Παιδιά: Η δραστηριότητα που μειώνει την ανάπτυξη μυωπίας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, το έχουν στερηθεί τα παιδιά τον τελευταίο χρόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Με το κλείσιμο των σχολείων αλλά και το "λουκέτο" σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο που περνούν εκτός σπιτιού. Κι αυτό δεν έχει μειώσει μόνο την ψυχολογία τους, αλλά επιβαρύνει και την υγεία τους.

Οι ανοικτοί ορίζοντες όπως λένε οι οφθαλμίατροι  και έρευνες χρόνια τώρα καταπολεμούν την εμφάνιση μυωπίας καθώς τα μάτια εκπαιδεύονται στο να εστιάζουν μακριά.


Σαράντα έως ογδόντα λεπτά καθημερινής υπαίθριας δραστηριότητας μειώνει κατά 50% την ανάπτυξη της μυωπίας στην σχολική ηλικία στα παιδιά. Η θετική επίδραση του ηλιακού φωτός, η οποία είναι αυξημένη στο εξωτερικό περιβάλλον, συμβάλλει στην μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της μυωπίας. Από την άλλη τα παιδιά που αναπτύσσουν μυωπία νωρίς στη ζωή τους έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα, 17% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, στην ενήλικη ζωή τους.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες σύμφωνα με την χειρουργό-οφθαλμίατρο, τέως πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής κ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, η οποία μίλησε στο Πρακτορείο Fm για τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στην όραση των παιδιών.

Καθώς ο κορονοϊός υποχρεώνει τα περισσότερα παιδιά να μένουν σε εσωτερικούς χώρους μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να παρακολουθήσουν ένα εικονικό σχολείο, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για επιτάχυνση της επιδημίας της μυωπίας, λέει η κ. Κουφαλά.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η υψηλή μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για την όραση οφθαλμικών παθήσεων ,όπως είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, το γλαύκωμα και ο πρώιμος καταρράκτης. «Ένα στα τρία άτομα με υψηλή μυωπία μπορεί να παρουσιάσει πτώση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με μυωπία-μυωπική ωχροπάθεια-».