Πρωινό: Τι πρέπει να προσέχετε σε μέλι, χυμούς και μαρμελάδες
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
- Η χώρα προέλευσης του μελιού πρέπει να είναι ευδιάκριτη στην ετικέτα.
- Δημιουργία συστήματος «ιχνηλάτησης» του μελιού της ΕΕ
- Σαφέστερη σήμανση της περιεκτικότητας των χυμών φρούτων σε σάκχαρα
- Νέοι κανόνες για τα φρούτα σε μαρμελάδες
Μερικοί από τους κανόνες που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των καταναλωτών.
Η αναθεώρηση των «οδηγιών για το πρωινό» έχει στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν υγιεινές αποφάσεις σχετικά με προϊόντα όπως το μέλι, οι χυμοί και οι μαρμελάδες.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις «οδηγίες για το πρωινό», την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού, με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές.
Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν και τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.
Παράλληλα, θα υπάρχει και σαφέστερη σήμανση σχετικά με την περιεκτικότητα των χυμών φρούτων σε σάκχαρα, καθώς και για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα στις μαρμελάδες.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τους νέους κανόνες στο δελτίο Τύπου μετά τη συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ.
Τι δήλωσαν οι ευρωβουλευτές
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Alexander Bernhuber (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σήμανση της ετικέτας προέλευσης των τροφίμων και υιοθετήσαμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στο μέλι. Η χώρα προέλευσης πρέπει να αναγράφεται σαφώς στην ετικέτα των μειγμάτων μελιού. Επιπλέον, έχουν καθοριστεί υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και έχει εντοπιστεί η ανάγκη για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ για το μέλι. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι καλύτερα ενημερωμένοι και ότι τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι καταναλωτές προστατεύονται καλύτερα από το νοθευμένο μέλι.»
Επόμενα βήματα
Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.