Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και τα οφέλη της

Δημοσιεύθηκε στις

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν νηστεία την Μεγάλη Εβδομάδα, άλλοι για καθαρά θρησκευτικούς λόγους, άλλοι για έθιμο, άλλοι για να απολαύσουν περισσότερο το φαγητό της Κυριακής του Πάσχα και άλλοι γιατί είναι μια ωραία ευκαιρία να καθαρίσουν τον οργανισμό τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα οφέλη της νηστείας είναι πολλαπλά για το οργανισμό μας.

Όπως μας εξηγεί η Αρετή Καφαντάρη, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist, τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό είναι τα εξής:


 

  1. Αυξάνουμε την καθημερινή μας διατροφή σε ωμά φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα αλλά κυρίως τα λαχανικά κατά την διάρκεια της νηστείας μπορούν να είναι τα κυρίως ή/και τα ενδιάμεσα μας γεύματα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε στον οργανισμό μας την εύκαιρα να γεμίσει ένζυμα, τα οποία όπως έχουμε ξαναπεί είναι η τροφή των κυττάρων μας. Επίσης καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης καλίου από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και ευνοϊκότερη λειτουργία του εντέρου, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών.

 

  1. Περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών

Τρώγοντας περισσότερο σπιτικά φαγητά με μεγάλη έμφαση στα όσπρια και τα λαδερά, περιορίζουμε την πρόσληψη σε κορεσμένα λίπη επομένως έχουμε μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.α.) αλλά και μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης πρωτεϊνών κυρίως ζωικής προέλευσης.

 

  1. Ανεβάζουμε τα επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου

Οι περισσότερες νηστίσιμες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο. Πολλές φυτικές τροφές αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Ο σίδηρος βέβαια για να έχει καλύτερη απορρόφηση πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), το μπρόκολο, οι πιπεριές και το κουνουπίδι. Προσθέστε, για παράδειγμα, πιπεριά στις φακές ή χυμό λεμονιού στα ρεβίθια. Επίσης πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι επειδή δεν τρώμε γαλακτοκομικά θα έχουμε απώλεια ασβεστίου, αλλά αυτό είναι απλά μύθος αφού οι ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν πλήρως και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, και τα αποξηραμένα φρούτα.

 

  1. Αδυνατίζουμε

Η νηστεία είναι μια πολύ καλή ευκαρία για να αδυνατίσουμε. Περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη αλλά και τα γαλακτοκομικά προίόντα βελτιώνουμε το ph του αίματός μας, μειώνουμε τα λίπη και τις θερμίδες άρα ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα! Ταυτόχρονα, η νηστεία είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά αφού χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών. Έτσι, η νηστεία είναι συνώνυμο της αντιοξειδωτικής δίαιτας, της υγείας και της ευεξίας!

Είναι βασικό βέβαια να πούμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων κατά τη διάρκεια της νηστείας διότι αυτό που συνήθως κάνουμε είναι να τρώμε περισσότερο ψωμί και ζυμαρικά. Η νηστεία μπορεί να αποδειχτεί άκρως ευεργετική για τον οργανισμό μας, και μην ξεχνάτε να έχετε ποικιλία και πολυχρωμία στα γεύματά σας!

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και τα οφέλη της

Τελικά, μπορεί ένα παιδί να νηστέψει;

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που νηστεύουν και ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά τους. Αναρωτιούνται όμως κατά πόσο είναι εφικτό ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που θα νηστέψει ένα παιδί. Αν δούμε αναλυτικά τη νηστεία, θα διαπιστώσουμε ότι χαρακτηρίζεται από αποχή από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριού και προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Τα εν λόγω τρόφιμα αποτελούν βασικές και αναντικατάστατες πηγές κάποιων σημαντικών για τα παιδιά θρεπτικών συστατικών.

Ουσιαστικά, το «πρόβλημα» εντοπίζεται στην πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου και ασβεστίου, που είναι κρίσιμα για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Κατά συνέπεια, θα ήταν καλό να αποφεύγονται μακροχρόνιες περίοδοι νηστείας από ένα παιδί. Αν ωστόσο ο γονιός θέλει το παιδί να νηστέψει τουλάχιστον τη Μ. Εβδομάδα, το χρονικό διάστημα δεν είναι φυσικά μεγάλο για να μας φοβίζει. Ωστόσο και πάλι, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα παιδιά που νηστεύουν θα πρέπει να ακολουθούν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πλάνο διατροφής, το οποίο να εμπεριέχει :

  • Κατάλληλους συνδυασμούς πρωτεϊνών, με αρκετά θαλασσινά αλλά και συνδυασμούς τροφών φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια με το ρύζι.
  • Πηγές σιδήρου όπως τα θαλασσινά, το σουσάμι και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, με ταυτόχρονη κατανάλωση πηγών βιταμίνης C (π.χ. ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι ή/και μπόλικο λεμόνι στο φαγητό) ώστε να ενισχυθεί η απορρόφησή του σιδήρου.
  • Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο και ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί (ειδικότερα τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι).

 

Μην ξεχνάτε ότι η νηστεία είναι μία απόφαση πολύ προσωπική. Για όποιο λόγο κι’ αν αποφασίσετε να νηστέψετε το σίγουρο είναι ότι τα οφέλη είναι πολλά σε  όλα τα επίπεδα!