Κατάψυξη Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το τελευταίο διάστημα σίγουρα κάτι έχει πάρει το αυτί σας για την κατάψυξη ωαρίων, καθώς πολλές διάσημες κυρίες στη χώρα μας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι έχουν προβεί σε αυτή τη μέθοδο προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνουν μητέρες στο μέλλον.

Στη σύγχρονη εποχή, είναι δεδομένο ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία για διάφορους προσωπικούς λόγους. Και φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.


Τη λύση σ’ αυτό το ζήτημα έρχεται να μας δώσει η κατάψυξη ωαρίων, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης. Και πως να μην είναι, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ένας τρόπος να «σταματήσει» το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και να διατηρηθούν τα νεότερα και πιο υγιή ωάρια. Ουσιαστικά, επιτρέπει στη γυναικά να κρατήσει το όνειρο της απόκτησης του δικού της παιδιού ζωντανό, για την στιγμή που η ίδια θα το επιλέξει.

Όπως μας έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, αυξάνεται η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου όπως και ο κίνδυνος αποβολής, γενετικών ανωμαλιών ή διαταραχών που καθιστούν τη σύλληψη πιο δύσκολη. Με την κατάψυξη των ωαρίων παραμερίζονται αυτά τα εμπόδια και η γυναίκα μπορεί να αποκτήσει το μωρό που θα αποκτούσε χρόνια πριν.

Κατάψυξη Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Επειδή σίγουρα έχετε πολλές απορίες για το συγκεκριμένο θέμα, κάναμε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις στον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη και συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη των ωαρίων, ή αλλιώς ονομαζόμενη κρυοσυντήρηση ωαρίων, αποτελεί μία διαδικασία λήψης, κατάψυξης και αποθήκευσης των ωαρίων της γυναίκας για μελλοντική γονιμοποίησή τους. Η διαδικασία βελτιώνεται συνεχώς, πετυχαίνοντας επιτυχείς συλλήψεις και γεννήσεις.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία;

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων είναι ίδια με αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι μετά την ωοληψία τα ωάρια καταψύχονται και φυλάσσονται σε ειδικά δοχεία υγρού αζώτου, για μελλοντική γονιμοποίηση.

Στην αρχή, λοιπόν, η γυναίκα λαμβάνει ορμονοθεραπεία, ώστε να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παράγουν πολλά ωάρια. Το επόμενο βήμα είναι η λήψη των ωαρίων με ειδική βελόνη, μια διαδικασία που γίνεται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης.

Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται κατά κανόνα με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (γίνεται δηλαδή εισαγωγή με ειδική βελόνη του σπέρματος στο ωάριο). Τέλος, το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα της γυναίκας, με στόχο την επίτευξη κύησης.

Πόσα ωάρια ιδανικά πρέπει να φυλάγονται;

Όσο το δυνατόν περισσότερα τόσο το καλύτερο. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, φυλάσσεται και ο αντίστοιχος αριθμός ωαρίων. Από το σύνολο των ωαρίων, ένα ποσοστό έχει πιθανότητες επιβίωσης και τελικά γονιμοποίησης. Το τελικό ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης είναι 40-50% ανά εμβρυομεταφορα, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας την περίοδο της κατάψυξης.

Πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα ωάρια;

Τα ωάρια αποθηκεύονται επ´ αόριστον. Ο νόμος όμως ορίζει για διάστημα 5+5 έτη. Ωστόσο, ενδεχόμενη αποθήκευσή τους για μεγαλύτερο διάστημα δεν θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να καταψύξει μία γυναίκα τα ωάριά της;

Η κατάλληλη ηλικία δεν υπάρχει. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι όσο η γυναίκα μεγαλώνει, η γονιμότητα και οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται. Αυτό συμβαίνει διότι ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται και ταυτόχρονα η ποιότητά τους χειροτερεύει. Επιπλέον, μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει ώαρια με χρωμοσωμικών σ ανωμαλίες. Θα λέγαμε ότι ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων είναι τα 35-37 έτη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορεί να υποβληθεί στη διαδικασία αυτή.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με ένα γυναικολόγο αναπαραγωγής, προκειμένου να σας ενημερώσει για την κατάσταση του αποθεματικού των ωοθηκών σας και να σας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων και τη διαδικασία που ακολουθείται.

Κατάψυξη Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μία ασφαλή διαδικασία;

Καθώς η ζήτηση για κατάψυξη ωαρίων ολοένα και αυξάνεται, μελέτες πραγματοποιούνται συνεχώς αναφορικά με την ασφάλεια της και την επίδρασή της στον οργανισμό της γυναίκας και του εμβρύου. Ορισμένα ευρήματα είναι τα εξής:

Δεν υπάρχουν αυξημένες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης μετά από απόψυξη ωάριων.

