Πρακτικές λύσεις για τον πόνο της περιόδου.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Χάρη Χηνιάδη

Η παρακεταμόλη είναι απαραίτητο αξεσουάρ στην τσάντα κάθε γυναίκας, που υποφέρει από πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ακυρώνουν κάθε είδους διασκέδαση ή βραδινή έξοδο και συμπεριφέρονται σαν ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, συχνά, οι πόνοι στην κοιλιά και στη μέση συνυπάρχουν με τη νευρικότητα και την κυκλοθυμία.


Όταν οι πόνοι περνούν με παυσίπονα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν όμως δεν υποχωρούν, ενδέχεται και να μην είναι αθώοι. Λέμε ότι έχουμε δυσμηνόρροια, όταν ο πόνος της περιόδου είναι συχνός, έντονος και δεν περνά με τη λήψη παυσίπονων. Τα προβλήματα πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας συνήθως υποχωρούν μετά τη γέννα. Αυτό όμως για τις νεαρότερες γυναίκες που ταλαιπωρούνται, αλλά και για όσες δεν ενδιαφέρονται να γίνουν μητέρες, δεν αποτελεί παρηγοριά.

Μια κοπέλα μπορεί να έχει έντονους πόνους στην εφηβεία, χωρίς κάποια προϋπάρχουσα πάθηση. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Το ένα τρίτο των γυναικών θα παραπονεθεί σε κάποια φάση της ζωής τους για δυσμηνόρροια. Αιτία οι προσταγλανδίνες, οι οποίες προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.

Όταν η παραγωγή των προσταγλανδινών είναι πάνω από το φυσιολογικό, συνοδεύονται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος αρχίζει να εκδηλώνεται 1-2 μέρες πριν από την περίοδο και η έντασή του αυξομειώνεται όσο αυτή διαρκεί. Ο πόνος μπορεί να είναι ρυθμικός, να αντανακλά στη μέση, την πλάτη, το στομάχι και τα πόδια. Κάποιες γυναίκες τις ημέρες εκείνες έχουν ακόμα και τάση προς εμετό ή λιποθυμία.

Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία - κάτω των δώδεκα ετών-, η μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό προδιαθέτουν για πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Μπορεί να αφορά επίσης και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν γεννήσει.

Η χορήγηση παυσίπονου με αντί-προσταγλανδινικές ιδιότητες ανακουφίζει. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί αντισυλληπτικό χάπι - όπου δεν υπάρχουν αντενδείξεις-καθώς προλαμβάνει τους πόνους της περιόδου. Όταν ο πόνος επιμένει, μπορεί να οφείλεται σε δευτεροπαθή δυσμηνόρροια. Η μορφή αυτής της δυσμηνόρροιας σχετίζεται με ενδομητρίωση, αδενομύωση, ινομυώματα, στένωση του τραχήλου, πυελικές φλεγμονές, ανωμαλίες στη διάπλαση των γυναικολογικών οργάνων, ακόμα όμως και με πιο σοβαρά προβλήματα, όπως κύστες ωοθηκών και καρκινώματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Παυσίπονα
Με συμβουλή γιατρού τα παυσίπονα με αντι-προσταγλανδινικές ιδιότητες, γιατί ενδεχομένως αυξάνουν την αιμορραγία της περιόδου.

Τα ζεστά κάνουν καλό
Η ζέστη στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να λειτουργήσει επίσης καταπραϋντικά στον πόνο της περιόδου. Δοκιμάστε να γεμίσετε μία θερμοφόρα με ζεστό νερό και τοποθετήστε την στην περιοχή που πονάτε.

Προλάβετε τον πόνο 72 ώρες πριν
Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες και κυρίως φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε τα λίπη και ελαττώστε το αλκοόλ, τη ζάχαρη, το αλάτι και την καφεΐνη τουλάχιστον 72 ώρες πριν. Καταπραΰνουν εξίσου τον πόνο η διακοπή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος και η άσκηση.

Ακόμα και το μασάζ βοηθάει
Κάντε ήπιες κινήσεις μασάζ στην κοιλιά σας. Ξεκινήστε κάνοντας μικρούς κύκλους με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Αυτό πρέπει να γίνει αργά, με μέτρια πίεση για περίπου ένα λεπτό. Στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το εύρος της κίνησης, μέχρι να καλύψετε ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς σας.

Όχι άλλη γκρίνια
Όπως κάθε πρόβλημα , έτσι και η δυσμηνόρροια έχει και τη θετική της πλευρά, καθώς μπορεί να είναι ένα «καμπανάκι» για να εντοπίσουν οι γυναίκες ένα σημαντικότερο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως και οριστικά. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστούν από ειδικό γυναικολόγο για να αντιμετωπίσουν σωστά το πρόβλημά τους.