Με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού self test θα στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους στα σχολεία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα σχολεία θα ανεβάσουν... ρολά πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα (5 Απριλίου) με αυστηρά πρωτόκολλα. Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ.Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα διαγνωστικά τεστ θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Τα self test θα γίνονται στο σπίτι από τους γονείς, οι οποίοι θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση περί αρνητικού αποτελέσματος για να μπορούν να μπουν οι μαθητές στο σχολείο.


Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Σε κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε, χθες αργά το βράδυ, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το  άρθρο 88 που αφορά το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα την «Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19». Συγκεκριμένα, στο αρ. 88 ορίζεται ότι εφόσον υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορονοϊού, και σε κάθε περίπτωση έως τις 31.7.2021, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας θα ορίζεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου.

Και επισήμως λοιπόν τα self test, θα είναι υποχρεωτικά για την επιστροσή των παιδιών στα σχολεία, ωστόσο δεν αφορά όλους τους μαθητές. Αλλά αυτούς των γυμνασίων και λυκείων.

«Εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του,  έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τέσσερα δωρεάν τεστ το μήνα για κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης  όταν κάποιος ξέρει ότι είναι θετικός να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Είναι αυτονόητη υποχρέωση, εν μέσω αυτής της πανδημίας, να πράξει τα δέοντα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στο σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, η οποία διευκρίνισε και από ποια ηλικία θα γίνεται το διαγνωστικό τεστ αλλά και πως.

Η σκέψη του υπουργείου, όπως σημείωσε στην ΕΡΤ, είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία. Κάτι που σημαίνει ότι τα self test δεν θα γίνονται σε παιδιά δημοτικού.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε.

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια γιατί έχουν μείνει περισσότερο χρόνο κλειστά. Όπως είπε η τηλεκπαίδευση έχει βοηθήσει στην κάλυψη της ύλης, αλλά είναι απαραίτητη η δια ζώσης διδασκαλία για τις επαναλήψεις, αλλά και για ψυχοπαιδαγωγικούς λόγους.

Τέλος για το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το δημοτικό και μικρότερη για το γυμνάσιο, ενώ οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρυσι.