Αυτές είναι οι νέες άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι ομολογουμένως αλήθεια ότι το κλείσιμο των σχολείων ή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό στους γονείς καθώς δεν είναι τίποτα σίγουρο σχετικά με τη δική τους άδεια και εργασία.

Τι προβλέπεται λοιπόν τελικά για αυτούς τους γονείς;


Από τη Βέρα Πάρδου

Άδειες προβλέπονται σε γονείς και μη που μπορεί να έχουν νοσήσει και να αποτελέσουν κίνδυνο για το περιβάλλον τους, όπως ακόμη και σε γονείς που τα παιδιά τους έχουν βγει θετικά στον ιό. Δεν υπάρχει όμως μέριμνα για όσους τα παιδιά δεν πάνε σχολείο λόγω το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων. Το μόνο που ειπώθηκε είναι η λύση της τηλεργασίας αλλά αν αυτή δεν μπορέσει να επιτευχθεί τότε ο εργαζόμενος θα χρειαστεί να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών ή να πάρει μέρες από τη ετήσια άδεια του.

Στην περίπτωση λοιπόν που θα νοσήσουν τα παιδιά ψηφίστηκε μέτρο που επιτρέπει στους γονείς να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για 14 μέρες ή και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση.  Η νέα άδεια αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19 και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στην νοσηλεία των παιδιών. Αυτό γίνεται γιατί φοβούνται την μετάδοση του ιού καθώς θα έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους και έπειτα με συναδέλφους από το γραφείο. Μάλιστα αυτή η άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος, δηλαδή οι γονείς θα λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για τις μέρες απουσίας λόγω ειδικής άδειας και εφόσον δεν μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία ο εργοδότης μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να κάτσει παραπάνω μια ώρα κάθε μέρα μετά τη λήξη της απαγόρευσης προκειμένου να συμπληρώσει τις ώρες εργασίας του. Αν συμβεί αυτό δεν μιλάμε για υπερωρίες ή υπερεργασία και για αυτό το λόγο ο εργαζόμενο δεν δικαιούται κάποια προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Το σημαντικότερο είναι όποιο σενάριο από τα παραπάνω και αν τεθεί σε εφαρμογή να τηρείται η εργασιακή νομοθεσία και τα χρονικά όρια των εργαζομένων ενώ παράλληλα και ο εργοδότης να είναι τυπικός και συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις που φέρει αυτός ο τίτλος του.