Οι αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η μεγαλύτερη αγωνία μίας εγκύου. Αυτός ο φόβος που μπορεί να επισκιάσει τη χαρά και την ευτυχία που νιώθει όταν μία γυναίκα ανακαλύπτει ότι κυοφορεί Η αποβολή ή η αυτόματη έκτρωση είναι μια δυσάρεστη και τραυματική εμπειρία που δυστυχώς βιώνει 1 στις 4 γυναίκες. Αποτελεί μία από τις καθημερινές αγωνίες της εγκύου, ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επιστημονικώς ορίζεται ως η απώλεια της εγκυμοσύνης τις πρώτες 24 εβδομάδες κυήσεως. Είναι πιο συχνή τις πρώτες 6 εβδομάδες κυήσεως και καλύπτει το 12-15% των διαγνωσθέντων κυήσεων. Σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται οι κυήσεις που χάνονται πριν από θετικό τεστ εγκυμοσύνης και η περίοδος έρχεται κανονικά.


Η αποβολή θεωρείται ο πιο συνήθης λόγος απώλειας ενός εμβρύου/εμβρύων κατά τη διάρκεια μιας κύησης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σχεδόν το 10% των γυναικών παγκοσμίως έχει βιώσει μια αποβολή, ενώ το 15,3% των κυήσεων ενέχουν υψηλό κίνδυνο αποβολής.

Οι αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Αίτια

Τα αίτια, παρά την πρόοδο της Ιατρικής, δεν είναι πλήρως κατανοητά. Συνήθως όμως οφείλονται σε:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου

Ευθύνονται για το 60-80% των αποβολών και αποτελούν τυχαίο γεγονός. Συχνότερα το ωάριο ή το σπερματοζωάριο δεν έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων κι επομένως το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, οπότε η φύση προνοεί και το απορρίπτει.

  • Ηλικία

Σε προχωρημένη ηλικία ο κίνδυνος να υπάρχει ένα έμβρυο με χρωμοσωμική ανωμαλία είναι μεγαλύτερος.

  • Ορμονικές ή Ανοσολογικές Διαταραχές

Αποβολή μπορεί να προκαλέσουν, ο υπέρ ή υπό-θυρεοειδισμός, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ο αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης, και η ανεπάρκεια προγεστερόνης.

  • Θρομβοφιλία

Η δυσλειτουργία στη πήξη του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

  • Ανατομικές ανωμαλίες μήτρας

Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας, ινομύωματα μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν αποβολή συχνότερα λόγω μικρού όγκου μήτρας ή κακής αιμάτωσης.

  • Γυναικολογικές λοιμώξεις

Στην αρχή της κύησης λοιμώξεις από τοξόπλασμα, ερυθρά, έρπητας, λιστέρια, χλαμύδια, ενοχοποιούνται για αποβολή.

  • Λήψη φαρμάκων ή ουσιών, αλκοόλ, κάπνισμα

Έχουν επίπτωση στην ανάπτυξη του εμβρύου και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αποβολή ή λιποβαρές έμβρυο.

Οι αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Young pregnant woman holding a broken cigarette while standing

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αποβολής εάν:

  1. έχετε ήδη αποβάλει περισσότερες από μια φόρα
  2. έχετε ινομυώματα (μη-καρκινωματώδεις όγκους στο στρώμα των μυών της μήτρας) ή μια ανώμαλα διαμορφωμένη μήτρα
  3. έχετε ερυθηματώδη λύκο
  4. έχετε διαβήτη, ασθένεια νεφρών ή ασθένεια θυρεοειδή (αν αυτές οι ασθένειες ελέγχονται από τους γιατρούς σας, ο κίνδυνος αποβολής είναι πολύ χαμηλότερος)
  5. έχετε κάποια μόλυνση στην αρχή της εγκυμοσύνης σας όπως ερυθρά, λιστέρια ή χλαμύδια.

Συμπτώματα

Πως ξέρω ότι έχω αποβάλλει;

Τα προφανέστερα σημάδια είναι οι πόνοι περιόδου και η σχετικά μεγάλη αιμορραγία από τον κόλπο, που μπορεί να περιλαμβάνει θρόμβους αίματος. Εντούτοις, μπορεί να αποβάλλετε  χωρίς καν να το καταλάβετε, ιδιαίτερα νωρίς στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν μια αποβολή με μια περίοδο που καθυστέρησε να έρθει.