Δεν υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα από κανονική εγκυμοσύνη.

Ποιες γυναίκες μπορούν ή πρέπει να επωφεληθούν από τη δυνατότητα της κατάψυξης ωαρίων;

Ιδανικές υποψήφιες για κατάψυξη ωαρίων είναι:

  • Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να βλάψουν σημαντικά τόσο την παραγωγή ωαρίων, όσο και την ποιότητά τους.
  • Γυναίκες με σημαντικά προβλήματα υγείας. Εξαιτίας σημαντικών νόσων ή/και μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων πολλές γυναίκες πρέπει να παρατείνουν την τεκνοποίηση για πολλά χρόνια.
  • Γυναίκες με προτεραιότητα καριέρας. Ένα καθημερινά αυξανόμενο ποσοστό γυναικών επιλέγουν να προωθήσουν την καριέρα τους. Η κατάψυξη ωαρίων είναι ο μοναδικός τρόπος να παρατείνουν οι γυναίκες αυτές τα γόνιμα χρόνια τους.
  • Γυναίκες χωρίς σταθερή σχέση ή σύντροφο. Οι σύντροφοι σήμερα καθυστερούν το γάμο για διάφορους λόγους -οικονομικούς, αβεβαιότητα επιλογής, διάθεση για περαιτέρω σχέσεις κλπ. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητας για όταν η γυναίκα ή το ζευγάρι θελήσει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον.
  • Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Όταν γίνει η διάγνωση ή ακόμη και αν υπάρχει υποψία για τέτοιο ενδεχόμενο, ο γυναικολόγος οφείλει να ενημερώσει την ασθενή για το χρόνο που πιθανότατα της απομένει και για τις επιλογές που έχει. Ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί η γονιμότητα για το μέλλον είναι η κατάψυξη ωαρίων.

Υπάρχουν επιπλοκές ή παρενέργειες από τη διαδικασία;

Η καθημερινότητα της γυναίκας που έχει καταψύξει τα ωάρια της επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα σε διάστημα μιας ημέρας. Ωστόσο, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ενδέχεται να υπάρχουν διακυμάνσεις στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης;

Το ποσοστό εγκυμοσύνης φτάνει το 40-50% για κάθε εμβρυομεταφορά που προκύπτει από την απόψυξη και γονιμοποίηση των ωαρίων. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης όμως επηρεάζεται από την ηλικία στην οποία η γυναίκα θα καταψύξει τα ωάριά της καθώς και από τα διαθέσιμα ωάρια.

Πολλές διάσημες γυναίκες έχουν μιλήσει ανοικτά σχετικά με την επιλογή τους να καταψύξουν τα ωάρια τους και μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Ας δούμε τι είπαν:

Κατερίνα Καινούριου

«Λίγους μήνες πριν κλείσω τα 37 το πήρα απόφαση… Δεν είναι απλά μια επένδυση στο όνειρο για μένα… είναι μια επένδυση ζωής γιατί ανήκω στις γυναίκες που μελλοντικά θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα μωράκι. Όμως είναι γνωστό ότι η γονιμότητα με την πάροδο των ετών μειώνεται… Για αυτό και πήρα την απόφαση να μπω στη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων!», έγραψε η παρουσιάστρια σε ανάρτησή της στο Instagram.

Μάγδα Τσέγκου

Για τη δική της εμπειρία μίλησε στη Ζωή Κρονάκη και στην εκπομπή Μαμά-δες και η γνωστή δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου:

«Έκανα κατάψυξη ωαρίων στα 32 μου. Πήρα την απόφαση γιατί έβλεπα αυτό που έρχεται. Διαβάζω πολύ κι έβλεπα ότι τα περισσότερα ζευγάρια παρατείνουν τον χρόνο που θέλουν να κάνουν παιδί. Κάνοντας μια συζήτηση με τον γυναικολόγο μου, μου πρότεινε να κάνω κατάψυξη ωαρίων για να είμαι σίγουρη. Μου έκανε κομπλιμέντο ότι όσο μεγαλώνεις ομορφαίνεις αλλά του απάντησα ότι μέσα μας γερνάμε. Ομορφαίνουμε όσο μεγαλώνουμε, έχουν αλλάξει οι γυναίκες και το DNA, όμως οργανικά και βιολογικά το μέσα της γυναίκας δεν αλλάζει. Αποφάσισα και το έκανα και δεν έχω μετανιώσει καθόλου. Δεν έχω παντρευτεί ακόμα, δεν έχω βρει τον σύντροφό της ζωής μου κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα χρησιμοποιήσω μόνη μου. Δεν είμαι από τις γυναίκες που θα πάρω το ωάριό μου για να το γονιμοποιήσω με ένα σπέρμα από την τράπεζα. Δεν έχω αυτήν την λογική και κατεύθυνση καθόλου για διάφορους προσωπικούς λόγους αλλά μπορεί να βρω τον άνθρωπο της ζωής μου στα 45 μου. Δεν ξέρω αν τότε το γυναικολογικό μου σύστημα θα είναι κατάλληλο για να μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν κάνουμε κατάθεση ωαρίων για να την κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικοί οι λόγοι. Δεν είναι μόδα, είναι επιλογή για να προλάβουν το καλύτερο δυνατό για το μέλλον τους. Έχω περάσει τα 40 και τώρα νιώθω ασφάλεια, σιγουριά και ελπίζω ότι ο άνθρωπος που θα επιλέξω για να κάνω οικογένεια, θα νιώθει το ίδιο».

