Η1Ν1: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη γρίπη του χειμώνα;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και δυστυχώς στην εποχή που «καλπάζει» η γρίπη.


Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών & Πρόληψης), η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της αυτή τη στιγμή. Ο Ιανουάριος είναι κατά βάση ο χειρότερος μήνας για τη γρίπη στην Αμερική και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν.

Το φετινό χειμώνα 2018-2019 αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό στέλεχος της γρίπης σε σχέση με πέρσι που κυριάρχησε ο ιός H3N2. Πρόκειται για το H1N1 (γρίπη των χοίρων), το ίδιο ακριβώς στέλεχος, το οποίο είχε κηρύξει σε πανδημία το 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μαμάδες μην πανικοβάλλεστε!! Αυτή η εποχική γρίπη δεν αποτελεί πανδημία μιας και ο ιός H1N1 θεωρείται πραγματικά πιο ήπιος από τον H3N2. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα για τη συγκεκριμένη γρίπη, ώστε να είναι καλά προετοιμασμένοι.

 

Η1Ν1: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη γρίπη του χειμώνα;

 

Τα κακά νέα: Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι γιατροί και οι ειδικοί της επιδημιολογίας λένε ότι ο H1N1 επηρεάζει τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όσοι έζησαν την πανδημία του 2009 και παρόμοιες καταστάσεις τις προηγούμενες δεκαετίες είναι πιθανότερο να έχουν ήδη κάποια ανοσία, αλλά τα μικρά παιδιά πιθανότατα να μην έχουν. «Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση από γρίπη και την αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα. Επίσης, όσοι έχουν πολύ λίπος, δηλαδή οι υπέρβαροι άνθρωποι, είναι πιο ευάλωτοι από τους αδύνατους, διότι ο ιός της γρίπης είναι λιπότροφος. Δηλαδή, στα άτομα που έχουν πολύ λίπος συσσωρεύονται μεγαλύτερες ποσότητες ιών», εξηγεί στο all4mama ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

 

Τα καλά νέα: Το φετινό εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ αποτελεσματικό 
ενάντια στον ιό

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν δημιουργήσει μια φυσική ανοσία στον H1N1, αλλά μπορούν να πάρουν κάποια «βοήθεια» από το εμβόλιο της φετινή γρίπης. Η φετινή εκδοχή του εμβολίου προλαμβάνει επαρκώς τα στελέχη του H1N1 και H3N2 (που εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 10% των περιπτώσεων γρίπης). «Το εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο 2018-2019 περιλαμβάνει 4 διαφορετικούς τύπους ιών γρίπης. Μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Η1Ν1 και επομένως όποιο παιδί εμβολιασθεί θα είναι προστατευμένο από αυτόν τον ιό», επισημαίνει ο Σπύρος Μαζάνης.

Αν η οικογένειά σας, λοιπόν, δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο της γρίπης, βιαστείτε πριν να είναι αργά!

 

Η1Ν1: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη γρίπη του χειμώνα;

 

Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις, οπότε ακόμη και αν η οικογένειά σας έχει ανοσία, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα της προσβολής σας από τη γρίπη. Οι ειδικοί λένε ότι όσοι κολλάνε τη γρίπη, ενώ προηγουμένως έχουν κάνει το εμβόλιο, εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα από εκείνους που δεν το έχουν κάνει.

Είτε η οικογένειά σας, λοιπόν, έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης είτε όχι, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε την πρόληψη της γρίπης στο σπίτι σας:

 

Επιμείνετε στην καλή υγιεινή των χεριών

Πραγματικά πρέπει να είστε επιμελείς για να διασφαλίσετε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους (σωστά) αυτήν την περίοδο του έτους. Χρησιμοποιήστε κάποιο απολυμαντικό χεριών με αλκοόλ ή έχετέ το στην τσάντα σας για εκείνες τις στιγμές που δεν υπάρχει κοντά σας μία βρύση. «Θα πρέπει τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους, να κόβουν καλά τα νύχια τους, να μην ανεβαίνουν με τα παπούτσια στους καναπέδες, να μη βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα άλλων παιδιών και να μη φταρνίζονται αν δε βάζουν μπροστά στη μύτη τους χαρτομάντηλο», συμβουλεύει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

 

Μάθετε τα παιδιά σας να μην ακουμπούν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους

Ακουμπάμε τόσα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας τόσο συχνά, οπότε ο καλύτερος τρόπος να κρατηθούν τα μικρόβια μακριά από τα στόματα, τα μύτη και τα μάτια του παιδιού είναι να τους διδάξετε να κρατήσουν μακριά τα χέρια τους. Ακόμη και για πολλούς ενήλικες, η επαφή με το πρόσωπο είναι μια δύσκολη συνήθεια να σταματήσει, αλλά αν είμαστε συνεπείς, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε ιούς που παραμένουν στις λαβές της πόρτας ή στο καροτσάκι του μωρού.

 

Καθαρίστε το χώρο σας (και το κινητό σας)

Καλό είναι να καθαρίζετε τακτικά αντικείμενα και επιφάνειες από τις οποίες έχουν περάσει πολλά χέρια (όπως τα πόμολα και τα τηλέφωνα) για να αφαιρέσετε τα μικρόβια που μπορεί να έχουν μεταφερθεί από την εργασία σας ή το σχολείο.

 

Κοιμηθείτε

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο τους, αλλά αν μπορείτε κλείστε το τηλέφωνό σας λίγο νωρίτερα και πέστε για ύπνο. Κι αυτό, γιατί αν κοιμάστε καλά, σε συνδυασμό με την άσκηση, τα πολλά υγρά και τις θρεπτικές τροφές μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα μας να προφυλαχθεί από τους ιούς.

 

Η1Ν1: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη γρίπη του χειμώνα;

 

Ενισχύστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ασπίδα κατά των ασθενειών και γι’ αυτό καλό είναι να τα εντάξετε στη διατροφή των παιδιών σας –και τη δική σας- ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες. Δώστε στο παιδί σας για κολατσιό στο σχολείο ένα μήλο ή μία μπανάνα που θα «γεμίσουν» τον οργανισμό του βιταμίνες αντί για σάντουιτς ή άλλα σνακ που πωλούνται στα κυλικεία και είναι γεμάτα λιπαρά, χωρίς καμία διατροφική αξία.

 

Αποφύγετε τη στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι

Δεν είναι αγένεια να πείτε στους ανθρώπους που είναι άρρωστοι να μη σας πλησιάζουν μέχρι την ανάρρωσή τους (ειδικά αν έχετε νεογέννητο). Αν κάποιος έχει ίωση, μπορείτε να τον συναντήσετε λίγες μέρες αργότερα, όταν θα είναι καλύτερα. Δε χάθηκε και ο κόσμος! Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε να πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα.

Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να προστατευθεί 100% από τη γρίπη, αλλά μπορούμε και πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις και οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο εάν υποψιάζονται ότι το παιδί τους αρρωσταίνει.

Πάντως, οι παιδίατροι συστήνουν στους γονείς να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ή φαίνονται συγχυσμένα ή έχουν δυσκολία να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους. Δε χρειάζεται, ωστόσο, πανικός παρά μόνο να είστε προετοιμασμένοι και να φροντίζετε για την πρόληψη.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη γρίπη!

 

tags:






tags: