Έτσι θα κάνετε πιο υγιεινές τις λιχουδιές των παιδιών!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

από τον Χάρη Γεωργακάκη*

Λίγα παιδιά μπορούν να αντισταθούν σε «λιχουδιές» όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα κεφτεδάκια ή το παγωτό. Ωστόσο, οι αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών αποτελούν στην πλειοψηφία τους επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη και κατ’ επέκταση θερμίδες, γι’ αυτό και όταν καταναλώνονται πολύ συχνά, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους και όχι μόνο. Από την άλλη, ο περιορισμός των εν λόγω τροφίμων μέσω της «απαγόρευσης» είναι λανθασμένη τακτική, καθώς τα καθιστά πιο ελκυστικά στα μάτια των παιδιών, αυξάνοντας την προτίμησή τους για αυτά. Υπάρχουν απλοί τρόποι, μέσα από τους οποίους ορισμένες λιχουδιές μπορούν να «μεταμορφωθούν» διατροφικά. Ας δούμε μερικούς :


Τηγανιτές πατάτες φούρνου

Έτσι θα κάνετε πιο υγιεινές τις λιχουδιές των παιδιών!

 

Κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια (όπως θα τις κόβατε για το τηγάνι), προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μπαχαρικά της επιλογή σας, ανακατέψτε και απλώστε τις σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγη τριμμένη φρυγανιά, ώστε να έχετε πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Σπιτικές κοτομπουκιές

Έτσι θα κάνετε πιο υγιεινές τις λιχουδιές των παιδιών!

Αντί να αγοράζετε έτοιμες κοτομπουκιές, προτιμήστε φιλέτο από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, ετοιμάστε εσείς το μίγμα για το πανάρισμα και ψήστε το στο φούρνο.

Κεφτεδάκια αλλιώς

 

Έτσι θα κάνετε πιο υγιεινές τις λιχουδιές των παιδιών!

Εκτός από τα κλασσικά κεφτεδάκια, δοκιμάστε να φτιάξετε κεφτεδάκια από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τριμμένα λαχανικά, εμπλουτίζοντας τη γευστική και θρεπτική αξία του πιάτου.

Φρουτένιο παγωτό

Έτσι θα κάνετε πιο υγιεινές τις λιχουδιές των παιδιών!

Χρησιμοποιήστε φρέσκα φρούτα όπως μπανάνα, φράουλα, ροδάκινο ή πεπόνι και φτιάξτε σπιτικό παγωτό ή σορμπέ. Βάλτε τα φρούτα στην κατάψυξη κομμένα σε κομμάτια και πολτοποιήστε τα προσθέτοντας προαιρετικά φρέσκο γάλα ή γιαούρτι. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές συνταγές με γευστικούς συνδυασμούς για όλα τα γούστα.

 

Έτσι θα κάνετε πιο υγιεινές τις λιχουδιές των παιδιών!*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1) 
1ο γραφείο :Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
2ο γραφείο : Μυκόνου 8, Βούλα
τηλ. 2107255644

tags:


tags: