Παλινδρόμηση στα βρέφη!
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
της Σοφίας Χαλκίτη
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρουσιάζουν μικροί και μεγάλοι χωρίς να έχουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Μην θορυβείστε , συγχέοντας την παλινδρόμηση που παρουσιάζεται στους ενήλικους με αυτήν την βρεφικής ηλικίας καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί σταδιακά από μόνο του, μετά την ηλικία των 6 μηνών. Περίπου 1/500 βρέφη παρουσιάζουν παλινδρόμηση.
Συμπτώματα
Το κυρίως σύμπτωμα των παιδιών με παλινδρόμηση είναι ο εμετός. Βέβαια ο εμετός στα βρέφη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο , γι αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας όταν κάποια φορά κάνει εμετό μετά το γεύμα έχει παλινδρόμηση. Οι εμετοί στα παιδιά με παλινδρόμηση επιμένουν και το παιδί θα το έχει κάθε μέρα. Μπορεί επίσης το παιδί να παρουσιάζει κρίσεις άσθματος καθώς και επανειλήμμενες πνευμονίες.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της παλινδρόμησης εξαρτάται από τα συμπτώματα. Η παλινδρόμηση συνήθως δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Όμως όταν η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή και δημιουργεί προβλήματα, μερικά μέτρα μπορούν να φανούν χρήσιμα.
1. Να δίνετε στο παιδί μικρότερα γεύματα και να τρώει πιο συχνά
2. Αν είναι βρέφος είναι χρήσιμο μετά το γεύμα να το κρατάτε όρθιο στην αγκαλιά σας για περίπου 20-30 λεπτά (ΜΗΝ το βάζετε στο κρεβατάκι του μετά το γεύμα )
3. Υπάρχουν ειδικά γάλατα που μόλις φτάσουν στο στομάχι πήζουν και έτσι πιο δύσκολα παλινδρομεί το περιεχόμενο του στομαχιού προς τον οισοφάγο ( Πάρτε την συμβουλή του παιδιάτρου σας, όπου θα κρίνει αν χρειάζεται το παιδί σας το ειδικό γάλα)
4. Τα παιδιά με παλινδρόμηση προτιμότερο είναι να σιτίζονται με παχύρευστες κρέμες
Τα συμπτώματα συχνά τρομάζουν και προκαλούν άγχος στους γονείς. Παρ’όλα αυτά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ως έπι το πλείστον τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν είναι απειλητικά για την ζωή του μωρού .