#Birthstrike: Γιατί "γεννήθηκε" τώρα το κίνημα της "αναπαραγωγικής αποχής";

Στην Βρετανία η πρωτοβουλία BirthStrike για «αναπαραγωγική αποχή», που εκφράζεται με την απόφαση των γυναικών να μην κάνουν παιδιά ως αντίδραση στην επερχόμενη κλιματική καταστροφή και σ’ αυτό που οι ίδιες θεωρούν συνεπακόλουθη «κατάρρευση του πολιτισμού», αρχίζει να κερδίζει δημοσιότητα. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωνε ότι το να αποκτήσεις λιγότερα παιδιά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όμως, οι αποδείξεις ότι η κλιματική κρίση έχει υπερβεί το σημείο στο οποίο μπορεί να μετριαστεί με τις ατομικές επιλογές και μόνον είναι ήδη συντριπτικές. Πολλά από τα μέλη της BirthStrike συμμετέχουν και στο κίνημα Extinction Rebellion ακτιβιστές του οποίου έχυσαν το περασμένο Σάββατο διακόσια λίτρα «αίματος» έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μια συμβολική δράση διαμαρτυρίας για τον επικείμενο «θάνατο των παιδιών μας» από την κλιματική αλλαγή.

Σε τι κόσμο θα φέρεις τα παιδιά σου; Με ποιο δικαίωμα θα υποβάλλεις έναν νέο άνθρωπο στα δεινά ενός πλανήτη που λυγίζει κάτω από το βάρος της κλιματικής αλλαγής; Πόσο εγωιστικά μπορείς να σκέφτεσαι ώστε να στέκεις τόσο αλαζονικά απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση και να επιμένεις πως η απόκτηση παιδιών είναι ο βασικός σκοπός της ζωής σου; Μήπως να το ξανασκεφτόσουν λίγο;

Aυτά είναι λίγο πολυ τα ερωτήματα που θέτουν οι υποστηρικτές - ή μάλλον οι υποστηρίκτριες- του κινήματος Birthstrike το οποίο έκανε την εμφάνισή του πολύ πρόσφατα. Προς το παρόν δε μετράει πάνω από μερικές εκατοντάδες γυναίκες μέλη, επίσημα τουλάχιστον. Δύσκολα, όμως, μπορείς να αποκλείσεις πως δεν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης με αυτή την ομάδα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τον Τύπο και τα social media. Οι Birthstrikers είναι αυτό που λέει το όνομά τους.

Απεργοί γέννας. Γυναίκες που δε θέλουν να γίνουν μάνες και δηλώνουν ότι θα απέχουν από την αναπαραγωγική διαδικασία για πάντα, ή έστω, μέχρι ο πλανήτης να σταματήσει να καταστρέφεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει φτάσει, πράγματι, σε πολύ ανησυχητικά, σχεδόν μη αναστρέψιμα επίπεδα.

Όλες μοιράζονται το επιχείρημα ότι ο περιορισμός των γεννήσεων, δηλαδή η επιλογή της μη τεκνοποίησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσουμε το προσωπικό μας μερίδιο ευθύνης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (!). Όπως αναφέρει η wikipedia στην Κλιματική Αλλαγή: «Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη».

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκπρόσωπο του Birthstrike, η οποία εκφράζει τις θέσεις της. Ο παρουσιαστής δεν μπορεί να κρύψει τον σκεπτικισμό του.

Τι πιστεύουν για όλες κι όλους εκείνους που επιλέγουν να κάνουν παιδιά σ' έναν κόσμο που καίγεται; Πρώτα απ΄όλα, δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν τον έλεγχο του πληθυσμού ως λύση για την αλλαγή του κλίματος. Η φράση που χρησιμοποιούν στο μετριοπαθές μανιφέστο τους- το οποίο μπορείς να διαβάσεις στη σελίδα τους στο facebook- είναι «Συμπονετική αλληλεγγύη προς όλους τους γονείς».

