Αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο: Τι προβλέπει η ρύθμιση για συνεπιμέλεια των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σε διαζύγιο καταλήγει ένας στους δυο γάμους και πάνω από 20.000 παιδιά το χρόνο είναι αντικείμενα διεκδίκησης ανάμεσα σε γονείς που δεν συμφωνούν για την επιμέλεια. Το αποτέλεσμα είναι ένα στα 10 παιδιά να έχει απομακρυνθεί από τον έναν από τους δυο γονείς του.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνει σημαντικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο με την «συνεπιμέλεια» του τέκνου και από τους δύο γονείς. Αλλάζει δηλαδή ο τρόπος που θα καθορίζει την επιμέλεια και το χρόνο που θα περνούν τα παιδιά με τους γονείς τους μετά το διαζύγιο.


από τη Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Στόχος των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να υπάρξει ένα ευέλικτο πλαίσιο που να ευνοεί τη συνεννόηση των διαζευγμένων προς όφελος του παιδιού και να φέρει ισοτιμία στην επιμέλεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το παιδί θα έχει επικοινωνία τουλάχιστον το 1/3 της εβδομάδας, του μήνα ή του έτους με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια. Κάτι που μέχρι τώρα αποφάσιζαν τα δικαστήρια με τις χρονοβόρες διαδικασίες και αρκετές φορές τις αντιδικίες των γονέων.

Επίσης στο νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι για να αλλάξει μόνιμη κατοικία ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία των δύο γονέων ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Έγγραφη συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει και για το θρήσκευμα, την ονοματοδοσία, ζητήματα υγείας αλλά και για την εκπαίδευση του παιδιού.

Δεν πέρασε η πρόταση για 50-50 εναλλασσόμενη επιμέλεια και εναλλασσόμενο τόπο διαμονής.

Μέχρι τώρα με την επιφύλαξη έγκρισης από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, θετικά φαίνεται πως βλέπουν τα πράγματα επί της αρχής, ο κ. Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής. Η κ.Γιαννακοπούλου θέτει μετ' επιτάσεως ένα σοβαρό θέμα, που αφορά να μην μειωθεί η διατροφή επειδή αυξάνεται ο χρόνος με το παιδί του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.

Τι ισχύει έως τώρα

Η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει την επιμέλεια του παιδιού στον έναν από τους δύο γονείς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο των «γονέων του σαββατοκύριακου». Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μένει με τον ένα γονιό και ο άλλος το βλέπει στην καλύτερη περίπτωση δυο- τρεις φορές την εβδομάδα, και στη χειρότερη τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και μέσα στο καλοκαίρι.

Τις αντιρρήσεις τους για το νέο πλαίσιο εκφράζουν γυναικείες Οργανώσεις και Σύλλογοι στη χώρα μας, ζητώντας βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σύλλογοι όπως η «Συνεπιμέλεια», τάσσονται υπέρ των αλλαγών.

Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν ενστάσεις, καθώς όπως ισχυρίζονται, αρκετοί πατέρες δεν είναι ικανοί να αναθρέψουν μόνοι τους τα παιδιά τους και συνήθως τα "παρκάρουν"  μόνιμα σε συγγενικά τους πρόσωπα, με βάση τους παππούδες.