Διαζευγμένοι γονείς: Τι είναι ο «οικογενειακός διαμεσολαβητής» που βάζει τέλος στις διαμάχες;

Δημοσιεύθηκε στις

Όταν ακούμε τη λέξη διαζύγιο σε μια οικογένεια, έρχονται στο νου διαφωνίες και καυγάδες, φορτισμένο κλίμα, κακή ενέργεια. Με στόχο να προστατεύσει τα παιδιά από τη διαμάχη των γονιών, το νομοσχέδιο για το νέο Οικογενειακό Δίκαιο, ορίζει τους όρους της συνεπιμέλειας, της αφαίρεσης επιμέλειας, αλλά προβλέπει και τον οικογενειακό διαμεσολαβητή.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Συγκεκριμένα, το «χαρτί» του οικογενειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα ορίζεται από τα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των γονέων, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των αλλαγών για τη συνεπιμέλεια παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου.

Το νομοσχέδιο για το νέο Οικογενειακό Δίκαιο είναι έτοιμο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα και φέρεται να συγκεντρώνει τη θετική γνώμη κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία συμφωνούν καταρχήν σε τρία καίρια σημεία.

Μία από τις βασικές αρχές των προωθούμενων διατάξεων είναι πως ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της κατά το δυνατό ευρύτερης προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνεται τόσο η φυσική παρουσία-επαφή αυτού με το τέκνο όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του.

Ο συνολικός χρόνος που το τέκνο θα επικοινωνεί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από ένα τρίτο, υπολογιζόμενος είτε σε ετήσια, είτε σε μηνιαία ή σε εβδομαδιαία βάση.

Ο ρόλος του διαμεσολαβητή

Παράλληλα, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο όπως διαταγή διαμεσολάβησης ή επανάληψή της. Σύμφωνα με το dikastiko.gr, με την απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να ορίζεται και ο «οικογενειακός διαμεσολαβητής», ο οποίος θα αναλάβει να δράσει πυροσβεστικά μεταξύ των διαφωνιών που έχουν οι διαζευγμένοι γονείς.

Για την λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας.

Με το νομοσχέδιο δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ένα μεταβατικό διάστημα δύο ετών από την ψήφισή του, να κριθούν εκ νέου από τα δικαστήρια υποθέσεις συνεπιμέλειας βάσει των νέων δεδομένων.