Εμβόλιο κορονοϊού: Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και την εξωσωματική γονιμοποίηση εν μέσω πανδημίας

Δημοσιεύθηκε στις

Ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της υγειονομικής κρίσης, μπορεί να μας έφερε πιο κοντά, σίγουρα όμως δεν μας οδήγησε σε σκέψεις να μεγαλώσουμε την οικογένεια. Αντιθέτως τις απομάκρυνε. Ο φόβος του κορονοϊού και η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει σε συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο έχει οδηγήσει τα ζευγάρια στην απόφαση να αναβάλλουν τον ερχομό ενός παιδιού. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν δραματική μείωση γεννήσεων παιδιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Γυναίκες που κυοφορούν ή νέες μητέρες έχουν αρκετές απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ τα στοιχεία από τις έρευνες είναι πολλές φορές αντιφατικά. Πρέπει να εμβολιαστούν αν σκέφτονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, αν έχουν κάνει την πρώτη δόση και ανακαλύψουν ότι είναι έγκυες, πρέπει να προχωρήσουν στην δεύτερη; Και τι γίνεται με τον θηλασμό;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα κι άλλα που αφορούν την εγκυμοσύνη έδωσε ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος αναπαραγωγής, Επιστημονικός Συνεργάτης IVF ΜΗΤΕΡΑ & ΥΓΕΙΑ IVF Athens, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση του.

Μιλώντας στο Mega για το αν πρέπει να κάνει μια γυναίκα που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης το εμβόλιο ο κ. Κελλάρης τόνισε πως: «Δεδομένου του γεγονότος ότι όλα τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν έχουν μια δεδομένη ανησυχία λόγω της κατάστασης λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας την οποία βιώνουμε όλοι μαζί.  Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε τον κόσμο και τις έγκυες αλλά αυτές που επιθυμούν να κυκλοφορήσουν. Όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ στα αρχικά στάδια οι οδηγίες οι οποίες είχαμε ήταν αποτρεπτικές στο να εμβολιάζονται, αυτή τη στιγμή έχουν αλλάξει τα δεδομένα, γιατί όσο προχωρά η διαδικασία συλλέγουμε όλο και δεδομένα άρα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε από την επιστημονική κοινότητα και αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι όλες οι γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να μείνουν έγκυες, προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει την πρώτη δόση και μετά καταλαβαίνουν ότι είναι σε εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψουν την εγκυμοσύνη μπορούν να συνεχίσουν, απλά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα την κάνουν μετά την εγκυμοσύνη, ενώ το τρίτο δεδομένο είναι ότι πλέον ότι η οδηγία που δίνουν όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί είναι ότι οι έγκυες μπορούν να διαλέξουν αν θα εμβολιαστούν.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι έγκυες οι οποίες δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και είναι ενάντια στην πανδημία νοσηλευτικό προσωπικό και τα λοιπά μάλλον πρέπει να εμβολιάζονται, υπό την έννοια ότι είναι ασφαλείς και να μην διατρέχουν κανένα κίνδυνο μετάδοσης ή να νοσήσουν οι ίδιες».

Ο κ. Κελλάρης μίλησε και για τη μείωση των γεννήσεων. «Αν λάβουμε γνώση τα δεδομένα τα οποία αναφέρουν στην Αμερική ότι 300 με 500.000 λιγότερα παιδιά θα γεννηθούν μέσα εν μέσω πανδημίας, συνταρακτικό νούμερο, ενώ επίσης στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν 6,5% πτώση στις γεννήσεις», επισήμανε.

Σχετικά με το αν είναι πιθανό να μεταδίδεται ο κορονοϊός στο έμβρυο ανέφερε πως: «Οι μελέτες οι οποίες είναι παγκόσμιες και μας δίνουν στοιχεία αλλά και από την Ελλάδα στοιχεία από τις πανεπιστημιακές κλινικές, μας δείχνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαμε κάθετη μετάδοση έτσι ονομάζεται αυτό από τη μητέρα στο νεογνό ενώ κυοφορούσε. Άρα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Ενώ όσον αφορά μια σειρά 17.000 περιστατικών τα οποία από τη σουηδική εταιρεία μαιευτικής γυναικολογίας αναφέρθηκαν, έδειξαν ότι καμία στατιστική διαφορά δεν είχαν αυτές οι έγκυες σε σχέση με τις άλλες, δεν διατρέχουν κάποιον περισσότερο κίνδυνο. Άρα δεν γίνεται κατά τη μετάδοση. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται αυτή τη στιγμή ένα περιστατικό το οποίο μάλλον μεταδόθηκε κάθετα από την ομάδα των νεογνών.»

Ενώ αξίζει να αναφερθεί στις γυναίκες που είναι έτοιμες να γεννήσουν ότι δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική η νόσησει από κορονοϊό.

Αναφορικά με τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις σημείωσε πως: «η εθνική αρχή έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι γυναίκες να μην σταματάνε τις θεραπείες, γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος για αυτές τις γυναίκες και πρέπει να κινούνται ταχύτατα. Oπότε όλες αυτές οι γυναίκες κάνουν τεστ κορoναϊού 48 ώρες πριν την ωολειψία. Το ένα κομμάτι της εξωσωματικής, ενώ όταν είναι να κάνουν μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων πάλι προσέρχονται για να κάνουν 48 ώρες μετά άρα είναι τελείως ασφαλή» κατέληξε ο γυναικολόγος.