Πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι δουλειές  του σπιτιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές μαμάδες. Δεν μπορεί να κάνουν μόνο οι μαμάδες όλες τις δουλειές μέσα στο σπίτι! Πρέπει όλοι να βοηθούν και να μοιράζονται οι εργασίες. Ακόμα και τα παιδιά! Ναι καλά διαβάσατε, και τα παιδιά μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στην τακτοποίηση του σπιτιού. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάμε για μικρά παιδιά… εκεί υπάρχει θέμα! Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο πολύ θα «κλωτσήσουν» αν  τεθεί το ζήτημα της τακτοποίησης του σπιτιού.

Εμείς  στο all4mama σας έχουμε τις καλύτερες λύσεις αν θέλετε να μεγαλώσετε ικανούς και ανεξάρτητους ενήλικες!


 

Πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού;

 

 «Σίγουρα, τα μικρά παιδιά μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά και εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα εδώ», επισημαίνει η ρεπόρτερ  του NPR, Michaeleen Doucleff. «Μπορεί να είναι αδέξια, καταστροφικά, ακόμη και να σας εξοργίσουν. Η συμμετοχή τους στις δουλειές του σπιτιού συχνά μπορεί να επιβραδύνει την κατάσταση και να προκαλεί ένα χάος. Για το λόγο αυτό, πολλοί γονείς ... αρνούνται τη βοήθεια στις δουλειές από ένα μικρό παιδί». Είναι γνωστό ότι πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους «κολλημένα» μπροστά σε μία οθόνη για να είναι ήσυχα και να μπορούν να πλύνουν τα πιάτα ή να βάλουν πλυντήριο. Βέβαια, αυτή η τακτική δεν είναι και η καλύτερη.

Ακόμα και αν τα παιδιά χύσουν μισό μπουκάλι απορρυπαντικού του πλυντηρίου πιάτων, ακόμα κι αν χαλάσουν το αυτόματο πότισμα του κήπου, ακόμα κι αν πρέπει να ουρλιάζετε για μια άθλια διπλωμένη πετσέτα, ΠΡΕΠΕΙ να τα αφήσετε να βοηθήσουν.

 

Πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού;

 

Βάζοντας τα παιδιά να βοηθήσουν, οι μαμάδες «επενδύουν» για το μέλλον, αναφέρει η Doucleff. «Ενθαρρύνετε το παιδάκι σας να πλύνει τα βρώμικα πιάτα και με την πάροδο του χρόνου θα μετατραπεί σε ένα ικανό επτάχρονο που θα θέλει να βοηθήσει». Η ίδια, μάλιστα, θυμάται τη συμβουλή του καθηγητή του Πανεπιστημίου του New Hampshire,  Andrew Coppens, ο οποίος λέει: «Οι πρώτες ευκαιρίες συνεργασίας με τους γονείς ενδέχεται να ξεκινήσουν μια αναπτυξιακή τροχιά που οδηγεί τα παιδιά να βοηθούν εθελοντικά στο σπίτι τους».

Θυμηθείτε! Αν αφήνετε τα παιδιά επ’ αόριστον μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή για να πλένετε με ησυχία τα πιάτα, δε θα έχετε ποτέ τη βοήθειά τους. Και για την επόμενη δεκαετία θα κάνετε μόνοι όλες τις δουλειές. Αν πείτε αρκετές φορές σε ένα παιδί  «όχι, δε χρειάζεται να κάνεις αυτή τη δουλειά», στο τέλος θα σας πιστέψει.

tags:






tags: