Πότε μπορεί ένα παιδί να κυκλοφορήσει μόνο του χωρίς την επιτήρησή μας;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Ροδίτη

Για τους περισσότερους γονείς ακούγεται κάπως τρομακτικό να αφήσουν μόνα και χωρίς επιτήρηση τα παιδιά τους να παίξουν σε μια παιδική χαρά, σε μια αυλή ή σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, καθώς το θεωρούν επικίνδυνο για την ασφάλειά τους. Πόσο μάλλον όταν έχουν ακούσει στα ΜΜΕ ιστορίες για εγκλήματα με θύματα παιδιά που παίζουν μόνα τους, αυτή η σκέψη απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το μυαλό τους! «Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έχουν αγριέψει σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Κάτι, όμως, που δε θα πρέπει να μας κάνει να απομονώνουμε τα παιδιά μέσα στα σπίτια. Τα παιδιά, αποτελούν μέρος αυτής της άγριας έστω κοινωνίας και οφείλουν να μάθουν να την αντιμετωπίζουν. Είναι χρέος, λοιπόν, των ενηλίκων να τα διδάξουν πώς να βγουν στον έξω κόσμο πατώντας γερά στα πόδια τους και πώς θα είναι έτοιμα να προστατέψουν τον εαυτό του», λέει στο all4mama η παιδοψυχολόγος, Κλαίρη Σειραδάκη.


 Πάντως, υπάρχουν μερικά πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους είναι έτοιμα να κάνουν την πρώτη τους ‘’έξοδο’’ στον κόσμο. Όλα έχουν να κάνουν με την έξυπνη προετοιμασία, την εμπιστοσύνη και την ενίσχυση των παιδιών με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορούν να προστατευθούν σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. «Συχνά αντιμετωπίζω γονείς, οι οποίοι δε θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για "κακούς αγνώστους", με το φόβο ότι θα τα τρομοκρατήσουν. Φυσικά και δε χρειάζεται να τρομοκρατηθεί ένα παιδί, όμως το να γνωρίζει την αλήθεια, είναι απαραίτητο για την ομαλή του εξέλιξη. Και η αλήθεια στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι "Ναι, υπάρχουν και άγνωστοι γύρω μας, οι οποίοι μπορεί να μην θέλουν πάντα το καλό μας και καλό είναι να τους αναγνωρίζουμε και να τους αποφεύγουμε"», συμβουλεύει η κα Σειραδάκη.

Πότε μπορεί ένα παιδί να κυκλοφορήσει μόνο του χωρίς την επιτήρησή μας;

«Είναι δική σας δουλειά ως γονέας να προετοιμάσετε το παιδί σας να εξερευνήσει τον κόσμο», λέει η συγγραφέας Lenore Skenazy και συμπληρώνει: «εάν πρόκειται να αφήσετε τα παιδιά σας χωρίς επιτήρηση, τότε απαιτείται να τα μάθετε να είναι ανεξάρτητα».

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται σίγουρα πριν βρεθούν μόνα τους στον έξω κόσμο. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποια ανησυχία που εκδηλώνεται ως φόβος ... ειδικά ο φόβος για τους αγνώστους. Λίγος φόβος είναι καλό να υπάρχει! Αυτό σημαίνει ότι μέσα από τις συζητήσεις που έχετε κάνει με το παιδί υπάρχει  ισορροπία μεταξύ του φόβου και των  χρήσιμων οδηγιών για το πώς να ενεργήσει αν αισθανθεί άβολα. 

Οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στη στήριξη των παιδιών τους, δείχνοντάς τους ότι είναι φυσικό να πουν "όχι" σε ανθρώπους που δε γνωρίζουν - ακόμα κι αν φαίνεται ότι μπορεί να είναι ασεβείς ή αγενείς - και ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ξένων που μπορούν να εμπιστευτούν (όπως οι αστυνομικοί και οι μητέρες με παιδιά) και ξένων τους οποίους δεν πρέπει να ακολουθήσουν για κανέναν λόγο. Το κλειδί εδώ είναι να μην τα τρομάξουμε. Δείξτε στα παιδιά πού μπορούν να ζητήσουν βοήθεια αν κάτι πάει στραβά.

Πότε μπορεί ένα παιδί να κυκλοφορήσει μόνο του χωρίς την επιτήρησή μας;

«Καλό είναι να συμβουλεύετε τα παιδιά σας να φροντίζουν να βρίσκονται με παρέες και να αποφεύγουν να τριγυρνούν μόνα και κυρίως τις βραδινές ώρες. Ακόμη, να μην ανοίγουν ποτέ κουβέντα με άγνωστα άτομα, να μη δίνουν πληροφορίες προσωπικές, να μη δέχονται να κάνουν χάρες σε αυτά τα άτομα και να φωνάξουν βοήθεια ή να τρέξουν γρήγορα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να τα παρασύρει οπουδήποτε. Τέλος, κρίνεται απαραίτητο να έχουν πάντα πάνω τους χρήματα, για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, αλλά όχι πολλά, ώστε να μην τραβήξουν την προσοχή κάποιου», επισημαίνει η Κλαίρη Σειραδάκη.

 «Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε ότι τα παιδιά μας ωριμάζουν είναι η συμπεριφορά τους όταν είμαστε μαζί τους», λέει η Skenazy, «αλλά το παιδί θα σας φαίνεται πάντα, σε κάποιο βαθμό, ανεύθυνο όταν είστε μαζί του. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μαζί σας. Ξέρει ότι δεν πρόκειται να αφήσετε ένα αυτοκίνητο να το χτυπήσει».

Πότε μπορεί ένα παιδί να κυκλοφορήσει μόνο του χωρίς την επιτήρησή μας;

«Μια  πολύ συχνή απορία των γονιών είναι από ποια ηλικία μπορούν να αφήσουν το παιδί τους να κυκλοφορήσει μόνο του σε εξωτερικό περιβάλλον. Δε θα όριζα μια συγκεκριμένη ηλικία, καθώς εξαρτάται περισσότερο από την ωριμότητα, την ετοιμότητα και την ανεξαρτησία του παιδιού, παρά από την χρονολογική του ηλικία. Έχω συναντήσει παιδιά στην προεφηβεία, τα οποία είναι έτοιμα να βγουν δειλά δειλά και να ανακαλύψουν τον κόσμο μόνα τους, όπως επίσης και παιδιά πολύ μεγαλύτερα τα οποία δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν», εξομολογείται η Κλαίρη Σειραδάκη.

tags:


tags: