"Πώς θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ερώτηση:

"Προσπαθούσαμε για χρόνια να κάνουμε παιδί αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Πώς θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι;"


Απάντηση:

Τι προυποθέτει ο Ελληνικός νόμος;

• Ενας από τους βασικούς περιορισμούς για την υιοθεσία ενός ανήλικου είναι η ηλικία του υποψήφιου θετού γονέα. Πρέπει να είναι άνω των 30 ετών και όχι μεγαλύτερος από 60 ετών.
• Οι θετοί γονείς πρέπει να είναι παντρεμένοι ή ανύπαντροι, άτεκνοι ή ήδη γονείς. Οι κοινωνικές υπηρεσίες θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι θετοί γονείς μπορούν να φροντίσουν ένα παιδί και ότι μπορούν να συμπορευτούν μαζι του στην ζωή.
• Για να γίνει επιτρεπτή η υιοθεσία πρέπει οι φυσικοί γονείς να δώσουν την συναίνεση τους ( ή η μητέρα εφόσον είναι ανύπαντρη) και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το μωρό έχει συμπληρώσει τους 3 πρώτους μήνες από την γεννησή του.
• Ένα παιδί μπορεί να δοθεί για υιοθεσία μετά από αφαίρεση της επιμέλειας από την φυσική οικογένεια, την οποία αιτεί ο εισαγγελέας ανηλίκων στο αρμόδιο δικαστήριο.
• Τέλος αν ο ανήλικος που θα υιοθετηθεί είναι πάνω από 12 ετών, μπορεί να ερωτηθεί και ο ίδιος στο δικαστήριο για την υιοθεσία του.
• Όταν ολοκληρωθεί η κοινωνική έρευνα με όλα τα στοιχεία ( την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού και την συναίνεση των φυσικών γονέων ) φτάνουμε στο δικαστήριο για μια εκούσιας δικαιοδοσίας διαδικασία.

Που μπορείτε ν’ απευθυνθείτε;

Εξαρτάται από το είδος της υιοθεσίας όπου θέλετε να κάνετε:
1. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα παιδί από κάποιο κρατικό ίδρυμα.
2. Αν γνωρίζετε το παιδί που επιθυμείτε να υιοθετήσετε αυτό ονομάζετε ιδιωτική υιοθεσία, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας σας.
3. Αν θέλετε να υιοθετήσετε παιδί από άλλη χώρα ονομάζεται διακρατική υιοθεσία και πάλι θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Τελικά δεν είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι η νοητική ικανότητα ενός παιδιού εξελίσσεται καλύτερα όταν αυτό έχει ανατραφεί με την προσοχή των γονιών του είτε αυτοί είναι φυσικοί είτε αυτοί είναι θετοί; Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι τα υιοθετημένα παιδία είναι τα παιδία της καρδιάς.