6 σημαντικά πράγματα που πρέπει να ελέγξουμε στην υγεία του παιδιού μας μετά τις διακοπές

Επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές και  είναι χρήσιμο να ελέγξουμε κάποια πράγματα στην υγεία του παιδιού μας.

Ποιά είναι αυτά;

ΒΑΡΟΣ: πόσα παγωτά έφαγε; Πόσες τηγανητές πατάτες και μακαρόνια; Σίγουρα το καλοκαίρι πολλά παιδιά ξεφεύγουν από τον έλεγχο της διατροφής. Μήπως , λοιπόν, έχει πάρει κάποια κιλά παραπάνω; Αν ναι, τότε θα χρειασθεί ένα διατροφολογικές πρόγραμμα με την συμβουλή του παιδιάτρου, αν και πολλές φορές και μόνο η περικοπή των περιττών θερμίδων που προέρχονται από γλυκίσματα και αμυλούχα, είναι ικανά να επαναφέρουν το βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα χωρίς στερήσεις.

ΑΥΤΙΑ: αν το παιδί έχει πάθει ωτίτιδα ή έχει μπει σκόνη στο αιτία του μια επίσκεψη στον παιδίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη, ώστε να καθαρίσει τον ακουστικό πόρο και να ελέγξει την ακοή του.

ΜΑΤΙΑ: οι πολλές βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα, ο δυνατός ήλιος, ο αέρας και η σκόνη μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών και επιπεφυκίτιδα. Επίσης, ένας έλεγχος της όρασης εν όψη του σχολείου είναι χρήσιμος.

ΔΕΡΜΑ: οι ερεθισμοί του δέρματος δεν είναι πάντοτε ορατοί. Θα πρέπει να ελεγχθεί για πιθανά χτυπήματα, μυκητιάσεις, τσιμπήματα και αλλεργίες.

ΔΟΝΤΙΑ: τα γλυκίσματα και τα αναψυκτικά, ο αναπνευστήρας στο στόμα και το έντονο παιχνίδι μπορεί να έχουν δημιουργήσει τερηδόνα ή πέτρα ή κάποιες κακώσεις στα δόντια ή τα ούλα. Ο έλεγχος του στόματος είναι απαραίτητος, διότι η πρόληψη θα προστατέψει το στόμα του παιδιού από επώδυνες καταστάσεις.

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: μήπως έχουν ξεχαστεί κάποια εμβόλια; Είναι ευκαιρία τώρα να γίνει ο έλεγχος και σε συνδυασμό με το πιστοποιητικό υγείας που συνήθως ζητάνε στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο να γίνουν όλα μαζί.
Τέλος οι παιδίατρος θα αποφασίσει αν πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος ή ούρων και αν θα συστήσει κάποιο άθλημα ανάλογα με τον σωματότυπο του κάθε παιδιού. Επίσης, μπορεί να χρειασθεί να παραπέμψει το παιδί σε καρδιολόγο ή οφθαλμίατρο ή ορθοπεδικό αν το κρίνει απαραίτητο.

Από τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη

tags:


tags: