Διχάζουν τα χορτοφαγικά σχολικά γεύματα στη Γαλλία: Μπορούν να τρέφονται τα παιδιά μόνο με ψάρι και γιαούρτι;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εδώ και μια εβδομάδα ο Πράσινος δήμαρχος διέκοψε τα γεύματα με κρέας στα σχολεία της Λυών. Ξέσπασε έτσι μια διαμάχη για την υγεία που έχει και πολιτικό υπόβαθρο.

H Λυών είναι γνωστή για τη σπουδαία γαστρονομική της παράδοση. Αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουζίνας και πόλο έλξης τουριστών που λατρεύουν τις γκουρμέ επιλογές. Εδώ και μια εβδομάδα οι σχολικές καντίνες δεν σερβίρουν πια γνωστές γαλλικές συνταγές με κρέας στα διαλείμματα. Κι αυτό μετά από απόφαση του δημάρχου της πόλης Γκρεγκορί Ντουσέ. Ο Ντουσέ ανήκει στο Κόμμα των Πρασίνων και είναι γνωστός για την κριτική που ασκεί συχνά στις μεθόδους της παραδοσιακής γαλλικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η απόφασή του να απαγορευθεί το κρέας στα σχολεία συνάντησε αμέσως την αντίδραση πολλών κτηνοτρόφων από το διοικητικό διαμέρισμα του Ρον, οι οποίοι προχώρησαν σε μεγάλες διαμαρτυρίες έξω από το δημαρχείο της Λυών.


Η Λυών απέχει 400 χιλιόμετρα από τη γαλλική πρωτεύουσα, κι όμως τα νέα έφτασαν άμεσα στο Παρίσι, με τον υπ. Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να κάνει λόγο για μια «σκανδαλώδη ιδεολογία» που φτάνει στις σχολικές καντίνες. Στο μεταξύ πολλοί άλλοι πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα του Μακρόν La République en Marche, συμφωνούν μαζί του. Ο υπ. Γεωργίας και Τροφίμων Ζουλιέν Ντενορμαντί έκανε λόγο για «απόφαση-ντροπή» εστιάζοντας στην κοινωνική πτυχή του ζητήματος. Αναφέρθηκε στις μη προνομιούχες οικογένειες που δεν μπορούν να αγοράσουν κρέας στο σπίτι κι έτσι τα παιδιά μπορούν να φάνε φαγητά με κρέας μόνο στο σχολείο. «Σταματήστε να βάζετε στα πιάτα των παιδιών μας την ιδεολογία. Δώστε τους απλώς ό,τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν. Το κρέας είναι μέρος της διαδικασίας αυτής» ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω twitter.

Προστασία της υγείας ή κοινωνική αδικία;

Ωστόσο φαίνεται ότι ο εξοστρακισμός του κρέατος από τα σχολεία της Λυών δεν είναι στην πραγματικότητα απόλυτος. Κι αυτό γιατί στους μαθητές συνεχίζουν να σερβίρονται γεύματα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες από αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά. Η αντίδραση του υπ. Γεωργίας φαντάζει έτσι σε κάποιους υπερβολική, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε απλά να ζητήσει τη γνώμη της συναδέλφου του και υπ. Περιβάλλοντος Μπαρμπαρά Πομπιλί που έχει προσκομίσει έρευνες, από τις οποίες προκύπτει ακριβώς το αντίθετο: ότι παιδιά από πιο φτωχές οικογένειες κατά μέσο όρο καταναλώνουν περισσότερο κρέας.

Βέβαια η απόφαση για εισαγωγή χορτοφαγικών μενού στα σχολεία της Λυών γίνεται και για πρακτικούς λόγους, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Σε περίοδο πανδημίας είναι πιο εύκολο και γρήγορο να μοιράζονται στα παιδιά μενού χωρίς κρέας, που απαιτεί άλλη προετοιμασία.  Αλλά τίθεται και πάλι το ερώτημα: Μπορούν να τρέφονται τα παιδιά στο σχολείο αποκλειστικά και μόνο με ψάρι, γιαούρτι και μπαγκέτα; Και τι προβλέπεται για τα παιδιά που είναι «βέγκαν» και όχι απλά «βετζετέριαν»; Με τα παιδιά που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη; Και εκείνα που για θρησκευτικούς λόγους δεν τρώνε συγκεκριμένα είδη κρέατος; Αυτά είναι θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς φορείς στη Γαλλία εδώ και καιρό, αναφέρει η Σαμπίνε φον Όπελν, πολιτική επιστήμονας και ειδική σε θέματα Γαλλίας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Πηγή: DW