Οι βασικές αλλαγές στο σώμα μετά τη γέννα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εσωτερικά και εξωτερικά όλα αλλάζουν μετά τη γέννα

Εσωτερικά, το πρώτο πράγμα που θα νιώσετε μετά τον τοκετό είναι η παλινδρόμηση της μήτρας, που χρειάζεται πέντε με έξι εβδομάδες για να επανέλθει στις φυσιολογικές της διαστάσεις. Αυτή η μεταβολή συνοδεύεται συνήθως και από έναν πόνο στο υπογάστριο, τον υστερόπονο όπως λέγεται,  ο οποίος γίνεται πιο αισθητός κατά το θηλασμό ή μετά τη δράση των μητροσυσταλτικών φαρμάκων.


Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στο μαιευτήριο, θα ελέγχεται το ύψος του πυθμένα της μήτρας σας μέχρι να φτάσει στη φυσιολογική της κατάσταση. Ακόμη, για περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό θα έχετε αρκετή απώλεια αίματος και υγρών, είτε έχετε γεννήσει φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Τα υγρά που ρέουν από τη μήτρα μέσω του κόλπου μετά τον τοκετό, λέγονται λόχεια και προκαλούνται λόγω της αποκόλλησης του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας και της αποβολής του.

Καθώς το σώμα έχει υποστεί τέτοια μεγάλη αλλαγή, λογικό είναι να έχουν επηρεαστεί και άλλα εσωτερικά όργανα, όπως το έντερο. Έτσι, ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολία κατά την αφόδευση, και πόνο στην περιοχή του περίνεου ιδίως αν σας έχουν κάνει επισιοτομή.

Οι βασικές αλλαγές στο σώμα μετά τη γέννα

Εξωτερικά, η πιο εμφανής και ενοχλητική μεταβολή θα φανεί στην κοιλιακή χώρα, όπου είναι απόλυτα φυσιολογικό να εμφανιστεί κάποια χαλάρωση. Η γυμναστική της λοχείας καλό είναι να αρχίζει την επόμενη μέρα από τον τοκετό, με εξαίρεση την περίπτωση διεξαγωγής του τοκετού με καισαρική τομή. Με τη γυμναστική, οι μύες της κοιλιάς επανακτούν την ελαστικότητά τους. Γενικότερα, οι νέες μητέρες συμβουλεύονται να κινούνται όσο μπορούν γρηγορότερα μετά τον τοκετό.

Τις πρώτες έξι ώρες μετά τον τοκετό αναγκαστικά θα μείνετε στο κρεβάτι, αλλά στη συνέχεια, με τη βοήθεια της μαίας ή κάποιου συγγενή, καλό είναι να σηκωθείτε και να περπατήσετε λίγο. Έτσι, θα ανακτήσετε γρήγορα τις δυνάμεις σας και θα διευκολύνετε τη λειτουργία των εντέρων και της κύστης.

Σε περίπτωση καισαρικής τομής, πρέπει να ακολουθήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, να αποφύγετε τις κοιλιακές ασκήσεις μέχρι την επούλωση του τραύματος, να μη σηκώνετε βάρη, και να γενικά να προσέχετε πολύ κάθε φορά που κάθεστε ή σηκώνεστε από κάποια θέση.

Το βάρος σας είναι ένα άλλο ζήτημα που πιθανώς να σας απασχολήσει τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Μετά την απώλεια 5-7 κιλών, δηλαδή του βάρους που αντιστοιχεί στο βάρος του βρέφους, στα υγρά και στον πλακούντα, οι περισσότερες γυναίκες ξαναπαίρνουν τα κιλά μέσα σε μερικές εβδομάδες.Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι να ελέγξετε την όρεξή σας, να κάνετε γυμναστική και να θηλάζετε, διότι με το θηλασμό καταναλώνετε θερμίδες.

Μια άλλη εμφανής εξωτερική μεταβολή παρατηρείται στο στήθος, το οποίο μεταξύ του τρίτου και τέταρτου 24ώρου μετά τον τοκετό αρχίζει να βαραίνει και να γεμίζει με το λεγόμενο πρωτόγαλα, που τροφοδοτεί μέσω του θηλασμού το μωρό με νερό, πρωτεϊνη, σάκχαρο, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντισώματα. Είναι σημαντικό η επαφή της μητέρας με το νεογέννητο να γίνει άμεσα, διότι, καθώς το μωρό βυζαίνει, ερεθίζονται οι απολήξεις των νεύρων στη θηλή και ειδοποιούν τον εγκέφαλο να παραγάγει προλακτίνη και οκυτικίνη. Ο ρόλος της μαίας εδώ είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι αυτή που θα δείξει τη σωστή τεχνική θηλασμού στη μητέρα προκειμένου να αποφευχθούν ερεθισμοί και ραγάδες.