Λαπαροσκόπηση: 'Οσα πρέπει να γνωρίζετε
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Από τον γυναικολόγο-μαιευτήρα Χάρη Χηνιάδη
Η αλματώδης εξέλιξη της Ιατρικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια επιτρέπει στον ειδικά εκπαιδευμένο Γυναικολόγο, τη δυνατότητα να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να κάνουν μεγάλες τομές στην κοιλιά των ασθενών. Η μέθοδος ονομάζεται Λαπαροσκοπική Χειρουργική.
Ο όρος Λαπαροσκόπηση σημαίνει την επισκόπηση της κοιλιάς διά μέσου μίας μικρής τομής μήκους λίγων χιλιοστών, όπου εισάγεται μια ειδική κάμερα, το Λαπαροσκόπιο.
Πώς γίνεται η επέμβαση
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Αρχικά γίνεται μία μικρή τομή 1 εκ. κάτω από τον ομφαλό, ο χειρουργός εισάγει το Λαπαροσκόπιο στην κοιλιά και γίνεται ο αρχικός έλεγχος των ενδοκοιλιακών οργάνων. Ακολουθεί η τοποθέτηση 2-3 επιπλέον ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων από μικρότερες τομές 5 χιλιοστών στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, κάτω δηλαδή από την γραμμή του μπικίνι.
Η απλή Διαγνωστική επέμβαση διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.
Οι μεγαλύτερες επεμβάσεις μπορεί να είναι:
- Αφαίρεση κύστης ωοθήκης
- Αφαίρεση ενδομητριώματος
- Θεραπεία ενδομητρίωσης
- Αφαίρεση ινομυώματος (ινομυωματεκτομή)
- Θεραπεία εξωμήτριας κύησης
- Λύση ενδοκοιλιακών συμφύσεων
- Αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων
- Υστερεκτομή
Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής
Οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές πρέπει να εξηγούνται από τον χειρουργό στον ασθενή πριν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επέμβαση. Όσον αφορά την Λαπαροσκοπική Χειρουργική, πρέπει να γνωρίζει το γεγονός ότι η εγχείρηση μπορεί να μην είναι εφικτό να γίνει τελικά Λαπαροσκοπικά (περίπου 5%) λόγω π.χ. κάποιου τεχνικού λόγου (πολλές συμφύσεις ή μεγάλες ενδοκοιλιακές μάζες) και ο χειρουργός να μετατρέψει την επέμβαση σε κλασσική μέθοδο με την τομή στην κοιλιά. Κατά τ' άλλα οι πιθανές επιπλοκές είναι παρόμοιες με της κλασσικής χειρουργικής.
Μετά το τέλος της επέμβασης ο ασθενής μπορεί να νιώθει:
- ναυτία, λόγω της αναισθησίας
- αίσθηση φαγούρας στο φάρυγγα, λόγω της διασωλήνωσης της αναισθησίας
- κοιλιακές κράμπες
- ενόχληση στους ώμους και το στέρνο λόγω της διαστολής της κοιλιάς με αέριο
- κολπική αιμόρροια
Τα παραπάνω ήπια ενοχλήματα ξεπερνιούνται σύντομα με ή χωρίς φαρμακευτική θεραπεία. Ο ασθενής , λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης, είναι σε θέση να περπατά και να αποχωρήσει από την κλινική.
Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Η έλλειψη της χειρουργικής τομής μειώνει σημαντικά το εγχειρητικό στρες και τον μετεγχειρητικό πόνο. Η μέθοδος γρήγορα αντικατέστησε τις ανοικτές μεθόδους γιατί σχεδόν εκμηδένισε τον πόνο.
Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος συνεπάγεται αφ' ενός μεν την καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, αφ' ετέρου δε την κινητοποιήση και πολλές φορές την έξοδο της ασθενούς την ίδια μέρα με την επέμβαση, με αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών. Κατά δεύτερο λόγο, οι επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή όπως λοίμωξη, διάσπαση ή μετεγχειρητική κήλη είναι σπάνιες.
Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, ο δε χρόνος νοσηλείας είναι συνήθως λιγότερο από 24 ώρες.
Πότε θα μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητες του;
Ίσως χρειαστούν μερικές μέρες , περίπου 3-4, να πάρετε άδεια απ' τη δουλειά σας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε ασφαλώς να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Σε ότι αφορά τη σεξουαλική επαφή αυτή μπορεί να ξεκινήσει το γρηγορότερο εφόσον δεν υπάρχει κολπικό έκκριμα.