14- 20/10: Εβδομάδα ενημέρωσης Διάσπασης Προσοχής – Υπερκινητικότητας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Eνημερωθείτε για το συχνότερο πρόβλημα μάθησης και συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

14- 20/10: Εβδομάδα ενημέρωσης Διάσπασης Προσοχής – Υπερκινητικότητας


Διανύουμε την παγκόσμια εβδομάδα ενημέρωσης σχετικά με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), γνωστή με τον διεθνή όρο ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder).

Άδραξε την ευκαιρία να ενημερώσεις και να ενημερωθείς για το συχνότερο πρόβλημα μάθησης και συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας, που παρουσιάζεται στο 5-7% των παιδιών και συχνά τους ακολουθεί στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.

 

Ενδείξεις: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ συνήθως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, δείχνει αφηρημένο την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, νομίζεις ότι δεν σε ακούει, αποσπάται εύκολα από την μελέτη αλλά και από το παιχνίδι, ξεχνάει πράγματα, θέλει να  κινείται συνεχώς και να στριφογυρίζει ακόμα και όταν είναι καθιστό, μιλάει αρκετά και δυσκολεύεται να παίξει ήσυχα, ενεργεί και μιλάει παρορμητικά με μειωμένη αίσθηση του κινδύνου, δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του και διακόπτει συχνά τους συνομιλητές του, κάνει λάθη απροσεξίας, τρέχει και σκαρφαλώνει υπερβολικά, πειράζει τους άλλους συνεχώς.

Είναι λογικό να σκεφτείτε πως κάπως έτσι είναι όλα τα παιδιά σε μικρή ηλικία, όμως να θυμάστε πως σε ένα παιδί με ΔΕΠΥ η απροσεξία, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα εμφανίζονται με ιδιαίτερη και αμείωτη ένταση.

Χρήσιμες πληροφορίες:

-       Η ΔΕΠΥ φαίνεται να εμφανίζεται 3-4 φορές συχνότερα στα αγόρια απ’ότι στα κορίτσια.

-       Η διάγνωση της ΔΕΠΥ γίνεται από εξειδικευμένη παιδοψυχιατρική ομάδα σε συνεργασία με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς για να εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι.

-       Η διάγνωση στηρίζεται σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει το παιδί να εμφανίζει 6 τουλάχιστον χαρακτηριστικά για πάνω από ένα εξάμηνο πριν την ηλικία των 7 ετών, χωρίς άλλες ιατρικές ή ψυχικές διαταραχές.

-       Στα παιδιά σχολικής ηλικίας διακρίνονται τρεις τύποι ΔΕΠΥ, ο τύπος απροσεξίας (δυσκολεύεται να οργανωθεί, να ολοκληρώσει μια εργασία, να ακολουθήσει οδηγίες, να προσέξει τις λεπτομέρειες και να ακολουθήσει μια καθημερινή ρουτίνα), ο τύπος παρορμητικότητας / υπερκινητικότητας (κινείται και μιλάει συνεχώς, δυσκολεύεται να παραμείνει ακίνητος για ώρα, αρπάζει πράγματα για να απασχολεί τα χέρια του, είναι πιο επιρρεπής σε ατυχήματα) και ο συνδυασμένος τύπος (με συμπτώματα και των δύο τύπων).

-       Η ακριβής αιτιολογία της ΔΕΠΥ δεν είναι γνωστή, γνωρίζουμε όμως ότι ο εγκέφαλος των παιδιών με ΔΕΠΥ διαφέρει ως προς τη δομή και τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών, ενώ το 76% των παιδιών αυτών έχουν συνήθως ένα συγγενή με αυτή τη διαταραχή.

-       Παράγοντες όπως η πρόωρη γέννηση, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το χαμηλό βάρος γέννησης και ο τραυματισμός στο κεφάλι μελετώνται από τους επιστήμονες ως προς τη σχέση τους με τη ΔΕΠΥ.

-       Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση, η φτώχεια και  η ελλιπής γονική φροντίδα δεν ευθύνονται για την εμφάνιση της ΔΕΠΥ, αλλά μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα πιο έντονα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Να θυμάσαι: η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ βοηθάει στην αποτελεσματικότερη προσαρμογή των ατόμων στο σχολικό, οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

 Πηγές πληροφοριών:

www.cdc.gov/ncbddd/adhd/index.html

www.adhdhellas.org

www.adhd.gr