Eριέττα Κούρκουλου: Η διατροφή της στην εγκυμοσύνη ως βίγκαν και η εξομολόγηση για το πως θα μεγαλώσει τον γιο της

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Eριέττα Κούρκουλου Λάτση και ο  σύζυγός της Βύρωνας Βασιλειάδης είναι ένα ζευγάρι που ανυπομονεί να κρατήσει το πρώτο του παιδί στην αγκαλιά του. Άλλωστε δεν ήρθε εύκολα, αλλά με αρκετή προσπάθεια. Μάλιστα η Εριέττα δεν φοβήθηκε το διάσημο όνομα της, μίλησε ανοικτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έως ότου καταφέρει να μείνει έγκυος, θέλοντας να βοηθήσει και να δώσει κουράγιο και σε άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την ίδια.

Η Εριέττα και ο Βύρωνας είναι ένα ιδιαίτερο ζευγάρι (στην Ελλάδα συνήθως το ιδιαίτερο σημαίνει παράξενο, προβληματικό, καθόλου δεν το λέμε με αυτή την έννοια, αλλά με !), που πριν λίγα χρόνια απαρνήθηκε κάθε είδος ζωικού προϊόντος, και των παραγώγων τους κι έγιναν Vegan. Αρνήθηκαν να έχουν στη διατροφή τους οποιοδήποτε προϊόν που παραπέμπει σε βασανισμό.


Η Εριέττα, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη με τα ζώα και έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτά, έχοντας μάλιστα ιδρύσει το Save a Greek Stray, μίλησε ανοικτά για την επιλογή της αυτή, για την διατροφή της στην εγκυμοσύνη, αλλά και πως θα αναθρέψει το παιδί της. Από τα λεγόμενά της φαίνεται πως θα μεγαλώσει έναν άνθρωπο ελεύθερο!

Η εγκυμονούσα σ' ένα μακροσκελές κείμενο στην ιστοσελίδα vegantimes.gr μίλησε για την απόφασή της να μεγαλώσει τον γιο της με τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με εκείνη.

Το... διαφορετικό μενού στον γάμο της με τον Βύρωνα Βασιλειάδη

«Όπως φαντάζεστε, την ημέρα που θα γιορτάζαμε την δική μας μοναδική αγάπη, θέλαμε η κάθε λεπτομέρεια να εκπροσωπεί απόλυτα τις αξίες και τα πιστεύω που πρεσβεύουμε. Ο γάμος για εμάς δεν ήταν ποτέ κοινωνικό γεγονός, ούτε ο σκοπός του το να εντυπωσιάσουμε ή να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας.

Δεν υπήρχε κανένα άγχος για τίποτα και μοναδική μας έγνοια ήταν να περάσουμε καλά με τους λίγους ανθρώπους που επιλέξαμε να έχουμε κοντά μας εκείνη την ημέρα. Το φαγητό ήταν βίγκαν και στο μενού γράψαμε μια από τις αγαπημένες μου ρήσεις του Gary Francione: “Veganism is not about giving anything up or losing anything; it is about gaining the peace within yourself that comes from embracing nonviolence and refusing to participate in the exploitation of the vulnerable.”

Ο δικός μας ήταν ο πρώτος βίγκαν γάμος στον οποίο έχω παραβρεθεί και έκτοτε, είχα την χαρά να καλεστώ σε άλλους δύο. Οι γάμοι είναι μια υπέροχη ευκαιρία να αφήσουμε το στίγμα μας στους παρευρισκόμενους και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, χωρίς να θυσιάσουμε την καλοπέρασή μας ή την νοστιμιά του φαγητού που απολαμβάνουμε μαζί με τους καλεσμένους μας.

Είναι άλλωστε αλήθεια, ότι μια ημέρα που γιορτάζουμε την αγάπη, ο θάνατος, ο φόβος και η βαρβαρότητα δεν έχουν καμία θέση στα τραπέζια μας».

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη κι εκείνη τα καταρρίπτει έναν προς ένα.

«Έτσι και εμείς, εγκυμονούσες και μη, λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε από τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρούτα, αρκεί να τρώμε σωστά. Η ισορροπημένη διατροφή, είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής μας και ειδικά κατά την διάρκεια της κύησης, είτε είμαστε βίγκαν, είτε όχι.

