Άνοιγμα σχολείων: Πόσο ασφαλή θα είναι τα παιδιά και τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και αυτό έφερε αντιφατικά συναισθήματα στους γονείς. Από την μια ήταν ανακουφιστικό αφού αρκετοί δεν είχαν ποιος να τα φροντίσει (ειδικά για τις πιο μικρές ηλικίες) το διάστημα εργασίας τους, από την άλλη υπάρχει άγχος για το πόσο θα είναι ασφαλή στις αίθουσες διδασκαλίας.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Η υπουργός Παιδείας έδωσε όλο το πλάνο με τα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Παράλληλα σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι ψηλά στη λίστα εμβολιασμών.

Όπως είπε θα υπάρχει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.

Παράλληλα, όπως είπε στον ΑΝΤ1 η κ. Κεραμέως, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.

Εξάλλου, η υπουργός έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00. “Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα” είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Για τα Πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως είπε η υπουργός θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.