Μανούλα, θέλω την προσοχή σου!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή μας. Και τώρα τι κάνουμε; Από την Μαρούλα Μαλιαχόβα

Μανούλα, θέλω την προσοχή σου!


"Το παιδί μου κάνει φασαρίες συνεχώς και μαλώνει μαζί μου. Ταυτόχρονα χρειάζεται συνεχώς τη προσοχή μου ζητώντας ολοένα από μένα να το βοηθάω ακόμη και  στα πιο απίθανα πράγματα. Από το που είναι οι κάλτσες του μέχρι ποιο χρώμα ζωγραφικού πινέλου να επιλέξει. Νιώθω ότι αδειάζω από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς όμως πραγματικό λόγο".

Γιάννα Μητροπούλου, μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού.

Τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη από τη προσοχή και τα μπράβο των γονέων τους. Ωστόσο αυτό το γεγονός πολλές φορές μπορεί να μετατραπεί σε καθεστώς κουραστικό και ανούσιο. Ακόμα και ο χαριτωμένος τρόπος που έχουν μερικά παιδιά να επιζητούν τη προσοχή μπορεί να είναι  αλλά  και ένας καλός λόγος για να γίνετε το θύμα του ελέγχου που ασκεί επάνω σας το παιδί σας. Μάλιστα πολλά παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για προσοχή. Επιπλέον αυτή η τακτική συνήθως ισχυρίζονται οι ειδικοί, γεννά προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στο μέλλον, ειδικότερα κατά τη περίοδο της εφηβείας. Ο σωστός γονιός νιώθοντας τη πίεση κάτω από το βάρος της ολοένα και αυξανόμενης απαίτησης για προσοχή, δε προσπαθεί να παύσει αυτήν την ανάγκη του παιδιού. Προσπαθεί απλώς να αλλάξει τις συμπεριφορές  με τις οποίες αποζητά το παιδί αποκλειστικότητα. Από την άλλη στο ερώτημα πόση προσοχή είναι αρκετή, η απάντηση είναι μια. Όση μπορείτε ή καλύτερα όση αντέχετε να διαθέσετε. Καμιά φορά μπορεί να μην αντέχετε να παρακολουθήσετε το παιδί σας ούτε ένα λεπτό εξ αιτίας διάφορων συγκυριών και προβλημάτων. Τότε το παιδί μπορεί να αρχίσει τα κλάματα, τις τσιρίδες, τις φωνές. Ότι δηλαδή απεύχεστε να συμβεί. Μην αφήνετε την  ανάγκη του παιδιού σας για προσοχή να εξελιχθεί σε μια αέναη απαίτηση.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

Συνήθως εμείς οι γονείς κάνουμε το λάθος να απομονώνουμε τη κακή συμπεριφορά να τη διογκώνουμε ακόμη πολλές φορές και να ασχολούμαστε με αυτή. Στη συνέχεια «ξετινάζουμε» αυτή τη συμπεριφορά και αναλωνόμαστε σε συμβουλές, ακόμη και φωνές προκειμένου να επαναφέρουμε τα παιδιά μας στη τάξη. Οι περισσότεροι γονείς υποστηρίζουν οι ειδικοί πέφτουν σε αυτό το σφάλμα χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Μόλις δουν το λάθος του παιδιού τους, εγείρονται, φωνάζουν και τελικά καταφέρνουν να χειραγωγούνται από τα παιδιά τους καθώς τους δίνουν αυτό που ζητάνε. Τη προσοχή τους! Αντιστρέψτε τους όρους λοιπόν. Μη βλέπετε μόνο τα αρνητικά κατορθώματα των παιδιών σας, αλλά παινέψτε τα για όσα καλά κάνουν. Όταν σας ενοχλούν με τις φωνές και την αναστάτωση που φέρνουν μέσα στο σπίτι, μη πείτε τίποτα. Μην αντιδράσετε καθόλου. Αντίθετα παινέψτε τα για τη σιωπή που κράτησαν εκείνα τα πέντε λεπτά μπροστά στη τηλεόραση. Θα σας φανεί παράξενο αλλά τα αποτελέσματα αυτής της θετικής κριτικής από μέρους σας θα φανούν πολύ γρήγορα και θα σας εντυπωσιάσουν. Συνήθως απαντούν οι ειδικοί, έχουμε μάθει να θεωρούμε τη καλή συμπεριφορά δεδομένη. Όμως δεν είναι έτσι. Με τη καλή μας κριτική απέναντι στη καλή συμπεριφορά του παιδιού μας, το ενθαρρύνουμε να φερθεί καλύτερα στο μέλλον. Μην αφήνετε το θυμό σας συστήνει ο συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να συμπεριφέρεστε σωστά» Sal Severe, μπροστά στην ασφυκτική πίεση που σας προκαλούν τα κλαψουρίσματα και οι πιέσεις του παιδιού σας. Πείτε του δεν απαντώ σε κλαψουρίσματα. Όταν σταματήσεις θα μιλήσουμε. Περιμένετε δύο λεπτά ακόμα. Αν επιμένει υπενθυμίστε του ότι θα τιμωρηθεί. «Σταμάτα τώρα, αλλιώς, θα βάλω να καθίσεις τιμωρία μόνος σου» Αν αφήσετε το θυμό σας να σας παρασύρει, θα χάσετε. Φροντίστε να απομακρυνθείτε από κοντά του  σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Αν παραιτηθείτε από τον αυτοέλεγχο σας, θα ικανοποιήσετε την ανάγκη του παιδιού σας για προσοχή και συνεπώς θα ανταμείψετε την αρνητική του συμπεριφορά. Με λίγα λόγια να εστιάζετε πάντα στις “καλές του πράξεις” και αργά η γρήγορα θα καταλάβει πως την προσοχή και την επιβράβευση θα την έχει μόνο όταν λειτουργεί σωστά. Σίγουρα τώρα όλα αυτά σας φαίνονται θεωρίες που είναι δύσκολο να γίνουν πράξη. Δώστε παρ’ όλα αυτά τη πιθανότητα στον εαυτό σας να προσπαθήσει και να πετύχει. Αξίζει το κόπο!