Παιδική δυσκοιλιότητα: Διατροφικές πρώτες βοήθειες για να την αντιμετωπίσετε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

*του Χάρη Γεωργακάκη

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα γαστρεντερικό πρόβλημα που «ταλαιπωρεί» πολλά παιδιά και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σε πολλές περιπτώσεις, βασική αιτία εμφάνισης είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Όσον αφορά τη διατροφή, ένα από τα πρώτα «μέτρα» που θα πρέπει να λάβετε είναι η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών. Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται ο εμπλουτισμός του καθημερινού διαιτολογίου του παιδιού με :


  • Λαχανικά, έχοντας πάντα μια σαλάτα με το γεύμα του.
  • Τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα ημερησίως, κατά προτίμηση ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμών.
  • Όσπρια μία με δύο φορές την εβδομάδα.
  • Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, όπως δημητριακά πρωινού ολικής, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι (αν το τρώει), ζυμαρικά ολικής.Παιδική δυσκοιλιότητα: Διατροφικές πρώτες βοήθειες για να την αντιμετωπίσετε!

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι σημαντικό η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών να γίνει σταδιακά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου είναι πολύ χαμηλή. Από την άλλη, η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών δε μπορεί να «δουλέψει» από μόνη της, εάν δε συνοδεύεται και από επαρκή κατανάλωση νερού και υγρών, καθώς η συνεργιστική τους δράση συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Συνεπώς, η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί εξίσου σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού η αύξηση των φυτικών ινών μπορεί τελικά να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε υγρά. Φροντίστε, λοιπόν, το παιδί σας να καταναλώνει αυξημένες ποσότητες υγρών καθημερινά, επιλέγοντας ως κύριο μέσο ενυδάτωσης το νερό.

    Παιδική δυσκοιλιότητα: Διατροφικές πρώτες βοήθειες για να την αντιμετωπίσετε!
    *Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

 

tags:


tags: