«Μαμά, βοήθεια, μια κατσαρίδα...»: Να πώς ξεπερνάμε τους φόβους μας με τα έντομα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Ροδίτη

Όλα τα παιδιά φοβούνται. Και ως ένα βαθμό πολύ καλά κάνουν. Είναι απολύτως φυσιολογικό και έτσι προστατεύουν τους εαυτούς τους από απειλητικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Βέβαια, ο φόβος υπάρχει και σε καταστάσεις όπου πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πραγματική απειλή.


Οι περισσότεροι φόβοι που ταλαιπωρούν τα παιδιά είναι παροδικοί. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι φοβίες για τα έντομα και πιο συγκεκριμένα για τις κατσαρίδες, οι οποίες κάνουν πιο συχνή την εμφάνισή τους το καλοκαίρι. Πολλά παιδάκια στην εικόνα μιας κατσαρίδας χοροπηδούν από φόβο, τρέμουν  ή τρέχουν και κρύβονται στο δωμάτιό τους φωνάζοντας συνήθως "Μαμά..βοήθεια..μια κατσαρίδα..", μήπως και έτσι σωθούν.

«Μαμά, βοήθεια, μια κατσαρίδα...»:  Να πώς ξεπερνάμε τους φόβους μας με τα έντομα!

«Μου έχει τύχει να με επισκεφθεί μητέρα που το παιδί της αντιμετώπιζε φοβία με τις κατσαρίδες. Προβληματίστηκε για το πώς θα βοηθήσει τον εφτάχρονο γιο της να ξεπεράσει το φόβο του, μιας και η ίδια απεχθανόταν τις ενοχλητικές επισκέψεις των εντόμων. Αρχικά, σκέφτηκε πως θα ήταν ωφέλιμο να εξοικειωθεί η ίδια με την ιδέα μιας μέλισσας ή μιας μύγας στο χώρο και μάλιστα να μετριάσει τις έντονες εκδηλώσεις φόβου που έχει η ίδια στη θέα ενός εντόμου. Ήξερε πως αποτελεί παράδειγμα συμπεριφοράς για το γιο της και σίγουρα θα τον επηρέαζε μια υπερβολική αντίδραση από μέρους της», εξηγεί στο all4mama η εκπαιδευτικός και σύμβουλο ψυχικής υγείας, Τζίνα Πατσαρίνου.

«Η μαμά χρειάστηκε να διακρίνει και να διορθώσει λανθασμένες πεποιθήσεις του γιου για τα έντομα, ποια τσιμπούν, ποια πετούν, κλπ. Αυτό προϋπόθετε να μελετήσει και να μάθει στον ίδιο να ξεχωρίζει τα επικίνδυνα έντομα από τα υπόλοιπα. Ξεκίνησαν μαζί να τα αναγνωρίζουν μέσα στην καθημερινότητά τους, να τους δίνουν αστεία ονόματα ή ο,τιδήποτε έβλεπε πως τον έκανε να νιώθει ήσυχος με την παρουσία ενός εντόμου. Αφιερώνοντας χρόνο, παρακολουθώντας και γνωρίζοντας τον γοητευτικά διαφορετικό μικρόκοσμο των εντόμων, μέσα από ειδικά βιβλία με φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, το 7χρονο αγοράκι ήρθε σε επαφή με τη φύση με ευχάριστο και ήρεμο τρόπο και ταυτόχρονα πέρασε χρόνο με τη μαμά, που είναι πάντα πολύτιμος και για τους δύο».

«Μαμά, βοήθεια, μια κατσαρίδα...»:  Να πώς ξεπερνάμε τους φόβους μας με τα έντομα!

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι αντιμετωπίζουν κάποιους φόβους. Άλλος φοβάται το ύψος, τους κλειστούς χώρους, την ταχύτητα, τα έντομα, κ.ο.κ. «Μιλήστε στο παιδί για το φόβο του κάνοντάς το να καταλάβει πως είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε μερικές φορές, έστω κι αν πρόκειται για κάτι αδύναμο  μπροστά μας. Σίγουρα, χρειάζεται να έχει πολύ θάρρος αυτός που θέλει να ξεπεράσει έναν φόβο, οπότε συγχαρείτε το για την πρόοδο της στάσης του προς τα έντομα», τονίζει η κα Πατσαρίνου. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει καταφέρει να αγνοεί τη σφήκα που μπαίνει στο δωμάτιο ή να συνεχίζει ό,τι έκανε παρά την εμφάνισή της, είναι επιτυχία στην προσπάθειά του να διαχειρίζεται το φόβο του για τη σφήκα.

Η καλύτερη συμβουλή για να έχετε… ήσυχο το κεφάλι σας και το παιδί σας είναι μια βόλτα στη φύση για συμφιλίωση. Θα δώσει την ευκαιρία στο παιδάκι σας να εξοικειωθεί με το φυσικό περιβάλλον και δε θα αργήσει να έρθει η ώρα που θα το επιβραβεύσετε για αυτό.

 

 

tags:






tags: