5 λόγοι που οι άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που έχουν τελειώσει
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Από την ΤΖΙΝΑ Γ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ , Ed.M., M.A.
Συμβουλευτική Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Οι άνθρωποι που αποτελούν ζευγάρι αλλάζουν, επομένως είναι φυσικό και η σχέση τους να μεταλλάσσεται… Άραγε είναι σε θέση να αποδεχτούν τις αλλαγές, να προσαρμοστούν, να εξελιχθούν μέσα στη σχέση; Ή δεν μπορούν και φέρνουν αντίσταση στην αλλαγή;
Πολλές φορές σε μία σχέση έχει επέλθει η φθορά, η απόσταση, η αποξένωση, η έλλειψη επικοινωνίας. Παρ’όλα αυτά παραμένουν στη σχέση…
Γιατί άραγε;
Παρακάτω μερικοί λόγοι που οι άνθρωποι παραμένουν σε μία σχέση που έχει φθαρεί αλλά και η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα “τι θα μπορούσαν να κάνουν”;
1. Φόβος Μοναξιάς
Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων μένουν σε μία σχέση που δεν λειτουργεί γιατί φοβούνται να μείνουν μόνοι. Επιλέγουν τη δυστυχία, τη συνεχή γκρίνια, τη φθορά, παρά την μοναξιά, γιατί είναι ένα συναίσθημα που δεν γνωρίζουν.
Όμως για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να βρουν την εσωτερική & εξωτερική δύναμή τους, πρέπει να τολμήσουν να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους, για να τον γνωρίσουν και να τον καλλιεργήσουν! Μπορεί να το τολμήσουν μόνοι τους, με τη βοήθεια ενός Συμβούλου που μπορεί να τους δώσει τόνωση, στήριξη & καθοδήγηση.
2. Έλλειψη αυτογνωσίας, αυτοσεβασμού, αυτοπεποίθησης
Κάθε άνθρωπος πριν μπει σε κάποια σχέση πρέπει να έχει κάνει δουλειά με τον εαυτό του, να έχει αποκτήσει αυτογνωσία, γνώση του εαυτού του, των “Θέλω” του, των “Αξιών “του, των Ορίων του, των “Προτεραιοτήτων” του.
Έτσι, θα έχει αποκτήσει αυτοσεβασμό, σεβασμό για το ποιός/α είναι & έτσι θα καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση και αργότερα την πολυπόθητη αυτοπεποίθηση.
Δυστυχώς, πολλές φορές τα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει το τρίπτυχο: αυτογνωσία- αυτοσεβασμός- αυτοπεποίθηση, παραμένουν σε φθαρμένες σχέσεις, τελματωμένες από ανασφάλεια.
3. Ελπίδα ότι θα γίνει κάτι μαγικό και ο σύντροφος θα αλλάξει
Το να αλλάξει ο άλλος αν αυτός δεν θέλει είναι από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις!
Οι άνθρωποι αλλάζουν όταν & όπως αυτοί θέλουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες & ρυθμούς! Όμως αν δεν θέλουν, το να τους πιέζουμε να αλλάξουν είναι Χάσιμο χρόνου και ενέργειας!
Πρέπει να διερευνήσουν αν αληθινά θέλει και μπορεί να αλλάξει ο άλλος, κι αν όχι να προχωρήσουν μόνοι, όσο και αν μας φοβίζει στην αρχή , είναι η καλύτερη λύση για να κτίσουν τον εαυτό τους με αυτοσεβασμό & αυτοπεποίθηση.
4. Οικονομική ανασφάλεια
Πολλές φορές μερικά άτομα, ιδιαίτερα γυναίκες παραμένουν σε μια φθαρμένη σχέση από οικονομική ανασφάλεια, γιατί δεν έχουν τα δικά τους χρήματα…και έτσι συμβιβάζονται σε ένα φθαρμένο γάμο από ανασφάλεια.
Αυτό γινόταν ακόμα πιο πολυ στις πιο παλιότερες γενιές που οι γυναικες δεν ειχαν τα δικά τους οικονομικά ή εργασία και βασιζόντουσαν μόνον στον άντρα. Ευτυχώς αυτό στις μέρες μας έχει αλλάξει, αλλά με οικονομική κρίση,
η οικονομική ανασφαλεια, εμποδίζει τις γυναίκες να πάρουν τη ζωή και αποφαση στα χερια τους και να στηριχθουν στις δικές τους δυναμεις.
Για αυτό το λόγο πολλές φορές οι γυναίκες αναπτύσσουν ψυχοσωματικά προβλήματα από τη καταπίεση συναισθημάτων & αναγκών τους.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να σώσουν τη ζωή τους, την Υγεία τους , την αξιοπρέπεια τους αλλά και να ξαναβρούν δύναμη τους πρέπει να πάρουν τα οικονομικά και τη ζωή τους στα χέρια τους και να ανεξαρτητοποιηθούν σε αυτό το τομέα. Αυτό θα τους δώσει περισσότερες επιλογές, αυτοσεβασμό & βέβαια αυτοπεποίθηση!
5. Παραμένουν μαζί για τα παιδιά
Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές δικαιολογίες, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μία τοξική σχέση των γονιών που έχει έλλειψη επικοινωνίας & απόσταση καθώς και λεκτική , ψυχολογική και ακόμα χειρότερα σωματική βία, την βιώνουν και τα παιδιά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο! Αυτή η βία και η ανασφάλεια είναι από τα πιο δυσάρεστα βιώματα που μπορεί να βιώσει ένα παιδί γιατί του δηλητηριάζει τη ψυχή και το μυαλό!
Συχνά, η κακοποίηση που βιώνουν οι γονείς και η έλλειψη επικοινωνίας και τα συναισθήματα της απομόνωσης, περνά στα ίδια τα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι καθρέπτες των γονιών τους.
Πολλές φορές για να σώσουμε τα παιδιά πρέπει να τα απομακρύνουμε από ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον. Εδώ σίγουρα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν σύμβουλο γάμου & οικογένειας, που μπορεί να βοηθήσει και το ζευγάρι και τα παιδιά να πάρουν τη σωστή απόφαση και να βάλουν όρια!