Κοξάκι: Έντονη έξαρση του ιού σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα! Πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Toν τελευταίο μήνα παρατηρείται έντονη έξαρση του ιου Κοξάκι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε όλη την Ελλάδα.

Τι είναι, όμως, ο ιός κοξάκι; Ποια είναι τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται;


«Ο ιός κοξάκι ανήκει στην ομάδα των εντεροιών, προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συχνότερα προσβάλλει βρέφη και μικρά παιδιά. Περισσότερες από το 90% των λοιμώξεων από ιό κοξάκι είναι χωρίς συμπτώματα ή εκδηλώνονται μόνο με πυρετό λίγων ημερών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί με εξάνθημα με πυρετό, χωρίς φαγούρα, με κηλίδες (ενάνθημα) στο βλεννογόνο του στόματος, με ειδικά νοσήματα, όπως η νόσος χεριών-ποδιών-στόματος (με πυρετό, φυσαλίδες στο βλεννογόνο του στόματος και τη γλώσσα και εξάνθημα σε χέρια και πόδια) και με ερπητική κυνάγχη (επώδυνες βλάβες στο στόμα). Σπανιότερα εκδηλώνεται με σοβαρά νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα, ο πόνος στο θωρακικό τοίχωμα και η προσβολή της καρδιάς», επισημαίνει στο all4mama ο παιδίατρος, Θανάσης Ζαχαροδήμος.

Κοξάκι: Έντονη έξαρση του ιού σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα! Πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς ο ιός αυτός είναι μεταδοτικός, ειδικά κατά τις πρώτες επτά ημέρες. Μάλιστα, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα του παιδιού για ημέρες ή εβδομάδες μετά την απομάκρυνση των συμπτωμάτων, οπότε βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την αλλαγή μιας βρώμικης πάνας ή το σκούπισμα της μύτης. Καλό θα ήταν, επίσης, οι γονείς να αποφύγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματα -συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους μεταξύ επτά και δέκα ημερών.

 

Κοξάκι: Έντονη έξαρση του ιού σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα! Πώς να τον αντιμετωπίσετε;

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαροδήμος, «το κοξάκι αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση και παυσίπονα όταν χρειάζεται, ενώ αποβάλλεται από τους πάσχοντες με τα κόπρανα. Ωστόσο, ο παιδίατρος θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για κάθε εξάνθημα που συνοδεύεται με πυρετό, καθώς και για κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού (υπνηλία ή έντονη ανησυχία) ή σε περιπτώσεις μειωμένης σίτισης, καθώς πάντα υπάρχει κίνδυνος για αφυδάτωση».