Όλα τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σας και πώς να τα αντιμετωπίσετε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποδαράκια που λοξοκοιτούν, γραμμάρια που δεν αυξάνονται, καρδούλα με φύσημα… Όσα μπορεί να σας ανησυχήσουν τον πρώτο χρόνο του μωρού αλλά ευτυχώς, είναι περαστικά.

Γοφοί σε αστάθεια…


Η συγκεκριμένη ορθοπεδική πάθηση λέγεται αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και εμφανίζεται στο 0,5-2% των νεογνών. Πρόκειται για τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από μια απλή χαλαρότητα έως μια σοβαρή παραμόρφωση. Η δυσπλασία του ισχίου μπορεί να διαπιστωθεί υπερηχογραφικά μετά τη γέννηση και σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να προτιμά:

 • Το πρώτο μωρό της οικογένειας.
 • Tα μωρά που έχουν αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό.
 • Τα κοριτσάκια.
 • Τα μωρά τα οποία βρίσκονται στη μήτρα σε ισχιακή προβολή (όσα δηλαδή «έρχονται» με τα πόδια και όχι με το κεφάλι).
 • Τα μωρά που όσο βρίσκονταν στη μήτρα, δεν «κολύμπαγαν» σε αρκετό αμνιακό υγρό.
 • Τα δίδυμα.
 • Τα μεγαλόσωμα μωρά.
 • Για να ξέρετε: Οι πιθανότητες ένα ισχίο σε αστάθεια να διορθωθεί από μόνο του, συνήθως 3-4 μήνες μετά τον τοκετό, είναι πραγματικά, πάρα πολλές. Ωστόσο, κάποια λιγότερο τυχερά μωράκια, είναι ανάγκη να υποβληθούν σε θεραπεία η οποία (ανάλογα με την ηλικία διαπίστωσης του προβλήματος και έναρξης της θεραπείας), μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε επεμβατική. Στη συντηρητική θεραπεία, ο γιατρός εφαρμόζει στο μωρό έναν νάρθηκα που συγκρατεί τα πόδια του ανοικτά και σε κάμψη (θέση η οποία ευνοεί τη σωστή ανάπτυξη του ισχίου). Μετά από 6-12 εβδομάδες, τα μωράκια θεραπεύονται πλήρως σε ποσοστό που αγγίζει το 95%. Αν η αστάθεια του ισχίου επιμένει, είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση.

  Ούτε γραμμάριο!

  Μπορεί η φυσιολογική πορεία του βάρους να θέλει τα μωρά να διπλασιάζουν τα κιλά τους 4 μήνες μετά τη γέννηση και να τα τριπλασιάζουν κοντά στα πρώτα τους γενέθλια, δεν είναι λίγα όμως εκείνα που… παρεκτρέπονται. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η παρέκκλιση οφείλεται σε αίτια που αφορούν τη διατροφή τα οποία ο παιδίατρος εντοπίζει εύκολα και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες.

  Για να ξέρετε: Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της καθυστερημένης πρόσληψης βάρους του μωρού είναι οι εξής:

  Το γάλα αργεί να «κατέβει»: Αν προσπαθείτε να θηλάσετε το μωρό σας αποκλειστικά, δεν αποκλείεται στην αρχή να μην παίρνει αρκετό βάρος, λόγω του ότι δεν έχετε αρκετό γάλα ακόμη. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένες τακτικές κατά το θηλασμό, στο υπερβολικό άγχος που ενδεχομένως έχετε, αλλά και στην υπερβολική σας κούραση. Θα σας συμβουλεύαμε να ρυθμίσετε όσο μπορείτε τους παραπάνω παράγοντες και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει κατάλληλες οδηγίες ώστε να προσφέρετε στο αγγελούδι σας την ιδανική τροφή: το δικό σας γάλα, το μητρικό!