Σέβονται απόλυτα και στέκονται πολύ προσεκτικά απέναντι στον αντίλογο. Στο ότι για παράδειγμα, μπορείς να φέρεις παιδιά στον κόσμο και να τα μεγαλώσεις με σωστές αρχές, να τους εμφυσήσεις τον ακτιβισμό και μ' αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρεις κι εσύ σ' έναν κόσμο με ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση. Δεν αντιμάχονται την αντίθετη άποψη, ίσως γιατί δεν μπορούν ή δε χρειάζεται να την αντικρούσουν.

Από την άλλη, όσο συλλογικά ενεργοποιημένη ή αλτρουιστική κι αν δείχνει η στάση που εκφράζουν, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία 100% προσωπική επιλογή, η οποία απορρέει από την επιλογή μιας γυναίκας και του ανθρώπου γενικότερα να μη θέλει να κάνει παιδιά.

Παρακολουθώντας συνεντεύξεις γυναικών που στηρίζουν το Birthstrike, το διαπιστώνεις εύκολα. Η δημιουργία οικογένειας δεν ήταν ποτέ κάτι που είχαν απόλυτα ξεκαθαρισμένο ότι ήθελαν να κάνουν, οπότε είναι φυσικό να απομακρυνθούν πιο εύκολα από κάτι στο οποίο δεν είχαν πλησιάσει ποτέ ιδιαίτερα. Σε κάποιες δε περιπτώσεις, έχει προηγηθεί μια αποτυχημένη σειρά προσπαθειών για τεκνοποίηση, η οποία καταλήγει στη στάση «και γιατί να κάνεις παιδί όταν όλα γύρω σου απειλούνται από την περιβαλλοντική κρίση;».

Το κίνημα του Birthstrike δεν στέκει εντελώς παράλογα σήμερα, όπως ενδεχομένως στο παρελθόν, σε πάλαι ποτέ εποχές που η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση παιδιών ήταν σχεδόν αυτονόητοι στόχοι για τους νέους ανθρώπους.

Με την υπογεννητικότητα να χτυπάει κόκκινο στον αναπτυγμένο κόσμο, το να σκέφτεσαι δυο και τρεις φορές να γίνεις γονιός είναι φαινόμενο συνηθισμένο.

Alexandria Ocasio-Cortez

Πρόσφατα, η μεγάλη ελπίδα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Alexandra Ocasio- Cortez, έθιξε το ζήτημα αναφέροντας έρευνα σύμφωνα με τη οποία το 38% των νεαρών Αμερικανών ηλικίας 18-29 θεωρούν πως ένα ζευγάρι θα πρέπει πλέον να λάβει υπόψιν του τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής προτού αποφασίσει να κάνει παιδιά.

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που το παραδοσιακό πατριαρχικό μοντέλο αμφισβητείται ξανά και ξανά, γεγονός το οποίο παίζει απόλυτα τον ρόλο του, έστω κι υποσυνείδητα. Και στην τελική, γιατί να θεωρείται πιο αποδεκτό κάποια/ος να αρνείται να γίνει γονιός γιατί δε θέλει να αλλάξει τη ζωή της/του και να καταπιεστεί (οικονομικά ενδεχομένως), από το ότι φοβάται για το μέλλον του παιδιού του σ΄έναν κατακερματισμένο πλανήτη;

Έτσι κι αλλιώς, η μητρότητα έχει απομυθοποιηθεί αρκετά στις μέρες μας. Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιες οι Birthstrikers, η απουσία ευθυνών που γεννά το μεγάλωμα ενός παιδιού, σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι πιο ελεύθερη ώστε να κάνεις πλήρες focus στον ακτιβισμό και στη διάσωση του περιβάλλοντος (λιγότερο εγωκεντρικό από καριέρα), το οποίο μόνο θεμιτό είναι, ενώ παράλληλα επισημαίνει σφαιρικά και ασκεί ηθικές πιέσεις για τη σοβαρότητα της κρίσης του περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Κι αν πράγματι ισχύσει, μπορεί να καταλήξει και σε μία προσωπική ηρωική στάση.