Ελεονώρα Μελέτη

Η παρουσιάστρια έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό GLOW και, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κατάψυξη ωάριων.

«Στα 35 μου, που είχα μάθει για την ωοκατάψυξη, ανέφερα στον γυναικολόγο μου ότι αγχώνομαι με την ηλικία μου και ήταν καθησυχαστικός. Μου είπε να τα ξαναπούμε στα 38 μου. Οπότε, επανήλθα. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι, αν δεν είμαι στην τροχιά μιας σχέσης με προοπτικές, στα 38 θα ξεκινήσω με τη μέθοδο. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν γνωρίσω τον Θοδωρή. Τον γνώρισα στο τελείωμά της και είχα σκεφτεί ότι θα την ολοκληρώσω. Έκανα ουσιαστικά αυτό που είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου. Στα 38 μου κατέψυξα τα ωάριά μου, έτσι ώστε, αν ποτέ ξυπνούσα στις “γκρίζες ηλικίες” μετά τα 42, να μπορώ να έχω τη δυνατότητα να αποκτήσω ένα παιδί, χωρίς το άγχος που κυνηγάει όλες τις γυναίκες, εκείνου του ρολογιού που μετράει αντίστροφα.

Ανθή Σαλαγκούδη

Η γνωστή δημοσιογράφος αποκάλυψε για πρώτη φορά στο Mega ότι προχώρησε στη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων και όπως εξομολογήθηκε, «φλέρταρε» με την ιδέα ήδη πριν από το Survivor, αλλά χρειάστηκε χρόνος μέχρι να βρει τον κατάλληλο γιατρό.

Για τον αν έχει δεχτεί κοινωνική πίεση για το θέμα των παιδιών παραδέχτηκε: «Δεν είμαι από τα κορίτσια που έχουν στο μυαλό τους τον γάμο και τα παιδιά, ακόμη τουλάχιστον. Σίγουρα όμως, υπάρχουνε τα τραπέζια και οι γάμοι που θα σου πούνε και θα ακούσεις διάφορα. Από εκεί και πέρα εγώ είναι ένας άνθρωπος που σε αυτό το κομμάτι ξέρω πολύ καλά τι νιώθω και τι θέλω.

Είναι κάτι που δεν το αφήνω να με αγγίξει. Είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση το αν κάποια θέλει να γίνει μανούλα γιατί μπορεί και να μην θέλει καθόλου. Ισχύει ότι και εγώ δεν έχω βρει ακόμη τον κατάλληλο, αλλά από εκεί και πέρα αφήνω ένα περιθώριο στο ότι μπορεί να μη μου συμβεί αυτό ή να μην το θελήσω. Απλά την κατάψυξη ωαρίων την κάνω γιατί κάποια στιγμή, μπορεί στα 40 μου, μπορεί και μετά τα 40 μου να μου γεννηθεί αυτή η επιθυμία».

Διαβάστε επίσης:

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Καίριες ερωτήσεις

Η Κατερίνα Καινούργιου ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατάψυξη ωαρίων – Όσα μοιράστηκε μαζί μας

Ελεονώρα Μελέτη: H ψυχολογική κατάρρευση κατά την κατάψυξη ωαρίων «…δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω»

Η Ανθή Σαλαγκούδη εκμυστηρεύτηκε ότι προχώρησε σε κατάψυξη ωαρίων

Κατάψυξη ωαρίων: Η Ζωή Κρονάκη και η Μάγδα Τσέγκου μιλούν στην Σταματίνα Τσιμτσιλή

Eλένη Χατζίδου: " Η κατάψυξη ωαρίων, η θρομβοφιλία και το πρώτο διάστημα με το μωρό"