5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μια αναμφισβήτητα δύσκολη χρονιά που ακόμα δεν έχει τελειώσει αφήνοντας μας όλους με ερωτήματα για το μέλλον. Ερωτήματα που δυστυχώς αφορούν διάφορους τομείς παράλληλα αφού μια πανδημία σε συνδυασμό με εγκλεισμό και μέτρα προστασίας μπορεί να επηρεάσει έστω και έμμεσα πολλούς παράγοντες της ζωής μας.

από τη Βέρα Πάρδου


Αν λοιπόν στο παρελθόν υπήρχε η απορία σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας, τώρα ακριβώς επειδή γνωρίζουμε γεννιέται και εντείνεται η ερώτηση πως θα επηρεάσει αυτός ο κόσμος τα παιδιά μας και τι μπορούμε να κάνουμε, καθώς χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι οι συνθήκες τουλάχιστον για το παρόν δεν αλλάζουν.

Μιλώντας με ειδικούς λοιπόν ανακαλύπτουμε 6 τομείς όπου η νέα γενιά θα διαφέρει αναγκαστικά από την προηγούμενη χωρίς όμως όλες αυτές οι διαφορές να είναι καταδικαστέες.

5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών

  1. Τα παιδιά θα είναι από μικρή ηλικία πολύ περισσότερο εξοικειωμένα με την τεχνολογία και τους υπολογιστές.
    Ενώ σε εμάς αυτή η διαπίστωση μπορεί να φαντάζει τρομακτική δεν είναι απαραίτητα, το παιδί βιώνει ήδη μια κατάσταση που κάνει μαθήματα σχολικά ή ποδοσφαίρου μέσω zoom και δεν του φαίνεται εξωπραγματικό ως γεγονός. Συγκεκριμένα όπως εξηγεί και ο Dr. Ann-Louise Lockhart η πανδημία ενέταξε τα νέα παιδιά σε τρόπους μάθησης που δεν ήταν τόσο διαδεδομένοι με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως καινούριες τους πλευρές και πως μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Δηλώνει ότι εκείνοι σε εικονικούς τρόπους έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν και να κοινωνικοποιηθούν αρκετές φορές, γεγονότα που σίγουρα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα για το μέλλον τους. Και αυτή είναι η καλύτερη οπτική για να αντικρίζουμε την δεδομένη κατάσταση. Τονίζει βέβαια ότι δεν χρειάζεται να αγγίζουμε τα άκρα και για αυτό είναι καλό οι γονείς να ελέγχουν το χρόνο που βρίσκονται τα παιδιά τους μπροστά από την οθόνη όπως και τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται, χωρίς όμως να καταλήγουν σε τρελές απαγορεύσεις.5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών
  2. Θα είναι πιο ανήσυχοι και επιφυλακτικοί σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Δεδομένου ότι έζησαν το μισό, ίσως και παραπάνω χρόνο εκτός σχολικού περιβάλλοντος και μακριά από τους φίλους του είναι λογικό να φοβούνται, να αισθάνονται άβολα και εν δυνάμει να έχουν κάποιο άγχος όταν έρχεται η στιγμή για διαπροσωπικές επαφές. Ειδικότερα η Dr. Mary Ellen Renna, παιδίατρος, σχολιάζει πως όντως παρατηρήθηκε αύξηση διαταραχών άγχους και πιο πολύ σε μικρότερες ηλικίες καθώς δεν δύνανται να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Μας επισημαίνει ότι ένας τομέας που ήταν φανερή η εκδήλωση του άγχους σε αυτές τις ηλικίες ήταν σε σχέση με την ουροδόχο κύστη και τα προβλήματα εντέρου καθώς είναι ίσως το μοναδικό μέρος που τα μικρά παιδιά έχουν τον πλήρη έλεγχο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξαφνικά η επαφή με συνομηλίκους τους μετατράπηκε σε κακή και απαγορευτική.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς βέβαια σχετικά με αυτό είναι το ζητούμενο. Όλα βασίζονται στην ανοιχτή επικοινωνία, στο να προσπαθήσουν με όσο πιο απλά λόγια να εξηγούν συνεχώς όσα σε εκείνους φαντάζουν αυτονόητα και να δεχτούν πως ως ένα βαθμό το άγχος του 2020 είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Ειδικά από το Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία.