  Οι ατέλειωτες γουλίτσες: Η λεγόμενη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι ένας λόγος που το βάρος του μωρού δεν ακολουθεί την προβλεπόμενη καμπύλη ανάπτυξης. Οι πολλές γουλίτσες που συνοδεύουν τα γεύματά του οφείλονται στον χαλαρό και ανώριμο ακόμα, κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Έτσι το γάλα ανεβαίνει έως το στόμα. Έχετε υπόψη σας πως 7 στα 10 βρέφη κάνουν αναγωγές, οι οποίες όμως υποχωρούν το πολύ μέχρι τους 18 μήνες. Μέχρι τότε, καλό είναι να προσφέρετε στο μωρό σας μικρά και συχνά γεύματα και μη ξεχνάτε μετά από κάθε γεύμα να το κρατάτε σε όρθια θέση για να ρευτεί. Αν ο παιδίατρος κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό γάλα ή ένα σιρόπι.

  Το «μικρούλι» μωράκι σας: Τα μωράκια που γεννιούνται με μικρό βάρος παρουσιάζουν συχνά χαμηλό ρυθμό αύξησης του σωματικού τους βάρους και ακολουθούν τη δική τους πορεία ανάπτυξης.

  Το αραιό γάλα που του ετοιμάζετε: Αν το μωράκι σας πίνει ξένο γάλα (σκόνη), πρέπει να ακολουθείτε πάντα την σωστή αναλογία διάλυσης της σκόνης στο νερό -το γάλα δεν πρέπει να είναι ούτε πιο αραιό, ούτε πιο πυκνό.

  Η έλλειψη σιδήρου: Αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, μπορεί να μην παίρνει εύκολα βάρος μετά από λίγους μήνες ζωής, επειδή παρουσιάζει αναιμία. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να του χορηγήσετε σίδηρο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

  Καρδούλα που «φυσάει»

  Κάτι άλλο που επίσης, μπορεί να σας αγχώσει τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση του μωρού, είναι η διαπίστωση του παιδιάτρου πως έχει φύσημα. Το φύσημα είναι ένας «παραπανίσιος» ήχος που ακούει ο γιατρός όταν ακροάζεται την καρδούλα του και θυμίζει τον ήχο που παράγουμε όταν φυσάμε. Εμφανίζεται πολύ συχνά στα νεογέννητα και συνήθως δεν επηρεάζει την υγεία τους. Αν ο παιδίατρος ανακαλύψει πως το μωρό σας έχει φύσημα, μπορεί να σας συστήσει μια εξέταση από παιδοκαρδιολόγο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλλει, γιατί τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό.

  Για να ξέρετε: Τα φυσήματα χωρίζονται σε αθώα και παθολογικά. Αν η καρδιά έχει φυσιολογική δομή και λειτουργία, λέμε πως το παιδί έχει αθώο φύσημα. Σε αντίθετη περίπτωση, λέμε πως το φύσημα είναι παθολογικό. Το αθώο φύσημα (ή αλλιώς «λειτουργικό») οφείλεται στην αυξημένη ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί το αίμα στην καρδιά και στα μεγάλα αγγεία και δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Τις περισσότερες φορές, καθώς το παιδί μεγαλώνει, το φύσημα εξαφανίζεται. Στην περίπτωση που το μωρό έχει παθολογικό φύσημα, τότε οφείλεται σε ανατομικές ιδιαιτερότητες της καρδιάς ή καρδιοπάθειες και πρέπει να ελέγχεται τακτικά.