Μερικές αποβολές ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον γυναικολόγο σας, όταν ο γιατρός δεν μπορεί να βρει τον χτύπο της καρδιάς του μωρού. Κάποιες έγκυες δεν καταλαβαίνουν καν ότι έχουν αποβάλλει, ιδιαιτέρως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έως ότου επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους για την εξέταση ρουτίνας την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν ενδεικτικά προειδοποιητικά σημάδια, εκτός ίσως από ένα ασαφές συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Ποιες είναι οι επιλογές μετά από μία αποβολή

Εάν ο υπερηχογραφικός έλεγχος δείξει ότι δεν έχουν απομείνει στοιχεία κύησης μέσα στην μήτρα, τότε η αποβολή ονομάζεται τελεία και δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάτι επιπλέον. Εάν αντίθετα επιβεβαιωθεί η παρουσία υπολειμμάτων της κύησης, τότε οι επιλογές είναι, είτε η αναμονή, ή να κάνετε φαρμακευτική ή χειρουργική απόξεση.

Στάση Αναμονής

Η επιλογή αυτή έχει 50% επιτυχία και μπορεί να διαρκέσει η αιμορραγία έως 3 εβδομάδες. Η ποσότητά της μπορεί να είναι μεγάλη και να συνοδεύεται με κράμπες. Σε σοβαρή αιμορραγία μερικές φορές χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μετά το τέλος της αιμορραγίας θα χρειαστείτε υπερηχογραφικό έλεγχο περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Εφόσον ξεκινήσει η αιμορραγία μαζί με τις κράμπες είναι πιθανόν να συμβεί η τελεία αποβολή και καλό είναι να γίνει τεστ κυήσεως 1 εβδομάδα μετά. Εάν είναι αρνητικό, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω, εάν όμως είναι θετικό θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Φαρμακευτική Αγωγή

Η επιτυχία της είναι 85% και με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε την αναισθησία και τη βίαιη διαστολή του τραχήλου. Η χορήγηση του σκευάσματος μιφεπρεστόνης και 36 ώρες μετά μισοπροστόλης, διακολπικώς ή από του στόματος, βοηθούν τη φαρμακευτική διαστολή του τραχήλου, ώστε τα υπολείμματα να αποβληθούν. Ο απαιτούμενος χρόνος είναι 6-8 ώρες και συνοδεύεται από αιμορραγία και έντονο πόνο όπως της περιόδου. Μπορείτε να λάβετε για το λόγο αυτό κάποιο παυσίπονο, ενώ μπορεί να εμφανιστούν διάρροια και εμετοί και ίσως ρίγος. Εάν η αιμορραγία δεν ξεκινήσει εντός 24ώρου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Μπορεί να γίνει υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Η επιτυχία της είναι 95%. Η επέμβαση είναι ασφαλής, αλλά υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως σοβαρή αιμορραγία, μόλυνση ή βλάβη στη μήτρα. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι ο ίδιος τόσο στη φαρμακευτική, όσο στη χειρουργική αντιμετώπιση της αποβολής.

Τι γίνεται μετά

Η εγκυμονούσα θα πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι, να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα και τις σεξουαλικές επαφές και ανάλογα με τα αίτια χορηγείται θεραπεία.

Σίγουρα μία αποβολή αποτελεί όχι μόνο για τη γυναίκα αλλά και για το ζευγάρι, μεγάλο ψυχικό και συναισθηματικό τραύμα. Καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις συμβουλές των γιατρών για να μπορέσει να ξεπεραστεί σύντομα και ανώδυνα αυτή η τραυματική εμπειρία. Να θυμάστε ότι, όπως πολλές φορές έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, η αποβολή είναι ένα γεγονός που δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθεί ή θα επηρεάσει τη γονιμότητά μιας γυναίκας.

Στο παρακάτω βίντεο ο γυναικολόγος – μαιευτήρας Χάρης Χηνιάδης μιλά για τις αποβολές στην εγκυμοσύνη αλλά και μία γυναίκα μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία.

video Χηνιάδης-Αποβολές

https://www.all4mama.gr/stamatina-tsimtsili-o-ponos-poy-viose-meta-tis-apovoles-tis/

https://www.all4mama.gr/milontas-anoichta-gia-tis-apovoles-pote-mia-gynaika-prepei-na-episkeftei-eidiko/

https://www.all4mama.gr/1-stis-4-apovoles-mporoyn-na-apofeychthoyn-ti-tis-prokalei/

https://www.all4mama.gr/13-%ce%ac%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%cf%83/