Γιατί η πανδημία αύξησε τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης στις νέες μαμάδες;

Δημοσιεύθηκε στις

Ενόψει κορωνοϊού πολλές νέες μαμάδες αντιμετώπισαν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία. Από τον Μάρτιο του 2020 το άγχος και η κατάθλιψη ήταν μιας άλλης μορφής «πανδημία» που χτύπησε πολλές μαμάδες. Σύμφωνα με έρευνες του νοσοκομείου “Brigham and Women’s Hospital”, ενώ πριν την πανδημία οι δείκτες κατάθλιψης κυμαίνονταν στο 15 με 20%, τώρα κυμαίνονται στο 36%. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης πως ότι μία στις πέντε νέες μαμάδες έχει υψηλά επίπεδα γενικευμένου άγχους.

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Αν και σημαντικά, τα ευρήματα αυτά είναι σχετικά ελλιπή και δεν δίνουν μια πλήρως αντιπροσωπευτική εικόνα της πραγματικότητας, αναφέρει η Cindy Liu, η οποία ασχολείται με την ιατρική και την ψυχιατρική των νεογέννητων. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι και συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκοί, μεσαίας τάξης». Το δείγμα επομένως είναι ελλιπές και σίγουρα όχι αντιπροσωπευτικό του συνόλου του πληθυσμού.

Γιατί η πανδημία αύξησε τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης στις νέες μαμάδες;

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως όλες οι μαμάδες αυτήν την στιγμή ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια δύσκολη συναισθηματικά και ψυχολογικά κατάσταση- και είναι ήδη σε μια ευάλωτη θέση. Σύμφωνα με την Cleopatra Kamperveen, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Γονιμότητας και Εγκυμοσύνης "Η εγκυμοσύνη και η ανατροφή ενός παιδιού είναι έτσι κι αλλιώς απαιτητικές περίοδοι. Πόσο μάλλον με την πανδημία η οποία έφερε και οικονομικές πιέσεις και κοινωνική απομόνωση… Αυξήθηκαν επίσης σε σημαντικό βαθμό και οι ανάγκες των παιδιών (δεν μπορούσαν πια να παίζουν με τους φίλους τους αλλά μόνο με τους γονείς, δεν μπορούσαν πια να πηγαίνουν σχολείο άρα οι γονείς έπρεπε να βοηθήσουν στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης) οπότε όλα αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους εξώθησαν τα πράγματα στα άκρα".

Η Dr. Akua Boateng, ψυχοθεραπεύτρια, συμφωνεί και εξηγεί πως η πανδημία δημιούργησε μια νέα νόρμα, με τους γονείς να προσπαθούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην δουλειά από το σπίτι και την φροντίδα του παιδιού.
Πάντως σίγουρα ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέες μαμάδες είναι η απομόνωση. «Υπό κανονικές συνθήκες θα περιβάλλονταν από οικογένεια και φίλους αλλά εξαιτίας της πανδημίας οι νέοι γονείς πρέπει να διαχειριστούν την εγκυμοσύνη και την ανατροφή του παιδιού, όντας κοινωνικά απομονωμένοι» αναφέρει η Dr. Karen Aronian, σύμβουλος γονέων.

deprd

Τους προβληματισμούς των ειδικών έρχονται να επιβεβαιώσουν πολλές μαμάδες. Πολλές μαμάδες νιώθουν μόνες μετά τη γέννα και αποκομμένες από τα πάντα. Άλλες νιώθουν ενοχές γιατί πιστεύουν ότι δεν το διαχειρίζονται καλά και δεν προσφέρουν το καλύτερο στο παιδί τους. Άλλες πάλι νιώθουν ότι "χάνουν" τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους πράγματα από την παιδική τους ηλικία και ανησυχούν αν αυτό θα επηρεάσει αργότερα την κοινωνικότητά τους.

Τέλος, υπάρχει προφανώς και ο φόβος του να μην κολλήσει το παιδί κορωνοϊό, είτε όσο βρίσκονται στο μαιευτήριο  είτε αργότερα. Και ακόμα και αυτό είναι "δίκοπο μαχαίρι" γιατί όσες μαμάδες επιλέγουν π.χ. να πηγαίνουν σε παιδικές χαρές, επειδή φοβούνται, δεν αφήνουν το παιδί να πλησιάσει τα άλλα παιδάκια και νιώθουν άσχημα για αυτό, και από την άλλη όσες επιλέγουν για λόγους ασφάλειας να μείνουν σπίτι, νιώθουν ότι στερούν από το παιδί τους στιγμές από την παιδική τους ηλικία.

Ας κάνουμε λοιπόν το καλύτερο δυνατόν με την ελπίδα να τελειώσει όλο αυτό σύντομα...