι γονείς.

Παρόμοια η διαδικασία και για τους εκπαιδευτικούς. Και, όπως και οι μαθητές, θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν το self test κάθε Δευτέρα.

Αν κάποιος μαθητής ή καθηγητής βρεθεί θετικός, τότε θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα gov.testing.gr. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και θα ακολουθεί και μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Πως θα κάνετε σωστά το διαγνωστικό τεστ 

Αρκετοί γονείς έχουν προβληματιστεί πως θα κάνουν σωστά το διαγνωστικό τεστ και ότι άδικα, αφού θα πρέπει να τοποθετούν αρκετά βαθιά στη μύτη του παιδιού την ειδική μπατονέτα. Πέραν των οδηγιών που θα αναγράφονται, θα δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο, το οποίο θα δείχνει βήμα – βήμα πώς να το χρησιμοποιούν οι πολίτες.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για το τεστ στη μύτη είναι τα εξής:

  • Απολυμαίνετε τα χέρια σας
  • Εισχωρείτε τη μπατονέτα περίπου 5 εκατοστά μέσα στη μύτη
  • Περιστρέφετε περίπου 5- φορές και επαναλαμβάνετε και στο άλλο ρουθούνι
  • Ανοίγετε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται και βάζετε μέσα την μπατονέτα
  • Περιστρέφετε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
  • Πιέζετε στη μέση ώστε να πάρει από την μπατονέτα όλο το υλικό
  • Μετά πετάτε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι
  • Ανοίγετε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
  • Ανοίγετε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνετε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης και αναμένετε το αποτέλεσμα.

Τα βήματα για το τεστ σάλιου:

Στο τεστ σάλιου (ίσως είναι λίγο πιο εύκολο) ακολουθείτε τα ίδια βήματα στο στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινείτε το φιαλίδιο, το αφήνετε ένα λεπτό και μετά μεταφέρετε 4 σταγόνες στην πλακέτα.