Οκτώ λόγοι για να βάλουμε τις σαλάτες στο καθημερινό μας μενού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μια σαλάτα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Δεν είναι σχήμα λόγου είναι επιστημονική πραγματικότητα, που μπορεί κανείς να τη βιώσει άμεσα, από τη στιγμή που θα εντάξει τα λαχανικά στη διατροφή του. Μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα, οι σαλάτες μπορούν να γίνουν ο πιο πιστός μας σύμμαχος για την ανάκτηση της ζωτικότητάς μας, την πρόληψη ενάντια σε περιστασιακές και χρόνιες ασθένειες, αλλά και για την εξωτερική μας εμφάνιση.

Γνωρίστε τους οκτώ βασικούς λόγους που οι σαλάτες μας κάνουν καλό, κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα.


1. Φυτικές ίνες, το ισχυρό όπλο

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού μας. Σε αντίθεση με άλλα συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες δε διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, περνούν και αποβάλλονται από το σύστημά μας σχεδόν άθικτες. Αυτό και μόνο, είναι αρκετό, για να ρυθμίσουν τη λειτουργία του εντέρου και να διατηρήσουν την καλή υγεία του. Και υγιές έντερο σημαίνει πιο ισχυρό ανοσοποιητικό!

2. Λιγότερες θερμίδες, περισσότερη θρέψη

Έχει αποδειχτεί ότι αν κάθε γεύμα συνοδεύεται από μία πράσινη σαλάτα, τότε αδυνατίζουμε πιο εύκολα, γιατί το αίσθημα κορεσμού έρχεται γρηγορότερα. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός μας προσλαμβάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά των λαχανικών που διαλέξαμε να βάλουμε στο πιάτο μας. Είναι σημαντικό βέβαια, να προτιμήσουμε ένα ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο και το ξύδι και όχι, παχιές σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα.

3. Φυσική ενυδάτωση, φυσική αποτοξίνωση

Τα περισσότερα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και όπως, ξέρουμε το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά. Τρώγοντας σαλάτες αποβάλλουμε με μεγαλύτερη ευκολία τις τοξίνες από το σώμα μας, βοηθάμε να ολοκληρωθούν πιο εύκολα όλες οι λιποδιαλυτικές και φυσιολογικές διεργασίες και ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας από μέσα, που σημαίνει επιδερμίδα γεμάτη υγεία, λάμψη και αντοχή.

4. Δροσερή αναπνοή

Τα πράσινα λαχανικά σε αντίθεση με άλλες τροφές, προστατεύουν τη στοματική υγεία, λειτουργώντας ως ασπίδα κατά των επιβλαβών ουσιών και βακτηρίων. Τρώγοντας λαχανικά και εμπλουτίζοντας τις σαλάτες μας με μυρωδικά, όπως δυόσμο και μαϊντανό, βοηθάμε επιπλέον, την ομαλή διαδικασία της πέψης. Έτσι, η αναπνοή μας αναδύει φρεσκάδα και καλή υγεία.

5. Περισσότερα λαχανικά, χαμηλότερο σάκχαρο

Μια σαλάτα με πράσινα και κόκκινα φύλλα είναι πλούσια σε καροτένιο, μαγγάνιο, βιταμίνες και φλαβονοειδή. Όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, όταν τα καταναλώνουμε τακτικά. Έτσι, το περιεχόμενο του πιάτου μας λειτουργεί σαν πρόληψη και φάρμακο κατά του διαβήτη και μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα.

6. Ενέργεια κατά του στρες

Ολόφρεσκες πρασινάδες, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, το αγγουράκι και το μαγειρεμένο σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καλίου. Το κάλιο ή αλλιώς, ποτάσιο, είναι ένα υπερπολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει θετικά σε μία σειρά βασικών λειτουργιών. Βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν καλύτερα το αίμα και να αποβάλλουν το επιπλέον νάτριο και άρα το καρδιαγγειακό σύστημα να δουλέψει πιο αποτελεσματικά. Επίσης, χαλαρώνει τα σκληρά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει έτσι, την αρτηριακή πίεση. Τα νεύρα μας και το μυϊκό μας σύστημα, δουλεύουν επίσης πιο αρμονικά, όταν έχουμε ισορροπία καλίου, οπότε νιώθουμε λιγότερο άγχος και αποφεύγουμε ενδεχόμενες κράμπες.

7. Χαρά

Το μυστικό κατά της θλίψης είναι η σεροτονίνη, μία ορμόνη – νευροδιαβιβαστής που σχηματίζεται από την τρυπτοφάνη, η οποία προσλαμβάνεται από διάφορα τρόφιμα. Λαχανικά, όπως το καρότο, τα σπαράγγια, το σκόρδο, το μπρόκολο, η ντομάτα και το κρεμμύδι αυξάνουν τη σεροτονίνη. Όταν συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς κι ένα ντρέσιγνκ από λεμόνι-ταχίνι έχουμε ένα εξαιρετικό φυσικό αντικαταθλιπτικό!

8. Ταχύτητα & Ευκολία

Ίσως, είναι η μόνη περίπτωση, όπου το γρήγορο και απλό φαγητό μπορεί πραγματικά να είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό. Οι σαλάτες χαρίζουν ενέργεια, πνευματική.

Από την Νάσια Πασχαλέρη - Διαιτολόγος – Γεροντολόγος (MSc) 

www.foodsherlocks.gr