5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών

  1. Δημιουργούν πιο δυνατούς δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους.
    Ακριβώς επειδή ξοδεύουμε όλοι πολύ χρόνο μαζί, είναι ευκαιρία να γεννηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Ενώ ίσως αυτή η κατάσταση να δημιουργεί κάποια ένταση στους γονείς, στην ουσία της βοηθάει πολύ και τον πυρήνα αλλά και την εκτεταμένη μορφή της οικογένειας με αποτέλεσμα να έρχονται όλοι πιο κοντά. Όταν γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να δεις κάποιον, ψάχνεις άλλους τρόπους ώστε να τα καταφέρεις, έτσι βρίσκεται μια οικογένεια να μιλάει περισσότερο με τη γιαγιά τώρα παρά πριν την πανδημία. Ακόμα στις οικογένειες που υπάρχουν αδέρφια παρατηρήθηκε ότι τα μεγάλα παιδιά έγιναν πιο υπεύθυνα αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο ενώ τα μικρά άρχισαν να παραδειγματίζονται και να αντιγράφουν συμπεριφορές.5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών
  2. Ενδέχεται η παχυσαρκία και η υπερφαγία να αυξηθούν ως προβλήματα.
    Ένας λόγος που τα παιδιά τείνουν να τρώνε περισσότερο τώρα είναι οι περισσότερες ώρες που περνάνε πίσω από κλειστές πόρτες και τους δημιουργούν πλήξη. Αυτή είναι μια πολύ άσχημη συνήθεια που δύσκολα σπάει και ακολουθεί τα παιδιά τους και στην ενήλικη ζωή τους με αρκετές πιθανότητες να έχει αντίκτυπο και να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία τους. Επίσης παρατηρήθηκε ότι πολλά παιδιά που πριν τον ιό ήταν πολύ ενεργά στην γυμναστική δυστυχώς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας άρχισαν να χάνουν το κίνητρο τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
    5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών
  3.  Καθώς υιοθετούνται μοντέλα εξωτερικού και λαμβάνονται μέτρα προστασίας για την υγεία τους, μπορεί να βρίσκονται περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους πλέον με αποτέλεσμα η γυμναστική να μην φαντάζει καταναγκαστικό έργο, ειδικά το χειμώνα που σε εσωτερικούς χώρους τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν και τις υποδομές για να τη στηρίξουν. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ουσιαστική τελικά διαφορά με τις προηγούμενες γενιές αφού παύουμε να θεωρούμε δεδομένη τη ζωή και η επιλογή για τρέξιμο έξω ή μπάσκετ στο γειτονικό γήπεδο δεν μοιάζει τόσο αστεία ή βαρετή. Άλλωστε η όλη κατάσταση μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε με άσχημο τρόπο ότι μόνο όταν μας στερήσουν κάτι, αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύτιμο υπήρξε για εμάς. Ως γονείς λοιπόν, ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας, αν έχουμε τη δυνατότητα ας μη στερήσουμε από τα παιδιά τη γυμναστική και την άσκηση.5+1 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το 2020 στη ζωή των παιδιών
  4. Τα παιδιά θα είναι πιο προσαρμοστικά στις διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις. Έτσι όπως εξελίσσεται η ζωή μας παράλληλα με τον ιό κατανοούμε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο και χρειάζεται να ζούμε δεχόμενοι γεγονότα που δεν ελέγχονται από εμάς. Αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση έχει ως θετικό τα παιδιά να μην εξαρτώνται τόσο από ένα χρονοδιάγραμμα και να μην μαγκώνουν κάθε φορά που τα σχέδια δεν βαδίζουν βάση προγράμματος όπως πιθανόν αντιδρούσαμε εμείς. Ναι η σχολική χρονιά και όχι μόνο παρουσιάζεται φοβερά αβέβαιη αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και αυτό είναι τόσο λυτρωτικό όσο και τρομακτικό ταυτόχρονα. Εκείνα μαθαίνουν πως η ζωή δεν είναι εύκολη, κουβαλάει απογοητεύσεις και τα σχέδια καταρρέουν και είναι τυχερά από μια άποψη γιατί όσο πιο μικρός αντιληφθείς κάτι τέτοιο τόσο πιο ήρεμος και ευτυχισμένος θα είσαι μεγαλώνοντας. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορώ να γράψω το ίδιο και για τους μεγάλους του άρθρου, αλλά αυτό αποτελεί διαφορετική έρευνα για τους επόμενους μήνες του 2020.

Προς το παρόν ας κατανοήσουμε αυτές τις 6 διαφορές και ας προσπαθήσουμε να οδεύσουμε προς ό,τι θεωρούμε καλύτερο έχοντας γνώση ότι η ζωή αλλάζει και εμείς προσαρμοζόμαστε, έστω και αναγκαστικά, για τα παιδιά μας.