Tα 7 πιο σημαντικά Q@A για τη χρήση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο

Δημοσιεύθηκε στις

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα με θύματα παιδιά αυξάνονται δραματικά. Στην χώρα μας το τροχαία ατυχήματα είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-14 ετών.

Πολλά σοβαρά τραυματισμένα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο από τροχαία ατυχήματα.


Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Κάποιοι τραυματισμοί οδηγούν σε αναπηρία.

Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

«Το μωράκι μου , 18 μηνών, δεν κάθεται με τίποτε στο καθισματάκι αυτοκινήτου. Αναγκάζομαι πολλές φορές στη διάρκεια μιας διαδρομής, να το πάρω αγκαλιά για να το ηρεμήσω».

«Η κορούλα μου 2,5 ετών ζαλίζεται συχνά μέσα στο αυτοκίνητο και έτσι τη βγάζω από το καρεκλάκι της για να ησυχάσει».

Αυτές είναι μερικές από τις «ιστορίες» που ακούνε οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας από αλλόφρονες γονείς, αφού έχει συμβεί κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Θυμηθείτε ότι το λάθος μιας στιγμής μπορεί να είναι η λύπη μιας ζωής!

Σας δίνουμε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

  • Είναι ασφαλές να κρατώ το μωρό στην αγκαλιά, στο αυτοκίνητο;

- ΟΧΙ. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στην καμπίνα των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος μπορούν να είναι εκατοντάδες κιλά ή και παραπάνω. Κανένας γονέας δε θα μπορέσει να συγκρατήσει το παιδί του, ακόμα και σε ατύχημα με μικρή ταχύτητα. Είναι εγκληματικό, έστω και για την παραμικρή απόσταση, γονέας να κρατά το παιδί στην αγκαλιά του.

  • Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το παιδί μου;

- Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

Κατηγορία 0 κιλά 0-10 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών
Κατηγορία 0+ κιλά 0-13 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών
Κατηγορία 1 κιλά 9-18 σύσταση ηλικία από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών
Κατηγορία 2-3 κιλά 15-36 σύσταση ηλικίας από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών
Πότε πρέπει να αλλάξω κατηγορία καθίσματος;
-Η σύσταση είναι να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος. Εάν το κεφάλι του μωρού αρχίζει να ξεπερνά την πλάτη του καθίσματος πρέπει από την κατηγορία 0/0+ να περάσουμε στην κατηγορία 1. Από την κατηγορία 1, εάν το ύψος των αυτιών πλησιάζει το όριο της πλάτης του καθίσματος, πρέπει να περάσουμε στην κατηγορία 2-3.

  • Μέχρι ποιά ηλικία πρέπει το παιδί μου να κάθεται σε παιδικό καθισματάκι;

-Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι μια μικρή ηλικία 5-6 ετών. ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ και πάνω. Τα παιδιά με ύψος κάτω από 135 εκ που είναι απλά δεμένα με τη ζώνη του αυτοκινήτου, έχουν ελλιπή προστασία και είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Οι πιο συχνοί θάνατοι ή τραυματισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται σε χτυπήματα στο κεφάλι (ανυπαρξία πλευρικής προστασίας) και στην κοιλιακή χώρα (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί).Με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών.

  • Προς τα που πρέπει να είναι στραμμένο το παιδικό καθισματάκι;

-Η χρήση καθισμάτων που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου ΕΙΝΑΙ η πιο ασφαλής.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο καθισματάκι;
-Εάν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι το κάθισμα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε ατύχημα μην το χρησιμοποιήσετε. Κάθισμα που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ασφαλές, μπορεί να κρύβει επικίνδυνη φθορά στις ζώνες, στο εσωτερικό ή στα πλαστικά μέρη από κάποιο ατύχημα.

  • Το παιδί μου αρνείται να κάτσει σε καθισματάκι αυτοκινήτου ή βγάζει τη ζώνη ασφαλείας. Τι να κάνω;

-Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.Τα παιδιά λειτουργούν σα “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.

  • Πόση ώρα επιτρέπεται το μωρό να κάθεται σε βρεφικό καθισματάκι αυτοκινήτου;

-Όλα τα βρεφικά καθίσματα (κατηγορία 0-13 κιλών) έχουν πλάτη με κάποια κλίση (περίπου 45°). Ο βασικός τους προορισμός είναι η ασφαλής μεταφορά του μωρού στο αυτοκίνητο και αυτή η κλίση σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ανάποδη τοποθέτηση προσφέρει τη μέγιστη προστασία για το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο. Η γενική σύσταση είναι το μωρό να μη μένει πάνω από 2 ώρες σε μια συγκεκριμένη στάση όπως σε ένα τέτοιο κάθισμα υπό κλίση. Η ανάπτυξη των κινησιακών δυανατοτήτων απαιτεί την εναλλαγή θέσεων ή το ξάπλωμα σε οριζόντια θέση.

  • Μπορώ να τοποθετήσω ένα παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, ενώ το αυτοκίνητό μου έχει αερόσακκο;

-Εάν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο ανάποδα, επιτρέπεται η τοποθέτησή του στη θέση του συνοδηγού,ΜΟΝΟΝ όταν ο αερόσακκος του συνοδηγού είναι απενεργοποιημένος. Για την απενεργοποίηση του αερόσακκου απευθυνθείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Εάν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο να κοιτά μπροστά, επιτρέπεται μεν η τοποθέτησή του στη θέση του συνοδηγού, αλλά γενικώς δε συνιστάται. Εάν χρησιμοποιηθεί εκεί, σας συμβουλεύουμε να πάτε το κάθισμα του συνοδηγού όσο πιο πίσω γίνεται, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τον αερόσακκο.

tags:tags: