Ανακάλυψα ότι το παιδί μου βλέπει πορνό. Τι να κάνω;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ναι, ναι το ζήσατε κι’ αυτό! Ηρεμήστε, πάρτε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε λογικά και ψύχραιμα. Άλλωστε, έπρεπε να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί σας κάποια στιγμή θα αναζητούσε απαντήσεις για το σώμα και τη σεξουαλικότητα του. Είναι μια περιέργεια φυσιολογική ανεξάρτητα από το αν για κάποια παιδιά εκδηλώνεται πιο νωρίς.

Μετά λοιπόν από την ερώτηση «Τι είναι το σεξ;» που θα την ακούσετε από τα παιδιά σε πιο μικρή ηλικία, πιθανότατα, λίγο αργότερα, θα ανακαλύψετε ότι το παιδί σας βλέπει πορνό. Και επειδή ζούμε στην εποχή του ίντερνετ είναι πολύ εύκολο πλέον για ένα παιδί  που ψάχνει απαντήσεις για το σεξ να τις βρει στο διαδίκτυο. Μην σας πιάνει πανικός! Όσο δελεαστικό κι αν είναι ενδώσετε στο «δεν είδα – δεν ξέρω», ίσως ήρθε η στιγμή για αυτή τη σοβαρή συζήτηση για το σεξ. Και μη νομίζετε ότι είστε οι μόνοι…


 

Το 1/3 των δεκάχρονων παιδιών έχουν επισκεφτεί σελίδα πορνό

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την εφημερίδα Daily Mail τέσσερις στους πέντε εφήβους ηλικίας 16 ετών μπαίνουν συχνά σε site με πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ ένα στα τρία παιδιά ηλικίας δέκα ετών έχουν δει σκληρό πορνογραφικό υλικό.

Είναι συγκλονιστικό πως πάνω από το 60% των παιδιών ηλικίας 11 έως 16 ετών έχουν πρόσβαση στο internet από υπολογιστή στο δωμάτιο τους ενώ πριν από έξι χρόνια ήταν μόλις στο 30%. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 41% των παιδιών ηλικίας 7-10 ετών μπορούν να έχουν πρόσβαση στο internet από τα δωμάτιά τους, ποσοστό τετραπλάσιο σε σχέση με το 2008.

Ανακάλυψα ότι το παιδί μου βλέπει πορνό. Τι να κάνω;

Τι να κάνετε

Ξεκινάμε από τα βασικά. Το να βλέπει το παιδί πορνό δεν είναι λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αφήσουμε περάσει ως απολύτως αποδεκτό και να γίνει συνήθεια ή, ακόμα χειρότερα, η κύρια πηγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για το παιδί.

Η συζήτηση και ο διάλογος είναι το άλφα και το ωμέγα σε μία τέτοια περίπτωση. Σίγουρα δεν χρειάζονται έντονες αντιδράσεις, απαγορεύσεις ή τιμωρίες γιατί μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν το παιδί είναι ώριμο για να κάνετε τη μεγάλη συζήτηση τότε οφείλετε να δείξετε ότι είστε κι εσείς.

Μάλιστα,  η Αγγλίδα εκπαιδευτικός και σύμβουλος Ρέιτσελ ντε Σούζα, συμβουλεύει τους γονείς να μιλήσουν από νωρίς με τα παιδιά τους για θέματα όπως το πορνό και η σεξουαλική παρενόχληση, ώστε να περιορίσουν τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Προτρέπει τους γονείς να «μιλούν νωρίς και να μιλούν συχνά» στα παιδιά τους με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τους κινδύνους που υπάρχουν το Διαδίκτυο. Έτσι, δεν θα δυσκολεύονται να αναφέρουν στους γονείς τους τις δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπα στο μέλλον.

Η πρόσβαση στη διαδικτυακή πορνογραφία σε μικρά παιδιά που περιηγούνται χωρίς επίβλεψη και εκτίθενται σε υλικό που προβάλλει την υποβάθμιση και τη βία κατά των γυναικών είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη. Κατά την Ντε Σούζα, οι γονείς δεν πρέπει να αφήσουν την πορνογραφία να γίνει ταμπού.

«Θα έπρεπε να είναι κάτι για το οποίο οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους», επισημαίνει, «ωστόσο είναι καλύτερο να αποφύγουν μια εκτενή συζήτηση που θα μπορούσε να τα κάνει να αισθανθούν άβολα. Μια χαλαρή συζήτηση, π.χ. όταν περπατούν ή οδηγούν, θα είναι πιο εποικοδομητική. Το γέλιο θα μπορούσε επίσης να δράσει επικουρικά. Οι νέοι μας είπαν ότι το να γελούν μαζί με τους γονείς τους μπορεί να μειώσει την ένταση και να τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα».

Σε περίπτωση που δουν το παιδί τους να βλέπει πορνό, οι γονείς δεν θα πρέπει να το τιμωρήσουν. «Να είστε καθησυχαστικοί σχετικά με τα μπερδεμένα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί το παιδί σας όταν παρακολουθήσει ερωτικό περιεχόμενο. Ενημερώστε το ότι είναι φυσιολογικό να αναρωτιέται για σεξουαλικά ζητήματα και ότι αυτό είναι μέρος της ενηλικίωσης».

Αν βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά με το πορνό, είτε κατά λάθος είτε εσκεμμένα, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να εξηγήσουν γιατί η παρακολούθηση περιεχομένου για ενηλίκους μπορεί να είναι επιβλαβής. Σύμφωνα με την Ντε Σούζα, οι γονείς πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να αμφισβητήσουν τις απόψεις των παιδιών τους που μπορεί να προκύψουν από την παρακολούθηση πορνογραφίας. «Εξηγήστε τους ότι το πορνό μπορεί να παρουσιάζει πράγματα όπως το μη συναινετικό σεξ ως φυσιολογικά, ενώ ασφαλώς δεν είναι».

Συνοψίζοντας, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Οι γονείς πρέπει:

  • να ενθαρρύνουν το παιδί να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί, χωρίς ντροπή ή ενοχή
  • να λένε πάντα την αλήθεια, χωρίς να δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις και ενοχές που να συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή
  • να μην θυμώνουν όταν τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας
  • να αφήνουν το παιδί να καθοδηγήσει τη συζήτηση απαντώντας με απλά λόγια, χωρίς λεπτομέρειες που δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσει. Με άλλα λόγια, οι ερωτήσεις του ίδιου του παιδιού είναι ο καλύτερος οδηγός για τα πόσα θα πούμε
  • να προχωρούν σταδιακά: όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο απλές πρέπει να είναι οι απαντήσεις
  • να είναι προσεκτικοί όταν ενημερώνουν τα παιδιά για τη σεξουαλικότητα. Η ενημέρωση να μην ξεπερνά κάποια όρια και να μην καταλήγει να ερεθίζει τα παιδιά, είτε με λέξεις, είτε κάποιες φορές με την απροσεξία των γονιών που καθιστά τα παιδιά μάρτυρες της ιδιαίτερης σεξουαλικής τους ζωής