Και στις δύο περιπτώσεις, εάν το ρίξουμε σε επεξεργασμένες και ανθυγιεινές τροφές, η μητέρα όπως και το έμβρυο, δεν θα λάβουν τα θρεπτικά που έχουν ανάγκη. Τρώω υγιεινά και παίρνω Β12 που έπαιρνα και πιο πριν, με προσθήκη βίγκαν ω3 φυτικής προέλευσης. Φυσικά με παρακολουθεί γιατρός και αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές» γράφει η Εριέττα Κούρκουκου.

Ο τρόπος που θα μεγαλώσει τον γιο της 

Η Εριέττα μίλησε και για τον τρόπο που θα μεγαλώσει το παιδί της, κι έχει απόλυτα δίκιο, στο ότι ως γονέας αυτή θα αποφασίσει το τι είναι καλύτερο για αυτό και κανένας μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να την κρίνει. Διότι κανένας δεν το αγαπά περισσότερο.

«Όπως προμηνύει και ο τίτλος, είναι “παιδί ΜΑΣ» και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κρίνει πως θα επιλέξουμε εμείς να το μεγαλώσουμε. Αυτό ισχύει για την γέννα (φυσικός τοκετός ή καισαρική), την διατροφή του (θηλασμός ή φόρμουλα, ή αν η φόρμουλα θα έχει vegan ή vegetarian D) και τις αξίες που σκοπεύουμε να του μεταδώσουμε. Παρόλα αυτά, επειδή σαν νέοι γονείς είναι λογικό να είμαστε ευάλωτοι στις γνώμες και τις κριτικές τρίτων, θα μοιραστώ μαζί σας τον δικό μου τρόπο αντιμετώπισης, ο οποίος ενδεχομένως να βοηθήσει και εσάς.

“Δεν θα δώσετε στο παιδί σας την επιλογή;”
Υπάρχει κάποιο παιδί το οποίο να “επιλέγει” αυτά που τρώει από την ημέρα που γεννιέται;

Τα παιδιά τρώνε στο σπίτι ό,τι τους προσφέρει η οικογένειά τους

Τα παιδιά δεν έχουν έτσι και αλλιώς την επιλογή του τί θα φάνε μέχρι κάποια ηλικία. Σαν μητέρα, μιας και καλούμαι ούτως ή άλλως να αποφασίσω εκ μέρους του παιδιού μου, αισθάνομαι την υποχρέωση να το καθοδηγήσω σε έναν τρόπο ζωής ο οποίος προάγει την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό για κάθε ζωντανό πλάσμα. Η μόνη διατροφή που είναι συμβατή με τις αξίες αυτές, είναι εκείνη που είναι καθαρή από όλα τα ζωικά προϊόντα – με άλλα λόγια, η βίγκαν διατροφή.

Σαν γονέας, θεωρώ σωστό να οδηγήσω το παιδί μου τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε έναν τρόπο ζωής, τον οποίο θεωρούμε ο πατέρας του και εγώ ηθικά ορθό. Μεγαλώνοντας, είμαι βέβαιη ότι όπως όλα τα παιδιά, θα μας βομβαρδίσει με ερωτήσεις τις οποίες θα ήθελα να μπορούμε να απαντήσουμε ειλικρινά. Όταν έρθει η ημέρα να μας ρωτήσει γιατί η δική μας οικογένεια δεν τρέφεται όπως πολλές άλλες, θα του εξηγήσουμε τον λόγο.

Από την στιγμή που θα μάθει όλη την αλήθεια για την παραγωγή του κρέατος, του ψαριού, του αυγού και των γαλακτοκομικών και του μελιού και θα γνωρίζει πια τις τρομακτικές επιπτώσεις της στις ζωές δισεκατομμυρίων συναισθανόμενων όντων, στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια του την υγεία, θα είναι σε θέση να πάρει μια συνειδητοποιημένη απόφαση.

Όπως κάθε παιδί που πηγαίνει σχολείο και αποκτά φίλους και δικές του ασχολίες, το παιδί μας θα είναι ελεύθερο να επιλέξει τί θα τρώει και πώς θα ζήσει τη ζωή του γενικά. Έχω την τύχη να έχω γνωρίσει αρκετούς ενήλικες που μεγάλωσαν με βίγκαν γονείς και κανένας τους δεν επέλεξε στην συνέχεια να καταναλώνει ζωικά προϊόντα, επειδή πολύ απλά, δεν τα θεωρούν φαγητό, όπως και εμείς δεν θεωρούμε φαγώσιμο έναν σκύλο ή μια γάτα. Όποια και να είναι η επιλογή του γιού μας όταν αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται, το φαγητό στο σπίτι μας, είναι και θα είναι μόνο βίγκαν» γράφει σε άλλο σημείο του κειμένου της η Εριέττα Κούρκουλου.