1 στις 4 αποβολές μπορούν να αποφευχθούν. Τι τις προκαλεί;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία στις τέσσερις αποβολές θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τις κατάλληλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Δανία και συγκεκριμένα επιστήμονες από το Τμήμα Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που ανέλυσαν στοιχεία από 92.427 γυναίκες, οι οποίοι είχαν μείνει έγκυοι.

Στην 16η εβδομάδα της κυήσεως οι γυναίκες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και είχαν υποβληθεί σε μετρήσεις ύψους, βάρους και άλλων παραμέτρων.


Οι 3.177 από τις γυναίκες απέβαλλαν τα μωρά τους πριν από την 22η εβδομάδα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η ηλικία (άνω των 30 ετών), η κατανάλωση αλκοόλ, η ανύψωση βάρους, η νυχτερινή δουλειά και η ύπαρξη πολλών περιττών κιλών (παχυσαρκία) και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος αύξαναν τον κίνδυνο αποβολής.

Η ηλικία και το αλκοόλ ήταν οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου, γράφουν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση Μαιευτικής & Γυναικολογίας BJOG».

Και προσθέτουν: «Αν όλες οι γυναίκες έμεναν έγκυοι σε ηλικία 25-29 ετών, δεν κατανάλωναν αλκοόλ στη διάρκεια της κυήσεως, είχαν φυσιολογικό βάρος πριν μείνουν έγκυοι, δεν σήκωναν καθημερινά πάνω από 20 κιλά βάρος, και εργάζονταν μόνο την ημέρα, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 25,2% των αποβολών».

Υπολογίζεται ότι μία στις επτά κυήσεις καταλήγει σε αποβολή.