  Ματάκια… σε διαφωνία

  Μια πολύ συχνή παρατήρηση των νέων γονέων είναι ότι τα ματάκια του μωρού τους δεν κοιτούν ευθεία, φαίνεται δηλαδή να αλληθωρίζουν. Πρέπει να ξέρετε πως είναι φυσιολογικό για τους 3 πρώτους μήνες ζωής, τα βρεφικά μάτια να αλληθωρίζουν περιστασιακά. Αν αυτό όμως συμβαίνει μόνιμα ή δεν διορθωθεί μετά την ηλικία αυτή, τότε το μωρό θα πρέπει να το εξετάσει παιδοοφθαλμίατρος ώστε να διαπιστώσει αν πάσχει από συγγενή στραβισμό -αφορά στο 2% των νεογέννητων. Στο συγγενή στραβισμό τα ματάκια δε είναι ευθυγραμμισμένα και έτσι, το ένα βλέπει ευθεία και το άλλο βλέπει κάπου αλλού. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να απορρίπτει το είδωλο που προέρχεται από αυτό το ματάκι, το οποίο τελικά αρχίζει να «τεμπελιάζει». Ο συγγενής στραβισμός εμφανίζεται τους πρώτους 6 μήνες και δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία:

  • Στα μωράκια των οποίων ο μπαμπάς ή η μαμά έχουν την πάθηση.
  • Στα πρόωρα.
  • Στα μωράκια των οποίων η μαμά κάπνιζε αρκετά ή κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  Για να ξέρετε: Στο συγγενή στραβισμό, η απόκλιση μεταξύ των οφθαλμών είναι έντονη και ο μοναδικός τρόπος για να διορθωθεί είναι ο χειρουργικός. Η επέμβαση γίνεται πριν το παιδί κλείσει τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ένας παιδοφθαλμίατρος πρέπει να αξιολογεί τακτικά την ποιότητα της όρασής του. Το 80% των μωρών που υποβάλλεται σε χειρουργική διόρθωση αποκτούν φυσιολογική όραση. Στο υπόλοιπο 20% θα χρειαστεί να ξαναγίνει η επέμβαση πριν τα 2 τους χρόνια για να μπορέσουν τα ματάκια τους να ευθυγραμμιστούν. Όταν ο στραβισμός εμφανίζεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 μηνών  και συνήθως σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών, ονομάζεται «επίκτητος» και ανάλογα με τη ποιότητα της όρασης, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με γυαλιά είτε χειρουργικά.

  Όρχις που έχει πρηστεί

  Κάτι ακόμα που μπορεί να σας ανησυχήσει αν έχετε αγοράκι, είναι το περίεργο πρήξιμο που ενδεχομένως έχει στην περιοχή των όρχεων, τη γνωστή «υδροκήλη». Και αν αναρωτιέστε… πώς και γιατί εμφανίζεται, σας απαντούμε: Οι όρχεις, κατά την εμβρυική ζωή, βρίσκονται εντός της κοιλιάς του εμβρύου και πριν τη γέννηση κατεβαίνουν στην τελική τους θέση μέσα στο όσχεο -τον σάκο που περιέχει τους όρχεις. Ο δρόμος αυτός, αφού περάσει ο όρχις, φυσιολογικά κλείνει. Αν δεν κλείσει ή αν κατά την κάθοδο των όρχεων παγιδευτεί υγρό εντός του σάκου, τότε οι γονείς βλέπουν το όσχεο να είναι διογκωμένο ή ακόμη και να αυξομειώνεται σε μέγεθος.

  Για να ξέρετε: Η υδροκήλη δε προκαλεί κάποιο πρόβλημα και στις περισσότερες περιπτώσεις το υγρό απορροφάται και εξαφανίζεται μέχρι το παιδί να γίνει ενός έτους. Αν η υδροκήλη επιμένει μετά τον πρώτο χρόνο ή είναι αρκετά μεγάλη, είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση. Προσοχή: Η υδροκήλη δεν πρέπει να συγχέεται με τη βουβωνοκήλη. Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται ως διόγκωση στη βουβωνική περιοχή και οφείλεται στη δίοδο ενός τμήματος εντέρου από τη κοιλιά προς τα έξω. Η  βουβωνοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα λόγω του κινδύνου της περίσφιξης (μπορεί δηλαδή το έντερο να παγιδευτεί μέσα στο άνοιγμα και να διπλώσει, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η καλή αιμάτωση και τελικά να νεκρωθεί). Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

  Πηγή: fthis.gr