Αφράτα ντόνατς με γλάσο σοκολάτας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Υπέροχο κολατσιό για όλες τις ώρες τις ημέρας! Τα παιδιά το λατρεύουν!

Αφράτα ντόνατς με γλάσο σοκολάτας


Για τη ζύμη

8 γρ. Ξηρή μαγιά ή 1 φακελάκι
2 κ.σ. χλιαρό νερό (85 βαθμοί)
¾  φλιτζανιού ζεσταμένο γάλα
2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 αυγό
1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 ¾  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3  φλιτζάνια φυτικό λάδι
Για το γλάσο σοκολάτας
1 κουβερτούρα
1/3 πακέτο μαργαρίνη
5 κουταλιές σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος για πιο γεμάτη γεύση
1 κρόκος αυγού
Eκτέλεση
Σε μέτριας χωρητικότητας  μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο νερό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό ή καυτό, γιατί η μαγιά θα χάσει τη διογκωτική της ικανότητα. Προσθέτουμε και μία πρέζα από τη ζάχαρη και το γάλα αφού το ζεστάνουμε για 30’’ στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο και το αλάτι. Ρίχνουμε στο μίξερ και το μείγμα της μαγιάς και χτυπάμε για 5 λεπτά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι μας και ζυμώνουμε ή στο χέρι ή με το ειδικό εργαλείο για ζύμες στο μίξερ ώσπου η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, η οποία θέλουμε να είναι πάχους περίπου 1 εκατοστό. Για να κόψουμε τη ζύμη μας, εάν δε διαθέτουμε το ειδικό εργαλείο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κούπα του τσαγιού πιέζοντας το χείλος της στη ζύμη και δημιουργώντας το στρογγυλό σχήμα που θέλουμε για τα ντόνατς. Εάν θέλουμε επίσης να είναι με τρύπα στη μέση, θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία με ένα καπάκι από μπουκάλι αναψυκτικού.
Τοποθετούμε τα ντόνατς σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τα αφήνουμε να ξαναπάρουν όγκο για 30-45’ λεπτά. Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα βαθύ σκεύος ή σε φριτέζα σε μέτρια προς καυτή ένταση θερμοκρασίας. Το φυτικό λάδι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 160Ο C, γιατί οξειδώνεται. Τηγανίζουμε κάθε ντόνατς για 30’’ για κάθε πλευρά και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για το γλάσο σοκολάτας, λειώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα σκεύος και προσθέτουμε το  βούτυρο, ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθεί. Τέλος προσθέτουμε και τη λιωμένη σοκολάτα. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λειώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να δημιουργήσετε σχέδια στα ντόνατς ή προσθέσετε πούδρα από φουντούκια ή φιλέ αμυγδάλου.
 www.mastercook.gr